Πώς να επικοινωνώ αποτελεσματικά με το παιδί μου χωρίς εντάσεις;
Συμβουλές για να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με το παιδί σας χωρίς ξεσπάσματα.
Είναι πολλές οι φορές που η ένταση και η σύγκρουση μεταξύ των γονέων και των μικρών παιδιών τους έρχεται από επικοινωνιακά λάθη και ελλείμματα.
Το παιδί χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση από αυτή που πράξαμε εμείς και τώρα είμαστε στον κυκεώνα των κλαμάτων και των δύσκολων συναισθημάτων…
Ναι, το ξέρω γονείς μου το έργο αυτό! Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι το έχει βιώσει ίσως και παραπάνω από μία φορά στον γονεϊκό του βίο;
Γονείς παίζουν με τα παιδιά τους
Πώς μπορώ επομένως να επικοινωνήσω αποτελεσματικότερα με το παιδί μου χωρίς εντάσεις και ξεσπάσματα;
Τα παιδιά καθώς είναι πλάσματα της ρουτίνας χρειάζονται ένα πλάνο και ένα πρόγραμμα που τους δίνει μια σχετική αίσθηση ασφάλειας. Προσοχή! Όχι ένα σφιχτό και άκαμπτο πρόγραμμα αλλά να γνωρίζουν κάποια πράγματα στην καθημερινότητά τους, μια ρουτίνα. Έτσι μια προληπτική κίνηση είναι όταν έρθει η ώρα να φύγετε από μια ευχάριστη δραστηριότητα π.χ. από τις κούνιες, να ενημερώσετε το παιδί 10-15 λεπτά νωρίτερα για να προετοιμαστεί εσωτερικά και να εξοικειωθεί με την ιδέα. Ίσως βοηθήσει να είστε κι εσείς κάπως εύκαμπτοι σε αυτό: εάν για παράδειγμα παίζει ένα παιχνίδι εκείνη τη στιγμή θέστε ως χρονικό όριο τον τερματισμό του παιχνιδιού λέγοντας κάτι όπως: Βλέπω ότι παίζετε κάτι, μόλις τελειώσετε θα φύγουμε κι εμείς.
Επαφή
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε βλεμματική επαφή, να διατηρείτε τρυφερό βλέμμα και να προσέχετε τη στάση του σώματός σας. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά σας άριστα και είναι πολύ εύκολο ενώ λέτε τα σωστά λόγια η γλώσσα του σώματος σας να μαρτυρά τον θυμό σας και το παιδί να πιάνεται από αυτό και να νιώθει επίσης "αμυντικό εκνευρισμό". Επομένως εάν το παιδί δυσφορήσει κατεβαίνω στο ύψος του, κοιτάζω τρυφερά και δείχνω ενσυναίσθηση: Ξέρω ότι περνούσες καλά και απογοητεύτηκες που πρέπει να φύγουμε. Θα έρθουμε πάλι με την πρώτη ευκαιρία!
Παιδιά παίζουν με τους γονείς τους
Χιούμορ
Χρήσιμο εργαλείο είναι και το χιούμορ: χρησιμοποιώ αστεία φωνή ή εκφράσεις για να κάνω πιο εύκολη τη μετάβαση. Αποφεύγω να είμαι εριστική, να προκαλώ τύψεις στο παιδί και να είμαι απόμακρη σωματικά και θυμωμένη. Φυσικά αποφςύγω να φοβερίσω το παιδί με ψέματα όπως θα έρθει ο αστυνόμος κτλ.
Δώστε ευκαιρίες να μάθει και να εξοικειωθεί με τις ματαιώσεις, είναι σημαντική δεξιότητα στο μέλλον του!
Χρύσα Παπακυργιάκη
Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, CBT practitioner
https://psuxislogos.blogspot.com
chrysapapakirgiaki2@gmail.com