Δέκα θετικές φράσεις που μπορείτε να πείτε στο αντιδραστικό παιδί σας

bigstockphoto.com

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας που είναι αντιδραστικό.

Συχνά οι γονείς δεν ξέρουν πώς να χειριστούν ένα αντιδραστικό παιδί.

Παρότι προσπαθούν να παραμείνουν ήρεμοι, χάνουν αρκετές φορές την υπομονή τους με αποτέλεσμα να βάζουν τις φωνές και να ξεσπά καβγάς μεταξύ τους.

Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα αντιδράσει έντονα σε κάτι που θα του πείτε, δοκιμάστε τις εξής φράσεις:

«Βλέπω ότι δεν με άκουσες την πρώτη φορά. Θέλεις να σου το επαναλάβω ακόμα μια φορά;»

«Σε ακούω. Μπορείς να προτείνεις εσύ μια λύση;»

«Αυτό είναι δύσκολο… Όμως θα τα καταφέρουμε μαζί».

«Όταν πετάς τα παιχνίδια σου, νομίζω ότι δεν σου αρέσει να παίζεις μαζί τους. Ισχύει;».

«Είναι εντάξει να είσαι θυμωμένος, αλλά δεν μπορείς να ξεσπάς με αυτό τον τρόπο. Θέλεις να πας στο δωμάτιό σου να ηρεμήσεις;»

«Πάμε μαζί να περπατήσουμε παρέα κι όταν ηρεμήσεις μπορούμε να μιλήσουμε».

«Αυτό δεν είναι παιχνίδι, οπότε θα το αφήσουμε στο ράφι. Είναι ευαίσθητο και μπορεί να σπάσει αν το αγγίξουμε ή παίξουμε μαζί του».

«Είσαι ικανός και μπορείς να το κάνεις. Αρκεί να ηρεμήσεις και να σκεφτείς την αντίδρασή σου».

«Πιστεύω σε σένα. Το θέμα είναι να το πιστέψεις κι εσύ».

«Κάνεις τα πράγματα πιο δύσκολα απ’ ότι είναι όταν αντιδράς με αυτό τον τρόπο».

Γιατί ένα παιδί είναι αντιδραστικό;

Οι λόγοι ποικίλουν και εξαρτάται από την ηλικία του. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ένα παιδί θα μάθει να διαχειρίζεται το θυμό ή τα ξεσπάσματά του.

Έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι όταν το ζευγάρι μιλάει μεταξύ του με φωνές, το παιδί θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος που επικοινωνούν οι γονείς. Τον υιοθετεί λοιπόν πλήρως και δύσκολα τον αποβάλλει στην πορεία.

Σύμφωνα μάλιστα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development, η λεκτική βία και οι φωνές των γονιών προς τα παιδιά τους, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί οι σημερινοί γονείς να μην χτυπάνε πια τα παιδιά τους (τουλάχιστον οι περισσότεροι) καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν αυτό που θέλουν με τη φωνή τους, ωστόσο, οι φωνές δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ως λεκτική βία μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ψυχολογική πίεση με θυμωμένα ή προσβλητικά λόγια προκειμένου το παιδί να νιώσει συναισθηματικά πληγωμένο, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί ή να ελεγχθεί η συμπεριφορά του, μεταξύ των οποίων οι δυνατές φωνές, οι βλαστήμιες, οι κατάρες, καθώς και οι ταμπέλες.

Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους, χωρίς φωνές!

Με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved