Αυτό που χρειάζεται μία μαμά περισσότερο από οτιδήποτε είναι η ψυχική της υγεία
Η ψυχική υγεία της μαμάς είναι πολύτιμη.
BigstockΑπό τις μεγαλύτερες προκλήσεις της μητρότητας είναι η αδιάκοπη προσπάθεια για μία μαμά να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους που έχει σήμερα.
Δουλειά, οικογένεια, φροντίδα σπιτιού, κοινωνική ζωή, προσωπικός χρόνος. Μία μαμά μόνιμα προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες σε σχέση με όλα τα παραπάνω και αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της μητρότητας. Το άγχος, η πίεση και η κούραση που συνεπάγεται όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μαμά να εξαντλείται ψυχικά και πολλές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνει εγκαίρως.
Οι προκλήσεις για μία μαμά του σήμερα
Οι ενοχές. Ταμπού και στερεότυπα έχουν δημιουργήσει μία πλαστή εικόνα της τέλειας μητέρας. Στο κυνήγι αυτής της τελειότητας πολλές μαμάδες νιώθουν ενοχές για το κάθε τι, από το ότι γέννησαν με καισαρική και όχι με φυσιολογικό τοκετός, μέχρι το ότι έχουν επιστρέψει στη δουλειά και δεν έχουν όσο χρόνο θα ήθελαν για να αφιερώσουν στα παιδιά τους.
Η μόνιμη κούραση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαμάδες υποφέρουν από χρόνια στέρηση ύπνου η οποία θεωρείται επικίνδυνη για την ψυχική υγεία. Η έλλειψη ύπνου και η μόνιμη πια κούραση αυξάνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη, στρες, κρίσεις πανικού και άλλα προβλήματα υγείας.
Ισορροπία οικογένειας και δουλειάς. Μία γυναίκα σήμερα καλείται να διαχειριστεί το εξής παράδοξο: να δουλεύει σαν να μην έχει παιδιά και να φροντίζει τα παιδιά σαν μην δουλεύει. Η ισορροπία δουλειάς και οικογένειας δεν είναι εύκολη και απαιτεί συνεχή προσπάθεια ψυχική και σωματική.
Εικόνα σώματος. Η εγκυμοσύνη και ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει όχι μόνο την καθημερινότητα και τη ζωή, αλλά και την εικόνα μίας γυναίκας. Θα πάρει κιλά, το δέρμα θα χαλαρώσει, θα εμφανίσει ραγάδες. Δεν είναι εύκολο για όλες τις γυναίκες να διαχειριστούν την αλλαγή αυτή στην εικόνα τους και τα κοινωνικά μέσα με τις εικόνες που αποτυπώνουν αψεγάδιαστα σώματα και τέλεια πρόσωπα και σπίτια, δε βοηθούν.
Ενδοοικογενειακή βία. Παρότι τα ποσοστά θα έπρεπε με τα χρόνια να μειώνονται, συμβαίνει το αντίθετό. Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και του lockdown σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας και για τις γυναίκες εκείνες που είναι θύματα η διαφυγή δεν είναι εύκολη ούτε δεδομένη.
Οι μαμάδες χρειάζονται την ψυχική τους υγεία πιο πολύ από οτιδήποτε
Η βοήθεια δεν είναι ταμπού
Ζητήστε βοήθεια όταν νιώθετε ότι τη χρειάζεστε, είτε από τα οικεία σας πρόσωπα, είτε από κάποιον ειδικό. Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται περίπου στο 20% των μαμάδων, ωστόσο η περίοδος εκείνη μετά τον τοκετό δεν είναι η μόνη ζόρικη για μία μαμά. Το ταξίδι της μητρότητας τότε είναι μόλις στην αρχή και οι προκλήσεις με τα χρόνια γίνονται περισσότερες.
Προσωπικός χρόνος
Ο προσωπικός χρόνος ακόμα και αν αυτός είναι μόλις μισή ώρα την ημέρα, λειτουργεί ως χρόνος αναζωογόνησης, αποφόρτισης, ένα διάλειμμα από το διαρκές τρέξιμο για να φορτίσετε μπαταρίες. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει με τα παιδιά ή με τις υποχρεώσεις του σπιτιού και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.
Μην πέσετε στην παγίδα της πλαστής τελειότητας
Μην θεωρείτε αληθινό ό, τι βλέπετε κάνοντας scroll στο Instagram και στο TikTok. Όχι, δεν είναι όλες οι φωτογραφίες άφιλτρες και πραγματικές, όχι δεν είναι όλα τα σπίτια πάντα συμμαζεμμένα και πεντακάθαρα, όχι δεν είναι όλα τα μωρά, πάντα χαμογελαστά και ήρεμα.
Βγάλτε από τη ζωή σας τοξικούς ανθρώπους
Ή τουλάχιστον αγνοήστε τους όσο μπορείτε. Μόνο καλό θα κάνετε στην ψυχική σας υγεία, ενώ αντίθετα ακούγοντάς τους δεν θα έχετε κανένα απολύτως όφελος.
Με πληροφορίες από talkspace.com