Τι να κάνω όταν το παιδί μου έχει νεύρα;

bigstock
  • Μη φωνάζετε και μην προκαλείτε το παιδί όταν έχει νεύρα
  • Μην προσπαθείτε να συζητήσετε μαζί του
  • Δώστε προσοχή στις αντιδράσεις σας
  • Μην ασκείτε σωματική βία
  • Επιλέξτε διαφορετική προσέγγιση με τα μικρότερα παιδιά
  • Μην τα χάνετε με την αντίδραση του παιδιού σας

Είναι βέβαιο ότι πολλές φορές δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν έχει νεύρα.

Παρότι έχετε πει στον εαυτό σας ότι θα κάνετε υπομονή, ουκ ολίγες φορές, χάνετε την ψυχραιμία σας και βάζετε τις φωνές.

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Ο τρόπος όμως που αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα θυμού κάνουν τη διαφορά ως προς τον τρόπο χειρισμού της συμπεριφοράς του παιδιού σας.

Η εκμάθηση της διαχείρισης των νεύρων στα παιδιά είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και ψυχραιμία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε τόσο τα νεύρα όσο και το θυμό του παιδιού.

Μη φωνάζετε και μην προκαλείτε το παιδί όταν έχει νεύρα

'Οσο δύσκολο κι αν είναι στην πράξη, το να αποφύγετε τις φωνές και τις εντάσεις όταν το παιδί σας είναι εκνευρισμένο, αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση. Το καλύτερο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να μην το προκαλείται ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Μην προσπαθείτε να συζητήσετε μαζί του

Κάθε προσπάθεια, ακόμα και σε ήρεμο κλίμα, να συζητήσετε για τους λόγους που έχει νεύρα, θα πέσει στο κενό. Η καλύτερη πρακτική λοιπόν είναι να περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει και μετά να μιλήσετε μαζί του.

Δώστε προσοχή στις αντιδράσεις σας

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις σας, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές. Θα νιώσετε την καρδιά σας να αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα επειδή η αδρεναλίνη σας θα είναι αυξημένη. Παρόλο που είναι δύσκολο, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να παραμείνετε ήρεμοι. Παραμένοντας ψύχραιμοι, του δείχνετε πώς να χειρίζεται τον θυμό και επιπλέον να μην εμπλακεί σε έναν αγώνα εξουσίας.

Μην ασκείτε σωματική βία

Το σπρώξιμο, το πιάσιμο του χεριού, ακόμα και το ταρακούνημα μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες εκρήξεις θυμού από την πλευρά του παιδιού σας. Επιπλέον του περνάτε το λάθος μήνυμα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η επιθετικότητα είναι ένας από τους τρόπους να λύσει τα προβλήματά του.

Επιλέξτε διαφορετική προσέγγιση με τα μικρότερα παιδιά

Εάν το μικρό παιδί σας (δεκαοκτώ μηνών έως τεσσάρων ετών) βρίσκεται σε κατάσταση εκτός ελέγχου, απομακρυνθείτε λίγο από κοντά του χωρίς όμως να νιώσει ότι το αγνοείται.
Αφήστε το να ηρεμήσει μέχρι να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο και στη συνέχεια ζητήστε να σας πει τι είναι αυτό που το εκνεύρισε.

Μην τα χάνετε με την αντίδραση του παιδιού σας

Μερικοί γονείς «παγώνουν» όταν τα παιδιά τους εκρήγνυνται ή αρχίζουν να τους ουρλιάζουν. Κατακλύζονται από έντονα συναισθηματικά (θυμού κυρίως) και παραλύουν από την αναποφασιστικότητα ή ενδίδουν στις απαιτήσεις τους.

Αν αντιδράτε με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαπιστώσετε ότι μερικές φορές το παιδί σας θα θυμώσει επίτηδες για να δοκιμάσει τα όριά σας. Μην υποκύπτετε και κυρίως μην υποχωρείτε. Αντίθετα, αφήστε το παιδί σας να ηρεμήσει και προσπαθήστε να το καθοδηγήσετε ώστε να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για την επίλυση των προβλημάτων του.

Πηγή: empoweringparents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved