Πώς να βελτιώσετε τον χρόνο και την προσοχή που δίνετε στα παιδιά σας

bigstockphoto.com

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την προσοχή και την αγάπη σας.

Για τα παιδιά η αποδοχή, η αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνετε για όσα κάνουν και λένε, είναι πολύ σημαντικά.

Χρειάζονται την προσοχή σας για να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους, τη θετική τους σκέψη αλλά και για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Υπάρχει μάλιστα και έρευνα που δείχνει ότι η προσοχή των γονιών έχει σχέση με την απελευθέρωση των αυξητικών ορμονών στα παιδιά.

Τι είδους προσοχή έχουν ανάγκη τα παιδιά

Όταν το βρέφος ή το νήπιο κλαίει επειδή πεινάει, είναι άρρωστο ή θέλει να κοιμηθεί, είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε άμεσα σε αυτές τις ανάγκες του. Πέρα όμως από τις σωματικές ανάγκες υπάρχουν και οι συναισθηματικές...

Επομένως, θα πρέπει να το αγκαλιάζεται, να του χαμογελάτε, να του μιλάτε, να του τραγουδάτε, να το κοιτάτε στα μάτια.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι με 15 λεπτά πλήρως εστιασμένης προσοχής, τα παιδιά θα αισθάνονται ικανοποιημένα και ανεξάρτητα για την επόμενη μισή ώρα περίπου. Καλό είναι να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο στο παιδί σας και στη συνέχεια να κάνετε τις δουλειές σας.

Πώς να κάνετε τον χρόνο να μετράει

  • Αφήστε κάτω το τηλέφωνο, το tablet ή άλλη συσκευή.
  • Αποφύγετε αόριστες λέξεις που κρίνουν , ακόμα κι αν φαίνονται θετικές, όπως «καλή δουλειά». Αντίθετα, απαντήστε συγκεκριμένα και περιγραφικά («Έκανες μια πολύ μεγάλη μπάλα με αυτόν τον πηλό».)
  • Προσπαθήστε να είστε στο ύψος των ματιών με το μικρό παιδί σας και να τα ο κοιτάζετε στα μάτια κάθε φορά που του μιλάτε.
  • Εάν δώσετε προσοχή στο παιδί σας για αρνητική συμπεριφορά, μπορεί να λάβει το μήνυμα: «Αν θέλω την προσοχή της μαμάς, μπορώ να πετάξω αυτό το πιάτο στο πάτωμα».

Τι μπορείτε να κάνετε αντ 'αυτού;

Αντί να δίνετε προσοχή στο παιδί σας για αρνητικές συμπεριφορές, δοκιμάστε τα εξής:

Δώστε έμφαση στα θετικά

Εάν το παιδί σας τραβάει συχνά την ουρά της γάτας αλλά παρατηρείτε ότι τη χαϊδεύει κιόλας, μπορείτε να πείτε: «Στη γάτα αρέσει πολύ όταν τη χαϊδεύεις τόσο προσεκτικά. Δες πώς γουργουρίζει. Μπράβο σου που είσαι πόσο ευγενικός».

Επίσης:

  • Βοηθήστε το παιδί σας να εκφράζει τα συναισθήματά του.
  • Προτείνετε εναλλακτικές λύσεις και περισπασμούς.
  • Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια συμπεριφορά. Εάν οι αρνητικές συμπεριφορές επιμείνουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο.
  • Κάντε υπομονή. Θυμηθείτε ότι το παιδί σας προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με τον τρόπο που εκείνο θεωρεί σωστό.

Πηγή: lanekids.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved