Πριν κάνεις μια αδιάκριτη ερώτηση σε μια γυναίκα σκέψου...

Νίνα Καραμολέγκου
Bigstock

Τι  μπορεί να περνάει, πώς είναι η ψυχολογική της κατάσταση και αν θέλει να μοιραστεί το μυστικό της.

Το διαδίκτυο μας έχει προσφέρει τόσα θετικά, όμως κάποιες πλατφόρμες του, μας έχουν δημιουργήσει άγχος, ανασφάλεια, εξαιτίας της δύναμης που δίνει στους ανθρώπους να σχολιάζουν ανώνυμα πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Αυτή η δύναμη του πληκτρολογίου, κρύβει από τη μία την ανασφάλεια τους, την έλλειψη παιδείας, την έλλειψη μέτρου και από την άλλη κάνει τον καθένα από μας ευάλωτο σε κακεντρεχή σχόλια τρίτων.

Οι άνθρωποι σχολιάζουν επί παντός επιστητού, όμως σήμερα θέλω να σταθούμε στο ευαίσθητο θέμα της μητρότητας. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τα σχόλια που γίνονται σε γυναίκες που μπορεί να έχει αλλάξει το βάρος τους, να έχουν κατακράτηση, ή να περνούν μια δύσκολη περίοδο με τη διατροφή τους. Το ερώτημα που πρωταγωνιστεί είναι «είσαι έγκυος;», «με το καλό το μωράκι σας», «γιατί το κρύβεις ότι είσαι έγκυος;». Σκεφτείτε πόσο δύσκολες ερωτήσεις είναι αυτές για μια γυναίκα, που πρώτον μπορεί να είναι έγκυος και να μη θέλει να το ανακοινώσει ακόμη, επίσης, μπορεί να μην μπορεί να μείνει έγκυος και η αύξηση βάρους να οφείλεται σε θεραπεία με ορμόνες και τέλος, μπορεί να μη θέλει να μείνει έγκυος και απλώς να πήρε βάρος.

Φανταστείτε τώρα όλο αυτό να το βιώνει στο χώρο εργασίας ή στο οικογενειακό περιβάλλον. Να έχει φτάσει στα 40 και όλοι να τη ρωτούν γιατί δεν έγινε ακόμη μητέρα ή να έχει παντρευτεί καιρό και όλοι να αναρωτιούνται πότε θα κάνουν ένα παιδί. Κάποτε πήγα σε έναν γυναικολόγο, που μου είπε πως αν δεν γίνω μητέρα έχω περισσότερες πιθανότητες να πάθω καρκίνο. Μπορεί κάποιος να έχει την ενσυναίσθηση να νιώσει την ψυχολογική μου κατάσταση όταν το άκουσα αυτό; Ο γιατρός πάντως δεν είχε, μίλησε απαξιωτικά για τις γυναίκες που επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά και μου παρουσίασε τη μητέρα φύση ως τιμωρό με ρατσιστική διάθεση, που θα με εκδικηθεί μέσω του καρκίνου.

Τα πράγματα είναι όμως τόσο απλά, αν ο καθένας κοιτάζει τη δική του καμπούρα όπως λέει μια γερμανική παροιμία και δεν ασχολείται να καθαρίσει τη φωλιά του διπλανού του. Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι, που είναι δουλεμένοι με ψυχολόγους, που έχουν αυτογνωσία και ενσυναίσθηση, δε σχολιάζουν κανέναν, ούτε αρνητικά, ούτε θετικά. Δεν έχουμε ανάγκη από σχόλια, έχουμε ανάγκη από υποστήριξη εφόσον τη ζητήσουμε. Ας κοιτάξει ο καθένας να διορθώσει τον εαυτό του, να κάνει ενδοσκόπηση, να δει τα λάθη και τα σωστά και τότε η κοινωνία θα είναι σίγουρα καλύτερη για όλους μας.

Νίνα Καραμολέγκου
Licensed Counselling Psychologist, MSc, Cognitive Behavioural Psychotherapist, MPH

Instagram: nina_karamolegou

Email: ninaka7@yahoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved