Γιατί τα παιδιά δεν ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται

Οι λόγοι που τα παιδιά δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Νίκη Παπανικολάου
Γιατί τα παιδιά δεν ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται
Bigstock

Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια για διάφορους λόγους. Ίσως νομίζουν ότι μπορούν να χειριστούν την κατάσταση μόνα τους ή ίσως ντρέπονται να πουν στους γονείς τους ή σε κάποιον άλλον, τι συμβαίνει.

Εφτά τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να σκέφτεται θετικά

Επίσης, πολλά παιδιά φοβούνται ότι αν ζητήσουν βοήθεια, θα θεωρηθούν αδύναμα ή λιγότερο ικανά κι άλλα, αμφιβάλλουν για τις ικανότητές του.

Από την άλλη, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αναπτύσσουν μια ισχυρή επιθυμία να είναι ανεξάρτητα. Μπορεί λοιπόν να θέλουν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνα τους και να θεωρούν το αίτημα για βοήθεια ως ένδειξη εξάρτησης.

Πώς να διδάξετε στον έφηβό σας τι σημαίνει ανεξαρτησία

Ανεξάρτητα από τον λόγο, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

agxos-kai-fovos-koronoiou-3.jpg

Ενθαρρύνεται τα παιδιά να ζητούν βοήθεια

  • Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλοι χρειάζονται βοήθεια μερικές φορές και ότι δεν είναι κακό να ζητάνε βοήθεια.
  • Αν το παιδί δεν σας εμπιστεύεται ή φοβάται πώς θα αντιδράσετε, δύσκολα θα σας ανοιχτεί. Επομένως θα πρέπει να επενδύσετε σε μια ουσιαστική σχέση μαζί του.
  • Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε πάντα εκεί για εκείνο και πώς δεν θα το κρίνετε, ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα όταν θα θελήσει να σας μιλήσει για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του.
  • Αν έρθει να σας μιλήσει, ακούστε το χωρίς να το κρίνετε και προπαντός χωρίς να του επαναλαμβάνεται « σου τα έλεγα εγώ».
1656120232359-948292234-agxos-kai-fovos-koronoiou-4.jpg
  • Φροντίστε να « παρακολουθείτε» το παιδί σας αφού ζητήσει βοήθεια. Έτσι, θα νιώσει πώς εξακολουθείτε να είστε δίπλα του και ότι ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στη ζωή του.
  • Τέλος, υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ό,τι κι αν συμβεί. Είναι ίσως το πιο ουσιαστικό που μπορείτε να κάνετε ώστε να μη νιώθει μόνο και ότι δεν το καταλαβαίνετε.

Γιατί ένα παιδί που μεγαλώνει με πολλή αγάπη παρουσιάζει κακή συμπεριφορά;

Με πληροφορίες από huduhealth.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved