Θηλασμός: Τα οφέλη στην ψυχολογία της μαμάς και του μωρού
Πώς ωφελεί ο θηλασμός τη μητέρα και το μωρό συναισθηματικά;
Ο θηλασμός προσφέρει μια πληθώρα από οφέλη τόσο στις μητέρες όσο και στα μωρά τους. Ωστόσο, σχεδόν πάντα αναφερόμαστε στο ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για ένα μωρό και συζητάμε για την ανοσία που προσφέρει, για το πόσο εύπεπτο είναι, για την αναλγητική του δράση κτλ, παραβλέποντας τα ψυχολογικά οφέλη του θηλασμού.
Ο θηλασμός είναι μια σπουδαία συναισθηματική, σωματική, πνευματική και ψυχική εμπειρία που προάγει την σωματική και ψυχική υγεία μητέρας και βρέφους ενώ διευκολύνει τη σύνδεσή τους!
Όσον αφορά στη μητέρα ο θηλασμός βοηθά στην ελάττωση του άγχους, στην καλύτερη ποιότητα ύπνου –παρότι ίσως κοιμάται αθροιστικά λιγότερες ώρες από πριν την εγκυμοσύνη- ενώ δημιουργεί το αίσθημα της άμεσης ανταπόκρισης στο βρέφος και ενισχύει το δεσμό μεταξύ τους.
Όσον αφορά στο βρέφος, έχει αποδειχθεί ότι τα βρέφη που θήλασαν ανέπτυξαν ασφαλή δεσμό με τη μητέρα τους, κοινωνικοποιήθηκαν πιο εύκολα, απέκτησαν υψηλή αυτοπεποίθηση και ως ενήλικες παρουσίασαν αυξημένη κοινωνική ανέλιξη.
Η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας στη λοχεία είναι πιθανό να είναι επιβαρυμένη με συναισθηματικές διακυμάνσεις. Καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα μεταβατική καθημερινότητα με ένα καινούριο ρόλο, έχοντας παράλληλα ένα σώμα καταπονημένο από την φάση της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Η μητρότητα αποτελεί πηγή άγχους από μόνη της ενώ η προσπάθεια για επιτυχημένο θηλασμό συχνά επιβαρύνει την όλη κατάσταση. Παρ’ όλ’ αυτά, θηλάζουσες που εκτέθηκαν σε στρεσσογόννα ερεθίσματα παρουσίασαν σε σχέση με τις μη θηλάζουσες ηπιότερη απάντηση στο στρες, ενώ ανέφεραν περισσότερο θετική διάθεση, λιγότερο άγχος και περισσότερη ηρεμία από τις μη θηλάζουσες!
Η κακή διάθεση της λεχώνας εμφανίζεται συχνά την πρώτη εβδομάδα της λοχείας και συνηθέστερα κατά την επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο. Σχετίζεται με τη σωματική κόπωση, την αϋπνία και με την ψυχική φόρτιση λόγω της φροντίδας του μωρού. Αυτή η κατάσταση είναι παροδική (διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες) και θα χρειαστεί ίσως περισσότερη ηρεμία και ξεκούραση αλλά και τη συμπαράσταση των οικείων.
Υπολογίζεται ότι 1-3% των λεχώνων θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού κατάθλιψη στην περίοδο της λοχείας. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως οτι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δεν είναι αίτιες κατάθλιψης, μπορούν όμως να πυροδοτήσουν αυτά τα αίτια.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί σε μητέρες που πάσχουν από κατάθλιψη να έχουν έντονη επιθυμία να θηλάσουν και να δηλώνουν ότι το διάστημα του θηλασμού βίωναν τη νόσο σε ηπιότερη μορφή!
Ο θηλασμός βασίζεται στο συναίσθημα
Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που βασίζεται στο συναίσθημα. Το συναίσθημα αυτό μεταφέρεται μέσω της σωματικής και βλεμματικής επαφής μητέρας – βρέφους και όχι μέσω του γάλακτος. Άλλωστε, η ανάπτυξη ασφαλούς δεσμού μεταξύ τους εξαρτάται από την αλληλεπίδρασή τους και όχι από τον τρόπο σίτισης. Αρκετές φορές έχει υποστηριχθεί ότι ο θηλασμός «δένει» τη μητέρα με το βρέφος, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία ότι οι γυναίκες που δε θηλάζουν δεν αναπτύσσουν ασφαλή δεσμό με τα μωρά τους. Οι γυναίκες που θηλάζουν όμως τείνουν να βρίσκονται σε υψηλότερα σημεία στην κλίμακα ποιοτικής σχέσης μητέρας-βρέφους.
Ο μητρικός θηλασμός γεμίζει αυτοπεποίθηση τη μητέρα και βελτιώνει την εικόνα της ως μητέρας - συζύγου – συντρόφου. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουμε με τρόπο απλό και κατανοητό να συζητούμε με τις μητέρες τα οφέλη του θηλασμού, να τις ενθαρρύνουμε και να είμαστε δίπλα τους σε αυτό το δύσκολο έργο. Από την άλλη είναι υποχρέωσή μας να σεβόμαστε την επιθυμία εκείνων των μητέρων που επιλέγουν να μη θηλάσουν τα παιδιά τους όποιοι και να είναι οι λόγοι.
Άλλωστε, μια μαμά που θηλάζει δεν είναι καλύτερη μαμά από μια μαμά που δεν θηλάζει. Είναι απλά...μια μαμά που θηλάζει!
Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA
Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού