Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας το άγχος σύμφωνα με την επιστήμη

Είναι αρκετά απλός και δεν κοστίζει.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας το άγχος σύμφωνα με την επιστήμη

Σε περιόδους που βρίσκεστε υπό μεγάλη πίεση να τα προλάβετε όλα και αγχώνεστε, μην ξεχνάτε πως αυτό το άγχος μεταφέρεται στα παιδιά σας. Εάν διαπιστώνετε, δηλαδή, ότι το παιδί σας δεν μπορεί να επικεντρωθεί στις σχολικές εργασίες, είναι φυσιολογικό...

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το πώς αισθάνεστε επηρεάζει την ικανότητά σας να αποστηθίζετε και να μαθαίνετε νέα πράγματα . Είτε, λοιπόν, τα παιδιά σας διαβάζουν στο τραπέζι της κουζίνας είτε στην τάξη, το άγχος μπορεί να αλλάξει σωματικά τον εγκέφαλό τους και να εμποδίσει τη μάθηση.

Τα αρνητικά συναισθήματα εμποδίζουν τη μάθηση

Αντίθετα, τα θετικά συναισθήματα διευκολύνουν τη μάθηση και συμβάλλουν στην ακαδημαϊκή επιτυχία, επειδή όταν είναι χαρούμενα και χαλαρά, είναι ελεύθερα να ασχοληθούν παραπάνω. Η προσοχή είναι κρίσιμη για τη διαδικασία μάθησης, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να δημιουργεί, να αποθηκεύει και να ανακτά αναμνήσεις.

Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, μπορούν στην πραγματικότητα να εμποδίσουν τη μάθηση αυξάνοντας την ποσότητα της κορτιζόλης , της ορμόνης του στρες, στο αίμα. Συνεπώς, εμποδίζεται η ικανότητα της εστίασης.

Ευτυχώς, αυτό μπορεί να διορθωθεί με έναν απλό τρόπο: Με άσκηση.

Η δρ Gail Gross , συγγραφέας και ειδικός σε θέματα γονεϊκής συμπεριφοράς προτείνει ότι «Η γυμναστική είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να καταπολεμήσουν το άγχος . Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει την αντίσταση των νευρώνων σε βλάβες και στρες».

Και η Monica R. Fleshner, Ph.D, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, συμφωνεί, εξηγώντας: «Η τακτική σωματικής δραστηριότητα συμβάλει στην προώθηση τόσο της αντίστασης όσο και της ανθεκτικότητας απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις».

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα στη ζωή, επομένως κάποιο άγχος είναι αναπόφευκτο. Αλλά μπορείτε να το ελαχιστοποιήσετε και να μειώσετε τις επιπτώσεις που έχει στον εγκέφαλο των παιδιών σας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει:

  • Αποφύγετε να μιλάτε στα παιδιά για οικονομικές σας ανησυχίες
  • Αφήστε ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να βρίσκουν λύσεις με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα
  • Κρατήστε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας
  • Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν πράγματα για να βοηθήσουν άλλους και να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους και
  • Τηρείτε τις ρουτίνες όσο καλύτερα μπορείτε

Πηγαίνετε να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά σας και να ασκηθείτε. Τα παιδιά σας θα επωφεληθούν από αυτή την επιπλέον διέγερση του εγκεφάλου.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved