Μήπως είσαι ένας τοξικός γονιός;

Bigstock

Τι κάνει έναν γονιό τοξικό.

Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα από τροφή, στέγη, ρούχα και άλλαγμα πάνας. Χρειάζονται φροντίδα, ζεστασιά. Έρευνες δείχνουν ότι νεογέννητα τα οποία αφέθηκαν στις κούνιες τους χωρίς να λάβουν το παραμικρό είδος στοργής και σωματικής επαφής, ενώ οι άλλες τους ανάγκες ικανοποιούνται κανονικά, έχασαν τη μάχη με τη ζωή.

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και αγκαλιές. Όταν δεν το έχουν αυτό μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και ασυναίσθητα να αναζητούν προβληματικές σχέσης με τους γύρω τους, κάτι που είναι αποτέλεσμα και της τοξικής συμπεριφοράς του γονιού.

Τι κάνει έναν γονιό τοξικό;

Δημιουργεί στο παιδί αίσθημα ντροπής και ενοχές

Οι γονείς που επιβάλλονται στα παιδιά τους κάνοντάς τα να νιώσουν φόβο, ντροπή ή φταίξιμο μπορούν να θεωρηθούν τοξικοί γονείς. Το συγκεκριμένο είδος διαπαιδαγώγησης μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά τα οποία με τη σειρά τους ενδέχεταi να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους και να τα οδηγήσουν σε κατάθλιψη και εμμονικές συμπεριφορές.

Είναι σημαντικό να αναπτύξετε υγιή όρια και σαφείς κανόνες ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν πειθαρχία χωρίς να νιώθουν ντροπή ή φταίξιμο. Εάν για παράδειγμα κάνουν κάτι κακό, αναδείξτε τις συνέπειες χωρίς να ασκήσετε σωματική ή λεκτική βία, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, θα οδηγήσει στην υιοθέτηση επιθετικών συμπεριφορών των παιδιών κατά την ενηλικίωση.

Χειριστική συμπεριφορά

Ένδειξη τοξικότητας του γονιού είναι και η χειριστική συμπεριφορά. Οι συναισθηματικοί εκβιασμοί και οι απειλές θεωρούνται μορφές βίας και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Μιλάτε άσχημα για το παιδί μπροστά στο ίδιο ή και όχι

Μιλώντας άσχημα για το παιδί σε τρίτους και ειδικά μπροστά του μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την αυτοπεποίθησή του μεγαλώνοντας. Και αυτή η πρακτική θεωρείται μορφή βίας και έχει αρνητικές συνέπειες και για την μεταξύ σας σχέση.

Δεν του δίνετε προσοχή

Ακόμα και όταν το παιδί περάσει την νηπιακή ηλικία, εξακολουθεί να χρειάζεται την φροντίδα και την προσοχή σας. Η παραμέληση και η αδιαφορία πληγώνει το παιδί και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved