Συμβουλές για να αντέξει ο γάμος σας στον χρόνο

Μαρίνα Μόσχα
Συμβουλές για να αντέξει ο γάμος σας στον χρόνο
Bigstock

8 συμβουλές αντοχής για ζευγάρια που θέλουν να κρατήσει ο γάμος τους.

Μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες στα νιόπαντρα – και όχι μόνο – ζευγάρια είναι το αν θ αντέξει ο γάμος στο χρόνο. Εύλογο ερώτημα αν σκεφτούμε τον αυξανόμενο αριθμό διαζυγίων και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι και μία καλή ευκαιρία μέσα από την αγωνία αυτή τα ζευγάρια να επανατοποθετηθούν στο θέμα της σχέσης τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα προβληματικά σημεία, να μάθουν να τα επικοινωνούν ο ένας στον άλλον, να αναγνωρίζει ο καθένας το δικό του μερίδιο και να μάθουν να συνεργάζονται για το καλύτερο στο γάμο τους.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για το τι χρειάζεται να προσέξουν οι δύο σύντροφοι στο γάμο τους, έτσι ώστε να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να αντέξει στον χρόνο:

  • Επικοινωνία: Τα ζευγάρια ασφαλώς και επικοινωνούν στη σχέση τους, το θέμα όμως είναι αν επικοινωνούν με έναν εποικοδομητικό ή προβληματικό τρόπο. Χρειάζεται ο ένας να νιώθει ότι μπορεί να επικοινωνήσει στον άλλον τα συναισθήματά του, το τι έχει ανάγκη, το τι επιθυμεί, όπως και το τι τον ενοχλεί ή δεν του αρέσει. Άλλωστε, η επικοινωνία είναι ένα από τα τρία συστατικά της σχέσης.
  • Αποφυγή κριτικής: Σχετίζεται με τα παραπάνω, καθώς όπως είπαμε, χρειάζεται ο καθένας να νιώθει ελεύθερος να εκφραστεί χωρίς να νιώσει ότι κρίνεται. Πόσες φορές μπορεί να θέλει να πει κάτι ο ένας στον άλλον αλλά δεν το κάνει επειδή πιστεύει ότι ο άλλος θα τον κατακρίνει, θα τον αποπάρει, θα τον κοροϊδέψει;
  • Κοινά ενδιαφέροντα: Κάνετε μαζί πράγματα, έχετε κοινές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα; Αν όχι, θα χρειαστεί να βρείτε, καθώς είναι σημαντικό να έχετε πράγματα που σας ενώνουν ως ζευγάρι. Στόχος το να περάσετε χρόνο μαζί, να διασκεδάσετε και να δημιουργήσετε κοινές αναμνήσεις.
  • Εκφράστε πώς νιώθετε για τον άλλον: Δυστυχώς, ακούω από πολλά ζευγάρια «εννοείται ότι τον/την αγαπάω!» Και όμως, τίποτα δεν εννοείται! Ο καθένας μας θέλει να το ακούει, να νιώθει ότι πράγματι εξακολουθεί και είναι ποθητός και ότι βρίσκεται στη σκέψη του άλλου. Σκεφτείτε στη δουλειά σας, μπορεί να την κάνετε καλά, δεν θέλετε να ακούσετε και ένα «Μπράβο»;
  • Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον: Μπορεί οι ρυθμοί σήμερα να είναι γρήγοροι και να μην μας αφήνουν χρόνο, χρειάζεται όμως να «δημιουργήσουμε» χρόνο για εμάς. Είναι αυτό που κάθε φορά αναρωτιέμαι: «Μα πώς τελικά βρίσκεται χρόνος όταν εμφανίζεται ένα τρίτο πρόσωπο στη σχέση;» Εξαρτάται λοιπόν από τους δύο συντρόφους αν θέλουν να επενδύσουν στη σχέση τους ή όχι.
  • Λειτουργούμε «από κοινού»: Πιο απλά, συζητάμε τα προβλήματα και παίρνουμε μαζί αποφάσεις με κριτήριο το καλύτερο για την επίλυσή τους. Δεν μπαίνουμε σε αδιέξοδα παιχνίδια αλληλοκατηγορίας, αντίθετα μιλάμε ανοιχτά για αυτό που συμβαίνει και συνεργαζόμαστε.
  • Συνεργασία: Ο γάμος είναι μία σχέση συνεργασίας όπως και πολλές άλλες μορφές σχέσεων. Αν συνεργαζόμαστε καλά, θα έχουμε και καλό αποτέλεσμα. Αν όχι, δημιουργούμε προβλήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Μην ξεχνάμε ότι κανείς μας δεν είναι τέλειος, όλοι κάνουμε λάθη και χρειάζεται να κατανοήσουμε πολλές φορές για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και η καλή σχέση ανάμεσά μας.
  • Αναζήτηση βοήθειας: Αν νιώθετε ότι υπάρχουν προβλήματα στη σχέση σας που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, έχετε χάσει την καλή μορφή επικοινωνίας ή είναι δύσκολη και έχετε μπλεχτεί σε παιχνίδια σύγκρουσης ή αδιαφορίας, η βοήθεια ειδικού είναι απαραίτητη.

Μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν είναι δεδομένος και αν δεν εκφράζουμε το πόσο σημαντικός είναι για εμάς, εύκολα η σχέση αυτή μπορεί να φτάσει στο τέλος της, ακόμα και αν εξακολουθούμε να ζούμε κάτω από την ίδια στέγη, ενδεχομένως θα νιώθουμε την απομάκρυνση και την ψυχρότητα ανάμεσά μας…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved