Κακή διάθεση χωρίς λόγο: Γιατί συμβαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε

pexels.com

Τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. 

Υπάρχουν στιγμές που δεν έχετε καλή διάθεση αλλά δεν ξέρετε το λόγο; Nιώθετε θυμό ή μελαγχολία; Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές συναισθημάτων μπορεί να σας φαίνονται αναίτιες ωστόσο ενδέχεται να οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων. Όπως:

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε γυναίκες 1 έως 2 εβδομάδες πριν από μια περίοδο. Εκτός από τις αλλαγές στη διάθεση, το PMS μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αλλαγές στην όρεξη, κατάθλιψη, φούσκωμα και πολλά άλλα.

Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD)

Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) είναι ένας πιο σοβαρός και σπάνιος τύπος PMS. Το PMDD επηρεάζει έως και το 5% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα συμπτώματα του PMDD περιλαμβάνουν ακραίες αλλαγές στη διάθεση, σοβαρή κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και πολλά άλλα.

Στρες

Το άγχος και το στρες επηρεάζουν το σώμα και την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Οι απογοητεύσεις, η ανησυχία και η συνεχής κατάσταση του στρες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, μαζί με άλλα ψυχολογικά ζητήματα.

Ανισορροπίες ορμονών

Το οιστρογόνο μπορεί να παίζει ρόλο στις μεταβολές της διάθεσης που σχετίζονται με το PMS, αλλά και άλλες ορμόνες μπορούν επίσης να την επηρεάσουν. Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός , είναι μια κοινή ορμονική διαταραχή.

Εμμηνόπαυση

Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, πολλές γυναίκες εμφανίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στη διάθεση, εξάψεις, αϋπνία και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κακή διάθεση

Είναι σημαντικό να βελτιώσετε τη διάθεσή σας κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Κάντε γυμναστική

Η κίνηση και η άσκηση είναι ιδανικές για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Όταν ασκείστε, το σώμα σας παράγει ορμόνες και ενδορφίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και στην τόνωση της διάθεσης. Στόχος σας πρέπει να είναι 30 λεπτά μέτριας άσκησης 5 ημέρες την εβδομάδα.

Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη ζάχαρη

Σίγουρα, η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει το άγχος και τη νευρικότητα όπως και το αλκοόλ. Τα τρόφιμα με ζάχαρη, ενώ είναι νόστιμα, μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, επηρεάζοντας τη διάθεσή σας.

Δοκιμάστε συμπληρώματα ασβεστίου

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της συναισθηματικής διακύμανσης από το PMS. Μιλήστε με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις υποδείξεις του.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων τρεις φορές την ημέρα μπορεί να είναι πρακτική, αλλά η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μπορεί να είναι καλύτερη για τη σταθερότητα της διάθεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεταβολές του σακχάρου στο αίμα μετά από μεγάλα γεύματα μπορεί να συμβάλουν στις συναισθηματικές αλλαγές.

Εξασκηθείτε στη διαχείριση του άγχους

Το άγχος και το στρες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του PMS. Ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα αποδεικνύονται ότι βοηθούν στη διαχείριση του άγχους.

Κοιμηθείτε καλά

Ένας καλός ύπνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Στόχος σας πρέπει να είναι οι 7 με 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Αν αυτό φαίνεται ανέφικτο προσπαθήστε να αυξάνεται σταδιακά κατά 30 λεπτά τον ύπνο σας.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved