Γιατί δεν πρέπει να λέτε συνεχώς στο παιδί σας τι να κάνει

  • Μήπως λέτε στο παιδί σας συνεχώς τι να κάνει; Πέντε λόγοι για να το σταματήσετε
  • «Κλείσε τώρα το κινητό»
  • «Σταμάτα να κοροϊδεύεις την αδερφή σου!»
  • «Σου είπα τρεις φορές, να στρώσεις το κρεβάτι σου».
  • «Είναι ώρα για ύπνο. Τώρα!»

Πολλές φορές οι γονείς λένε στο παιδί τους τι πρέπει να κάνει υπενθυμίζοντάς του τις υποχρεώσεις του.

«Σήμερα πρέπει να πας για προπόνηση, μετά να γυρίσεις σπίτι και να κάνεις ντους, να φας, μετά να μελετήσεις τα μαθηματικά, να κάνεις επανάληψη τα αγγλικά και φυσικά μην ξεχάσεις την εργασία των εικαστικών».

Αν αναγνωρίζετε έστω και λίγο τον εαυτό σας στην παραπάνω φράση ή αν πιστεύετε ότι, το παιδί σας δεν θα κάνει το παραμικρό χωρίς τη δική σας παρέμβαση, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

Τα παιδιά λένε ψέματα ή κρύβονται από εσάς

Το να λένε ψέματα τα παιδιά σε έναν γονιό προφανώς και δεν είναι σωστό ούτε το να αποκρύπτουν την αλήθεια. Γιατί λοιπόν κάποια παιδιά το κάνουν; Τα παιδιά λένε ψέματα όταν δεν αισθάνονται ασφαλή. Κρύβουν την αλήθεια όταν έχουν αποφασίσει ότι αυτό διευκολύνει την ζωή τους και όταν γνωρίζουν ότι κανένας από τους δύο γονείς δεν θα τα καταλάβει.
Όσο περισσότερο ελέγχετε τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο θα μπαίνουν στον πειρασμό να σας πουν ψέματα. Είναι τόσο απλό.

Ξεχνούν

«Ξέχασα να πλύνω τα πιάτα», «Ξέχασα να το πλύνω», «Ξέχασα να σου πω ότι έγραψα τεστ», είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούτε συχνά από τα παιδιά σας.
Η λήθη ως ένα βαθμό είναι φυσιολογική στους νέους, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ένας μηχανισμός αντιμετώπισης. Μια μορφή ενός απλού ψέματος ή μια πραγματική πράξη απώλειας μνήμης. Δύσκολο να το διαπιστώσει ο γονιός.Ειδικά οι έφηβοι που θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους γονείς τους μπορεί να πουν «ναι» και μετά να ισχυριστούν ότι το έχουν ξεχάσει. Αν όμως ακούτε συχνά να σας λέει «ξέχασα» ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να επαναξιολογήσετε την επικοινωνία μεταξύ σας.

Τεμπελιάζουν

Είναι φυσιολογικό συχνά να τεμπελιάζουν τα παιδιά. Αν μάλιστα τους λέτε τι να κάνουν όλη την ώρα, μπορεί να επικαλεστούν χίλιες δύο δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγει να κάνει το οτιδήποτε.‘Αλλωστε γιατί ένας έφηβος να πιέσει τον εαυτό του να μεγαλώσει και να ωριμάσει ως ανεξάρτητος νεαρός ενήλικας όταν έχει έναν γονέα, να τον ελέγχει και να του τι λέει πώς να συμπεριφερθεί;

Έχουν προκλητική συμπεριφορά

Οι σημερινοί έφηβοι μπορεί να είναι πραγματικά προκλητικοί και ίσως δείχνουν περιφρόνηση. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε την επικοινωνία μεταξύ σας και να επενδύσετε στη σχέση σας.

Πιστεύουν ότι δεν τα καταλαβαίνουν οι γονείς

Εάν ένας γονιός ελέγχει τη ζωή των παιδιών του, εκείνα θα αισθάνονται σαν να είναι στη φυλακή...και ότι ο γονέας τους είναι ο φύλακας. Επομένως, θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο που λέει κάτι στο παιδί του, που το ζητάει αλλά και τη σχέση που έχει οικοδομήσει. Στόχος είναι ένας: να είναι κοντά στα παιδιά τους και όχι να καταδυναστεύουν.

Πηγή: parentingmodernteens.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved