Αζωοσπερμία: Υπάρχει ελπίδα αν ο άνδρας δεν έχει σπέρμα;

Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που διαγνώστηκε με αζωοσπερμία.

Αζωοσπερμία: Υπάρχει ελπίδα αν ο άνδρας δεν έχει σπέρμα;

H Αλεξία Χατζηπαρασίδου MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Risk Management Professional, Διευθύντρια Embryolab Academy και Συνιδρύτρια Embryolab Fertility Clinic, απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις για την Αζωοσπερμία και μας συστήνει το αισιόδοξο μέλλον για τον άνδρα με αζωοσπερμία, χάρη στην επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τι είναι η Αζωοσπερμία

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Αζωοσπερμία ορίζεται η απουσία σπερματοζωαρίων σε τουλάχιστον 2 δείγματα σπέρματος μετά από φυγοκέντρηση.

Η αζωοσπερμία είναι δυστυχώς αρκετά συχνή, περίπου σε 1 στους 10 υπογόνιμους άντρες διαπιστώνεται αζωοσπερμία, μια αναλογία που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια άντρες σε όλο τον κόσμο!

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν η διάγνωση της αζωοσπερμίας ήταν συνώνυμη της στειρότητας μια και κανένα θεραπευτικό ή άλλο μέσω δεν μπορούσε να βοηθήσει αυτούς τους άνδρες για να αποκτήσουν τον δικό τους βιολογικό απόγονο. Η υιοθεσία ή η χρήση δωρεάς σπέρματος ήταν οι μόνες τους επιλογές.

Τι προκαλεί την αζωοσπερμία;

Τα αίτια της αζωοσπερμίας είναι πολύ λίγο γνωστά. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις δευτεροπαθούς αζωοσπερμίας που είναι το αποτέλεσμα κάποιας γοναδοτοξικής φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. χημειοθεραπεία) ή κάποιου χειρουργείου σε ένα μικρό μόνο ποσοστό ανδρών με αζωοσπερμία εντοπίζεται το αίτιο το οποίο είναι συχνά γενετικής αιτιολογίας. Χρωμοσωμικές επιβαρύνσεις (π.χ. Klinefelter) ή μεταλλάξεις σε σημαντικά για την σπερματογένεση γονίδια (π.χ. μεταλλάξεις στο γονίδιο της κυστικής ίνωσης και μικροελλείψεις του Υ χρωμοσώματος) μπορούν να προκαλέσουν αζωοσπερμία.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αζωοσπερμία χαρακτηρίζεται αγνώστου αιτιολογίας και βαπτίζεται ως ιδιοπαθής αζωοσπερμία.

azoospermia 1

Είναι ιάσιμη η Αζωοσπερμία;

Με τα σημερινά δεδομένα, η αζωοσπερμία σε πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί, μια και σε πολύ λίγες περιπτώσεις είναι γνωστά τα αίτια της.
Όσο παραμένουν άγνωστα τα αίτια της αζωοσπερμίας είναι αδύνατο να σχεδιαστούν αποτελεσματικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αποκατάσταση της γονιμότητας αυτών των ανδρών.

Μπορεί ένας άνδρας με αζωοσπερμία να αποκτήσει το δικό του βιολογικό απόγονο;

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα ένας άνδρας με αζωοσπερμία μπορεί να αποκτήσει το δικό του βιολογικό απόγονο!

Χάρη στη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης που εφαρμόζεται από το 1992 και σε συνδυασμό με ειδικές τεχνικές βιοψίας όρχεων, άνδρες με αζωοσπερμία μπορούν σήμερα να υποβληθούν στη διαδικασία της βιοψίας όρχεων και εφόσον διαπιστωθεί παρουσία ορχικών σπερματοζωαρίων αυτά να χρησιμοποιηθούν για γονιμοποίηση με τη διαδικασία της μικρογονιμοποίησης. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτά τα σπερματοζωάρια μπορούν να υποστηρίξουν, να γονιμοποιήσουν και να οδηγήσουν σε υγιείς κυήσεις!

Από το 1995 που γεννήθηκε το 1ο παιδί από γονιμοποίηση με ορχικό σπερματοζωάριο είναι εκατομμύρια οι άνδρες που κατάφεραν να αποκτήσουν τον δικό τους βιολογικό απόγονο!

Τα παιδιά της επιστήμης

Αυτά τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο με τη χρήση ορχικών σπερματοζωαρίων είναι παιδιά της επιστήμης. Χάρη σε αυτή έγινε το αδύνατο δυνατό!

Η ελπίδα

Πρόσφατα, η επιστήμη της γενετικής έχει σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη και για πρώτη φορά είμαστε πολύ κοντά στο να διευκρινίσουμε τη γενετική βάση της αζωοσπερμίας και να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς που ελέγχουν τη σπερματογένεση και προκαλούν την αζωοσπερμία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει νέους δρόμους τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία της αζωοσπερμίας.

Μια σημαντική επιστημονική προσπάθεια για την αζωοσπερμία στη χώρα μας

Από το 2019 είναι σε εξέλιξη μια πολύ σημαντική σύμπραξη επιστημόνων της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, της διεθνούς ακαδημίας Embryolab Academy και του εργαστηρίου γενετικής και βιοτεχνολογίας, ΒΙΟΖ, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Στόχος του φιλόδοξου και καινοτόμου αυτού ερευνητικού προγράμματος Spermogene, είναι η διευκρίνηση της γενετικής βάσης της ανδρικής υπογονιμότητας στον ελληνικό πληθυσμό. Είναι ήδη διαθέσιμα τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα τα οποία ρίχνουν φως μεταξύ άλλων σε άγνωστα μέχρι σήμερα μονοπάτια της αζωοσπερμίας.

Ένα αισιόδοξο μέλλον για την αζωοσπερμία

Με όχημα τα νέα εργαλεία γενετικής και βιοπληροφορικής, στο σύντομο μέλλον τα πρώτα διαγνωστικά εργαλεία για την αζωοσπερμία θα είναι διαθέσιμα και αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες θα αποσκοπούν στον επαναπρογραμματισμό της σπερματογένεσης και στην αποκατάσταση της γονιμότητας του άντρα με αζωοσπερμία

Η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος μας σύμμαχος

Ο έλεγχος γονιμότητας για έναν άνδρα σε νεαρή ηλικία μπορεί να προλάβει δύσκολες καταστάσεις και να βοηθήσει τον νεαρό άνδρα να προβεί σε όλες τις προληπτικές κινήσεις προκειμένου να προστατεύσει τη γονιμότητα του.

Η παρουσία μικρού αριθμού σπερματοζωαρίων σε νεαρή ηλικία μπορεί να μετεξελιχθεί σε αζωοσπερμία σε μεγαλύτερη ηλικία όταν ο άνδρας θα είναι έτοιμος να κάνει την οικογένεια του. Μια απλή διαδικασία όπως η προληπτική κρυοσυντήρηση σπέρματος μπορεί να προστατεύσει την γονιμότητα του άνδρα και να τον απαλλάξει από την αγωνία της βιοψίας όρχεων.

Η γνώση είναι δύναμη

Όσο πιο νωρίς ελέγξει ένας άνδρας τη γονιμότητα του, με μια απλή εξέταση σπέρματος, τόσο πιο εύκολο είναι να την προστατεύσει αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε θέμα υπογονιμότητας.

Αλεξία Χατζηπαρασίδου MSc. PMI-RMP
Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Risk Management Professional
Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab Fertility Clinic

www.embryolab.eu
a.chatziparasidou@embryolab.eu
info@embryolab.eu

gynaikologos xatziparasidou

Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, είναι Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας με εμπειρία, περισσότερους από 45.000 κύκλους στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στην εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων και θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας και αζωοσπερμίας. Από το 2007 έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξειδίκευση στον τομέα του Τotal Quality Management (TQM) και Risk Management (RM) σε Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των διαδικασιών και στην εφαρμογή στρατηγικών αποφυγής και διαχείρισης κινδύνων.

Το 2004, η κ. Χατζηπαρασίδου, ίδρυσε το Embryolab, πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στη Θεσσαλονίκη.

Το 2007 ολοκλήρωσε την εξειδίκευση της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Κλινικής Εμβρυολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και το 2008 πιστοποιήθηκε από την ESHRE ως Ανώτερη (Senior) Κλινική Εμβρυολόγος.

Το 2013 έγινε συνιδρύτρια στο Embryolab Academy και οργάνωσε μια σειρά διεθνών workshops με θέματα: Ολιστική Διαχείριση Ποιότητας Τotal και Διαχείριση Ρίσκου σε Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Κρυοσυντήρηση και Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGT).

Το 2020, απέκτησε με εξετάσεις την διεθνή πιστοποίηση PMI-Επαγγελματία Διαχείρισης Ρίσκων (PMI-RMP: PMI Risk Management Professional).

Η κ. Χατζηπαρασίδου ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε συνέδρια και εκπαιδεύτρια σε hands on workshops, συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αφορούν τις πιο σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και έχει συγγράψει έναν σημαντικό αριθμό άρθρων, δημοσιεύσεων και παραρτημάτων.

Την πιο πρόσφατη μελέτη της διεξάγει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει το θέμα «Η γενετική βάση της αζωοσπερμίας-το μυστήριο που χρειάζεται να διαλευκανθεί». Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να διερευνηθεί η γενετική βάση της αζωοσπερμίας και να μπούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών επιλογών για τους άνδρες που πάσχουν από αυτήν.

Είναι μέλος της Ευρωπαικής Κοινότητας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ESHRE),της Αμερικανικής Κοινότητας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), των Επιστημόνων της Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ALPHA) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠEKE), Πρεσβευτής του EURO-GTP II εργαλείο αξιολόγησης κινδύνων για καινοτόμες εφαρμογές.

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

afieroma imera gonimotitas
© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved