Πώς θα προσαρμοστούμε ψυχολογικά στη ζωή με ένα νεογέννητο;

Ο ερχομός ενός μωρού αλλάζει τη ζωή μας οριστικά και αμετάκλητα. Η αρχική περίοδος με ένα νεογέννητο αποτελεί σίγουρα μία πρόκληση.

Μυρτώ Κογεβίνα
Πώς θα προσαρμοστούμε ψυχολογικά στη ζωή με ένα νεογέννητο;

Εντούτοις, η κατάλληλη νοητική στάση θα μας επιτρέψει να προσαρμοστούμε καλύτερα ψυχολογικά, ώστε να διανύσουμε πιο ομαλά το πρώτο διάστημα με το νεογέννητο μωρό μας και να χαρούμε αυτό το υπέροχο νέο στάδιο στο έπακρο!

Τα παρακάτω τips θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ακριβώς αυτό:

1. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας

Ειδικά κατά το πολύ αρχικό διάστημα, όπου εκτός από το νεογέννητο μωρό έχουμε να διαχειριστούμε και τη σωματική και ψυχολογική εξάντληση της εγκυμοσύνης και της γέννας, επιδιώκουμε να είμαστε ιδιαιτέρως επιεικείς με τον εαυτό μας και να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτόν. Δεν πειράζει καθόλου εάν το σπίτι δεν είναι στην εντέλεια και εμείς δεν είμαστε στην τρίχα. Το μόνο σημαντικό είναι να πάρουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για να αναρρώσουμε, αλλά και για να δεθούμε με το νέο μέλος της οικογένειας, αφήνοντας στην άκρη όλα όσα μπορούν να περιμένουν.

psixologia mamas neogennhto 1

2. Υιοθετούμε ευέλικτη στάση

Οι αναποδιές και τα απρόοπτα είναι 100% μέσα στο πρόγραμμα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα νεογέννητο. Προσπαθούμε, λοιπόν, να μη λειτουργούμε με βάση το πώς είχαμε φανταστεί τα πράγματα ή προγραμματίσει την κάθε ημέρα, αλλά να είμαστε ευέλικτες και να λέμε στον εαυτό μας “και τι έγινε;:” όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν βάσει σχεδίου.

3. Αποδεχόμαστε ότι θα υπάρχουν καλές και κακές μέρες

Δυστυχώς, η ζωή δεν είναι ταινία του Hollywood, όπου η νέα μαμά πλέει 24 ώρες το 24ώρο σε πελάγη ευτυχίας, με ένα χαριτωμένο μωρό ντυμένο με όμορφα συνολάκια, το οποίο κοιμάται αγγελικά. Κάποιες μέρες θα είναι όντως ονειρικές - θα υπάρξουν όμως άλλες όπου όλα θα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά και εμείς θα είμαστε μέσα στα νεύρα και την απελπισία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Θα μας βοηθήσει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η κακή μέρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό, και ότι το πρώτο διάστημα δεν κρατάει για πάντα.

psixologia mamas neogennhto 3

4. Δεν προσπαθούμε να έχουμε την ίδια ζωή με πριν

Συχνά, συμβουλεύουμε τις νέες μαμάδες να μην αφήσουν πίσω τη ζωή τους επειδή απέκτησαν μωρό. Αυτό είναι, μέχρι ενός σημείου, σωστό. Ωστόσο, το να προσπαθούμε να διατηρήσουμε στο 100% την προ μωρού ζωή και τα προγράμματα μας, είναι κάτι το ανέφικτο και μπορεί να αποβεί πολύ αγχογόνο. Είναι ίσως καλύτερα να δεχτούμε ότι, τουλάχιστον αρχικά, η ζωή μας δεν θα είναι η ίδια, και ότι αυτό είναι εντάξει!

5. Κάνουμε τα πράγματα με το δικό μας τρόπο

Όταν αποκτάμε το πρώτο μας παιδί, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συμβουλές ανατροφής από συγγενείς και φίλους...δίνουν και παίρνουν! Κάποιες από αυτές ίσως να μας φανούν χρήσιμες, ενώ άλλες πιθανόν να μη μας αντιπροσωπεύουν. Καλό είναι να είμαστε ανοιχτές αλλά, εντέλει, να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σε εμάς, χωρίς να υποκύπτουμε σε εξωτερικές πιέσεις.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved