7 πράγματα που κάθε εργαζόμενη μαμά αξίζει να ακούσει

Λόγια ενθάρρυνσης και υποστήριξης που μια εργαζόμενη μητέρα έχει ανάγκη ν' ακούει συχνά.

7 πράγματα που κάθε εργαζόμενη μαμά αξίζει να ακούσει
Bigstock

Το να είσαι εργαζόμενη μαμά δεν είναι εύκολο. Ποτέ δεν ήταν. Καλείσαι να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ υποχρεώσεων, δουλειάς, παιδιών, οικογένειας, προσωπικών αναγκών και φιλοδοξιών.

Δεν τα καταφέρνεις πάντα αλλά ξέρεις ότι δεν είσαι (η) μόνη. Προσπαθείς. Προσπαθείς πολύ γι΄αυτό κι έχεις την ανάγκη να ακούς όσο πιο συχνά γίνεται, φράσεις όπως οι ακόλουθες:

Όλα όσα νιώθει μια εργαζόμενη μαμά ( αλλά και η μαμά που μένει σπίτι)

ergazomeni-mitera.jpg

Η ποσότητα δεν είναι και ποιότητα

Ακόμη και όταν δεν καταφέρνεις να περνάς πολύ χρόνο με τα παιδιά σου καθημερινά, σκέψου πώς στιγμές όπως τα βάζεις για ύπνο, τα κάνεις μπάνιο, ή τρώτε μιλώντας για διάφορα θέματα είναι εξίσου σημαντικές. Ορισμένες φορές η μισή ουσιαστική ώρα μαζί τους είναι περισσότερο πολύτιμη από 2-3 ώρες που κάνετε δουλειές κι εκείνα παίζουν μόνα τους.

Ποτέ δεν θα τα καταφέρνεις όλα (και δεν πειράζει)

Ναι, δεν έχεις προλάβει να σιδερώσεις το βουνό ρούχων, ναι, δεν έχεις τακτοποιημένα τα πράγματα τους. Τα παιδιά όμως μπορούν εξίσου εύκολα να βρουν αυτό που χρειάζονται αν μάθουν να το βάζουν στη θέση του. Ακόμα καλύτερα, δείξε στα παιδιά σου πώς να διπλώνουν μόνα τους τα ρούχα ή τι άλλο μπορούν να αναλάβουν ανάλογα με την ηλικία τους.

Ναι, μπορείς ν' αναθέτεις αρμοδιότητες

Ζήτα από τον σύντροφό σου να αναλάβει μέρος των καθημερινών υποχρεώσεων. Ακόμα κι αν το πρόγραμμα δεν βγαίνει πάντα, είναι σίγουρα καλύτερο να ξέρεις πώς ένα κομμάτι των υποχρεώσεων έχει φύγει από πάνω σου.

Το παιδί σου περνάει μια χαρά στον βρεφονηπιακό

Ο βρεφονηπιακός σταθμός όπως και ο παιδικός σταθμός είναι μια σωτήρια λύση για την εργαζόμενη μητέρα. Ακόμα κι αν έχεις ενοχές που αφήνεις το μωρό σου σε τόσο μικρή ηλικία σε άλλα χέρια, σκέψου και τα οφέλη που θα αποκομίσει.

ergazomeni-mama.jpg

Δίνεις το καλύτερο παράδειγμα στο παιδί σου

Είσαι εργαζόμενη, μητέρα, σύντροφος, φίλη και πολλά άλλα που συνθέτουν την προσωπικότητά σου. Αποτελείς λοιπόν ένα υγιές πρότυπο για το παιδί σου δείχνοντας ότι όλα μπορούν να γίνουν, με οργάνωση, δουλειά και θέληση.

Δεν πειράζει αν χάσεις κάποιες στιγμές

Δεν μπορείς να είσαι παρούσα σε κάθε αναπτυξιακό ορόσημο του παιδιού σου. Ευτυχώς, αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενημερωθείς ή ακόμα και να τα δεις, μέσω της τεχνολογίας. Μη νιώθεις ενοχές, φρόντισε απλά να είσαι παρούσα στη ζωή του παιδιού σου.

Είσαι καλή μαμά

Είναι σημαντικό να το λες στον εαυτό σου. Δουλεύεις σκληρά και φροντίζεις την οικογένειά σου. Και η οικογένειά σου είναι καλύτερη εξαιτίας σου. Μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων μεγαλώνουν εξίσου χαρούμενα με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες μένουν στο σπίτι και ότι τα κορίτσια, ιδιαίτερα, ωφελούνται από το να έχουν μια εργαζόμενη μαμά.

Με πληροφορίες από το tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved