Μαμά, να μερικοί τρόποι να ανεβάσεις την ψυχολογία σου
- Πεσμένη ψυχολογία - Τι σου συμβαίνει και νιώθεις πεσμένη;
- Τρόποι να νιώσεις καλύτερα
- Αν νιώθεις ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή
Είναι λογικό να μην έχουμε κάθε μέρα την ίδια καλή διάθεση. Βλέπεις τους άλλους γύρω σου και να πιστεύεις πως συμβαίνει μόνο σε εσένα αυτό; Όταν μάλιστα νιώθεις πως βρίσκεσαι και σε περιβάλλον που θα γίνει αισθητή η καλή ή κακή σου διάθεση; Σκέφτεσαι πως έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις έτσι, παρόλα αυτά, αρκετές φορές μπορεί να αναρωτηθείς τι σου συμβαίνει και νιώθει πεσμένη την ψυχολογία σου. Aς δούμε λοιπόν κάποιους πιθανούς τρόπους που ίσως σε βοηθήσουν να νιώσεις λίγο καλύτερα.
10 τρόποι που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα
Photo by Kyle Johnson on Unsplash
Κάνε πράγματα που σου αρέσουν:
για παράδειγμα, άκουσε το τραγούδι που σου αρέσει, ετοίμασε το φαγητό που σου αρέσει. Αν βρίσκεσαι στη δουλειά χρησιμοποίησε ακουστικά για να μην ενοχλήσεις. Κάποιες φορές όταν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν μπορεί η διάθεσή μας να αλλάξει θετικά, εφόσον δεν υπάρχει λόγος να είναι κακή.
Αναρωτήσουν αν υπάρχει κάποιος λόγος που νιώθεις έτσι:
αν για παράδειγμα χάλασε η σχέση με τον σύντροφό σου, με μία φίλη σου, τσακώθηκες με τον άνδρα σου (σοβαρά), κάτι συμβαίνει στο παιδί σου, κλπ. καταλαβαίνεις πως είναι λογικό να αισθάνεσαι έτσι. Όπως και να έχει όμως, δεν θα το βάλεις κάτω αλλά χρειάζεται να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις και μάζεψε τις δυνάμεις σου…
Οργανικοί παράγοντες:
κάποιες φορές μπορεί να νιώθεις πεσμένη λόγω ορμονών (έμμηνος ρύση), να είσαι πιο ευαίσθητη, να κλαις πιο εύκολα. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια ασθένεια που σε έχει ταλαιπωρήσει και νιώθεις πως δεν έχεις δυνάμεις για να το παλέψεις. Αν ναι, μίλησε με τον γιατρό σου να σου πει τι μπορείς να κάνεις…
Photo by Mathilde Langevin on Unsplash
Μάθε να χαμογελάς:
δεν χρειάζεται να γίνει κάτι πολύ αστείο για να μάθεις να χαμογελάς. Αντίθετα, μικρά πραγματάκια που μπορεί να μας φαίνονται και «χαζά» έχουν τη σημασία τους και ελαφραίνουν την …ατμόσφαιρα, κάνοντάς μας να βλέπουμε γύρω το περιβάλλον από διαφορετική οπτική…
Μίλησε με ένα άτομο που εμπιστεύεσαι:
πολλές φορές το να μοιραστώ αυτό που μου συμβαίνει με βοηθάει να το αντιμετωπίσω ευκολότερα…
Απέφυγε άτομα που βλέπεις πως σου ρίχνουν τη διάθεση:
λίγο ο πιθανός ανταγωνισμός, λίγο η κριτική, λίγο η απαισιοδοξία, ο αρνητισμός, η ζήλια, η τοξικότητα, φτάνουν για να νιώθεις άσχημα στην σκέψη τους και μόνο!
Άλλαξε συνήθειες που βλέπεις πως δεν σε βοηθούν:
Μπορεί να θέλεις να αισθάνεσαι καλύτερα, να έχεις καλύτερη ψυχολογία, ενώ όμως δεν κάνεις τίποτα γι αυτό! Αντιθέτως, προσπάθησε να δεις ποιες είναι οι καταστάσεις που σε καταθλίβουν ή σε ρίχνουν και δες αν υπάρχει λόγος να υπάρχουν στη ζωή σου…
Βάλε την κίνηση στη ζωή σου:
μπορεί να μην σου αρέσει η γυμναστική, μην «κολλάς» λοιπόν εκεί. Μπορείς να περπατήσεις, να χορέψεις, να κάνεις πράγματα με κίνηση, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα η κίνηση γυμναστήριο!
Σταμάτα να γκρινιάζεις, να μιζεριάζεις και να πέφτεις στην αυτολύπηση:
κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, η βοήθεια ειδικού θα σου φανεί χρήσιμη να ανακαλύψεις και άλλες πλευρές του εαυτού σου, πιο ευχάριστες…
Αποφάσισε αν θέλεις να νιώθεις έτσι ή όχι:
είναι το πιο σημαντικό πιστεύω, καθώς από μόνοι μας έχουμε την τάση να επηρεάζουμε την διάθεσή μας θετικά ή αρνητικά, αναλόγως το που θα σταθούμε και πως θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση…
Αν παρόλα αυτά, αισθάνεσαι πως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, δοκίμασε να επισκεφτείς ειδικό ψυχικής υγείας μήπως και υποβόσκει μία καταθλιπτική σημειολογία για παράδειγμα που σου στερεί το χρώμα της ζωής…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια