Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντική για τα παιδιά;
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει, να «αποκρυπτογραφεί» και να συναισθάνεται συναισθήματα των γύρω του.
BigstockΤι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και γιατί είναι σημαντική για τα παιδιά;
Είναι φυσικό οι γονείς να θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα μεγαλώνοντας και η συναισθηματική νοημοσύνη σύμφωνα με τους ειδικούς παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει, να αποκρυπτογραφεί και να συναισθάνεται συναισθήματα των γύρω του. Όσο καλύτερα το κάνει αυτό, τόσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική του νοημοσύνη.
Η συναισθηματική νοημοσύνη ως όρος έγινε γνωστός μέσω του δημοσιογράφου ερευνητή Danliel Goleman ο οποίος τον δημιούργησε βασιζόμενος στις έρευνες των ψυχολόγων John Mayer και Peter Hamphshire. Οι πτυχές που καθορίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη κάποιου περιλαμβάνουν:
- Αυτοέλεγχος
- Κοινωνικές δεξιότητες
- Κινητοποίηση
- Αυτογνωσία
- Ενσυναίσθηση
Ενδείξεις συναισθηματικής νοημοσύνης
Οι πιο βασικές ενδείξεις συναισθηματικής νοημοσύνης περιλαμβάνουν:
- Ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει και να καταλάβει τι αισθάνεται κάποιος τρίτος
- Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση
- Κατανόηση και ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα τρίτων
- Αυτοέλεγχος σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα ιδιαίτερα τα πιο δύσκολα
- Αυτογνωσία όσον αφορά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες.
- Ενδιαφέρεται για την κατάσταση τρίτων επειδή νοιάζεται
- Μαθαίνει από τα λάθη του και για δεν γίνεται εμμονικό με αυτά
- Δέχεται τις αλλαγές που προκύπτουν στην καθημερινότητα και τη ζωή του
- Ευαισθησία για τα συναισθήματα τρίτων
Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη;
Το παιδί είναι σημαντικό όχι μόνο να μάθει να ελέγχει και να εκφράζει τα συναισθήματά του αλλά και να αναγνωρίζει και να αλληλοεπιδρά με τα συναισθήματα των άλλων. Έρευνες δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί μία πιο αξιόπιστη ένδειξη για το μέλλον των παιδιών σε σχέση με το IQ.
Η συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού αλλάζει με τα χρόνια. Όσο περισσότερο καλλιεργείται, τόσο βελτιώνεται και αυξάνεται. Το αποτέλεσμα; Το παιδί όχι μόνο έχει περισσότερες πιθανότητες για ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον, αλλά παράλληλα είναι πιο πιθανό να έχει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Τι να κάνετε για να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού;
Το πιο σημαντικό και πρώτο βήμα είναι να διδάξετε στα παιδιά τα συναισθήματα. Τα βασικά συναισθήματα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Paul Ekman, είναι έξι:
- Ευτυχία
- Λύπη
- Φόβος
- Έκπληξη
- Αηδία
- Θυμός
Σε πρώτη φάση το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει στον εαυτό του τα παραπάνω συναισθήματα. Έπειτα και στους άλλους και με βάση αυτά σιγά σιγά καταλαβαίνει και διακρίνει και τα πολλά ακόμα συναισθήματα από την ευρεία γκάμα που μπορεί να νιώσει ο κάθε άνθρωπος.
Παράλληλα μπορείτε:
- Να μάθετε στο παιδί να κάνει υπομονή.
- Να δώσετε έμφαση στην ενσυναίσθηση
- Ν δώσετε εσείς προσοχή στα συναισθήματα και στις ανάγκες του παιδιού
- Εκφράστε την ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη ως συναίσθημα απαιτεί μία συναισθηματική ωριμότητα που δεν έχουν συνήθως τα παιδιά. Ένα τρόπος για να την καλλιεργήσετε είναι δείχνοντας πρώτα εσείς την ευγνωμοσύνη σας.
Με πληροφορίες από healthnews.com