Η σημασία του να έχεις στο σπίτι τη δική σου «παιδική χαρά»!

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα κάθε μαμά, είναι το πώς θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο, «μαμά, βαριέμαι», δηλαδή τις φορές που το μικρό της δεν έχει τη διάθεση να κάνει τίποτα, ενώ καμία δραστηριότητα δεν κεντρίζει αρκετά το ενδιαφέρον του.

Ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού, που τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, είναι πολύ πιθανό η παραπάνω δήλωση να ακούγεται όλο και πιο συχνά μέσα στο σπίτι. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε τα μικρά μας να περνάνε καλά, να είναι χαρούμενα και να μην αισθάνονται πως βαριούνται;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως όσο και αν θέλουμε να δούμε χαρούμενα και απασχολημένα τα μικρά μας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μην βαριούνται. Ο μόνος τρόπος για να τα βοηθήσουμε, είναι να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται, ώστε να βρουν τα κίνητρα για να βγουν από τη βαρεμάρα τους. Με λίγα λόγια, να τους παρέχουμε τα υλικά με τα οποία θα μπορούν να κατασκευάσουν μία δική τους σπιτική «παιδική χαρά», όπως ακριβώς την ονειρεύονται, ένα περιβάλλον που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εξασκούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να «χτίζουν» τις δικές τους μοναδικές ιστορίες.

Όσο πιο απλό είναι ένα παιχνίδι, τόσες περισσότερες εναλλακτικές προσφέρει στο παιδί

Η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον των παιδιών μας εξάπτεται με τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα, αρκεί να είναι τα κατάλληλα. Συνεπώς, τα μικρά μας δεν χρειάζονται πολύπλοκα, ακριβά, φαντεζί παιχνίδια ή συγκεκριμένες συνθήκες για να περάσουν καλά και ποιοτικά τον χρόνο τους. Χρειάζεται απλώς να έχουν στη διάθεσή τους ό,τι χρειάζονται για να διαμορφώσουν το παιχνίδι που εκείνα επιθυμούν να παίξουν. Και αν υπάρχει ένα παιχνίδι στο οποίο κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί, αυτό είναι το παιχνίδι που δίνει στα μικρά μας τη δυνατότητα να σκαρφιστούν τον δικό τους ξεχωριστό κόσμο και μέσα σε αυτόν, να ζήσουν τη δική τους συναρπαστική περιπέτεια! Άλλωστε, όσο πιο απλό είναι ένα παιχνίδι, τόσες περισσότερες διασκεδαστικές εναλλακτικές προσφέρει στο παιδί και τόσο πιο μεγάλο είναι το περιθώριο που του αφήνει, για να εξελίξει τη φαντασία και την ευρηματικότητά του. Διότι όταν ένα παιχνίδι μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με έναν συγκεκριμένο τρόπο από το παιδί και δεν εξάπτει την περιέργειά του, είναι βέβαιο πως πολύ σύντομα θα το βαρεθεί και θα αναζητήσει μία άλλη δραστηριότητα, για να παραμείνει απασχολημένο.

Πώς θα δημιουργήσουμε μία ωφέλιμη παιδική χαρά στο σπίτι για τα μικρά μας

Για να δημιουργήσουμε στο σπίτι μας ένα περιβάλλον που θα εμπνέει τα παιδιά να νικήσουν τη βαρεμάρα τους και να απολαύσουν ατελείωτες στιγμές παιχνιδιού, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας μία παιδική χαρά. Και επειδή, προφανώς, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μία παιδική χαρά στο σπίτι μας, έχει σημασία να ανακαλύψουμε τα ωφέλιμα παιχνίδια που θα δώσουν στα μικρά μας την αίσθηση πως βρίσκονται σε μία παιδική χαρά.

Πώς θα τα καταφέρουμε; Αρκεί να σκεφτούμε, τι προσφέρει ένα τέτοιο περιβάλλον στα παιδιά, για να ανακαλύψουμε τα παιχνίδια που θα τους καλλιεργήσουν τις ίδιες ικανότητες. Για παράδειγμα, η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η μάθηση και η αυτοπεποίθηση, είναι μερικές από τις ικανότητες που εξασκεί ένα παιδί, ενώ βρίσκεται σε μία παιδική χαρά μαζί με τους φίλους του. Καλό είναι, λοιπόν, να αναζητήσουμε τα παιχνίδια που ενισχύουν τις παραπάνω ικανότητες στα παιδιά, ενώ συγχρόνως τα «πλημμυρίζουν» με συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, για να δημιουργήσουμε μία σπιτική παιδική χαρά, η οποία θα επιτρέπει στα μικρά μας να αξιοποιούν με διασκεδαστικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους.



Το σίγουρο είναι πως αν θέλουμε τα παιδιά μας να βαριούνται λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερο το παιχνίδι τους, εμείς είμαστε εκείνες που θα τους προσφέρουμε τις αφορμές για να το καταφέρουν. Πώς; Χαρίζοντάς τους διαχρονικά παιχνίδια τα οποία δεν τα περιορίζουν, αλλά τα παρακινούν να πάνε ακόμη πιο μακριά με τη φαντασία τους και να «χτίσουν» τη δική τους παιδική χαρά, όπως ακριβώς την ονειρεύονται!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved