Digital detox: Τι είναι και ποια τα οφέλη του στην ψυχική υγεία

Bigstock

Τι θα γινόταν, άραγε, εάν υπήρχε ένας τρόπος να απελευθερωθούμε και να ανακαλύψουμε ξανά τη χαρά της αποσύνδεσης; Η ψηφιακή αποτοξίνωση, γνωστή ως digital detox, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Αισθάνεστε εξαντλημένες; Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που δεν ήσασταν κολλημένες στο τηλέφωνό σας; Δεν είστε η μόνη.

Στην ψηφιακή εποχή ή αλλιώς στην εποχή της πληροφορίας είναι εύκολο να παρασυρθείτε από το ατελείωτο κύμα μηνυμάτων τόσο στο feed του Instagram και του Facebook αλλά και από τα δεκάδες- ίσως και εκατοντάδες- newsletter μέιλ.

Τι θα σκεφτόσασταν όμως αν σας λέγαμε ότι υπάρχει τρόπος να κάνετε παύση, να αποσυνδεθείτε και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας; Μάθετε πώς θα εφαρμόσετε την «ψηφιακή αποτοξίνωση», μια ισχυρή πρακτική αυτοφροντίδας που πιθανώς να βελτιώσει τη συνολική σας ευεξία.

Γιατί χρειαζόμαστε το digital detox

Ας το παραδεχτούμε, η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Μας συνδέει, μας ενημερώνει και μας ψυχαγωγεί. Υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά. Η συνεχής χρήση μπορεί να οδηγήσει σε «υπερφόρτωση» από πληροφορίες, καθιστώντας δύσκολη τη συγκέντρωση. Μελέτες έχουν αποδείξει πως υπάρχει σχέση μεταξύ του υπερβολικού χρόνου χρήσης της οθόνης και του αυξημένου στρες, του άγχους, ακόμη και της κατάθλιψης.

Σκεφτείτε το: πόσο συχνά πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει άσκοπο scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκρίνοντας τη ζωή σας με ένα ωραιοποιημένο reel ή post; Ή ίσως να ελέγχετε το επαγγελματικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μια τελευταία φορά πριν κοιμηθείτε. Αυτή η συνεχής πρακτική επιβαρύνει την ψυχική ευεξία .

Η δύναμη της «αποσύνδεσης»

Μια ψηφιακή αποτοξίνωση είναι η ευκαιρία σας να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς. Πρόκειται για ένα σκόπιμο διάλειμμα από τις συσκευές σας - smartphones, φορητούς υπολογιστές, tablet, όλα τα υπόλοιπα - για να δημιουργήσετε χώρο για χαλάρωση, προβληματισμό και αναζωογόνηση . Η διάρκειά του μπορεί να ποικίλει, από λίγες ώρες μέχρι μια απόδραση το Σαββατοκύριακο ή ακόμα και μια ολόκληρη εβδομάδα, αν αισθάνεστε φιλόδοξοι.

Τώρα, μπορεί να σκέφτεστε: «Θα ήθελα να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι αλλά τι γίνεται με τα emails της δουλειάς; Κι αν χάσω κάτι σημαντικό;» Μην ανησυχείτε, υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείτε και ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρνά χωρίς να είστε κολλημένες στο τηλέφωνό σας.

Τα οφέλη του digital detox

1. Μειωμένο άγχος και στρες

Όταν απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις και σταματά ο συνεχής καταιγισμός ειδοποιήσεων και ενημερώσεων, το μυαλό σας έχει ευκαιρία να χαλαρώσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων άγχους και στρες, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε πιο ήρεμες και πιο συγκεντρωμένες.

2. Βελτιωμένη εστίαση και συγκέντρωση

Έχετε νιώσει ποτέ ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε μια εργασία για περισσότερο από πέντε λεπτά; Η ψηφιακή αποτοξίνωση ενισχύει την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου στο να εστιάζει σε ένα πράγμα αφαιρώντας τους εξωτερικούς περισπασμούς, βοηθώντας σας έτσι να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

3. Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου

Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του ύπνου. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις συσκευές πριν από τον ύπνο, θα αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και θα βιώσετε βαθύτερο πιο αναζωογονητικό ύπνο .

4. Αυξημένη δημιουργικότητα

Όταν κλείνετε το κινητό ή το τάμπλετ, επιτρέπετε στο μυαλό σας να χαλαρώσει αλλά και να εξερευνήσει νέες ιδέες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις δημιουργικότητας και μια νέα αίσθηση έμπνευσης.

5. Ισχυρότερες σχέσεις

Η συνεχής χρήση της τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσε αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η ψηφιακή αποτοξίνωση θα σας επιτρέψει να επανασυνδεθείτε με τους αγαπημένους σας με πιο ουσιαστικό τρόπο, καλλιεργώντας ισχυρότερες σχέσεις.

Πώς να εφαρμόσετε το digital detox

Έτοιμες να το δοκιμάσετε; Δείτε πώς θα ξεκινήσετε το ταξίδι της ψηφιακής αποτοξίνωσης:

1. Κάντε ένα πλάνο

Αποφασίστε πόσο καιρό θέλετε να «αποσυνδεθείτε» και επιλέξτε μια ώρα που σας βολεύει. Μια απόδραση το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι ιδανική, αλλά ακόμη και λίγες ώρες χωρίς το τηλέφωνό σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

2. Ανακοινώστε το διάλειμμά σας

Ενημερώστε την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις προσδοκίες και να αποφύγετε την περιττή ανησυχία.

3. Βρείτε εναλλακτικές λύσεις

Περάστε χρόνο στη φύση , διαβάστε ένα βιβλίο, δοκιμάστε ένα νέο χόμπι ή απλά χαλαρώστε και μην κάνετε τίποτα.

4. Αγκαλιάστε το συναίσθημα της δυσφορίας

Στην αρχή μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα στέρησης όπως άγχος ή πλήξη. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στην έλλειψη της συνεχούς διέγερσης. Προσπαθήστε να παραμείνετε δυνατες και η δυσφορία αυτή θα εξασθενίσει σύντομα.

5. Επαναφέρετε την τεχνολογία σιγά- σιγά

Μετά την αποτοξίνωση, να είστε προσεκτικές σχετικά με το πώς θα επανεισάγετε την τεχνολογία στη ζωή σας. Θέστε όρια γύρω από το χρόνο της οθόνης και αποφύγετε το άσκοπο scrolling.

Είστε λοιπόν έτοιμες να κάνετε το βήμα και να ξεκινήσετε τη δική σας ψηφιακή αποτοξίνωση; Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή αλλά αξίζει τον κόπο.

Θα ανακαλύψετε ξανά τη χαρά του να είστε παρούσες στη στιγμή, θα επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και τους άλλους και θα βιώσετε μια νέα αίσθηση ηρεμίας και διαύγειας.

Να θυμάστε, το digital detox δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς την τεχνολογία . Έχει να κάνει με την εύρεση μιας υγιούς ισορροπίας και την ανάκτηση του ελέγχου του χρόνου και της προσοχής σας.

Κάνοντας ένα διάλειμμα από τη συνεχή ψηφιακή βουή, μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο και χρόνο για τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία - την ευημερία σας, τις σχέσεις σας και τη συνολική ευτυχία σας.

Πηγή: verticalwise.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved