Ερευνα: Το στρες διπλασιάζει την υπογονιμότητα. Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό για να χαλαρώσετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε καθημερινά άγχος που μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Ερευνα: Το στρες διπλασιάζει την υπογονιμότητα. Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό για να χαλαρώσετε

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει πως το στρες διπλασιάζει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και όσο περισσότερο άγχος έχει μια γυναίκα όταν θέλει να μείνει έγκυος, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται αυτή η πιθανότητα.

Η νέα αμερικανική έρευνα εξηγεί γιατί πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό για να κάνουν παιδί. Ακόμα και όταν δεν φαίνεται κάποιο ιατρικό πρόβλημα σε κανέναν από τους δυο που θέλουν να γίνουν γονείς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας κάνει να έχουμε καθημερινά άγχος, επιτείνει το πρόβλημα.

Στην μελέτη, παρακολουθήθηκαν γυναίκες επί ένα χρόνο μέχρι να καταφέρουν να μείνουν έγκυες. Σε αυτό το διάστημα, μετρούσαν περιοδικά στο σάλιο των γυναικών το επίπεδο του ενζύμου άλφα - αμυλάσης και της ορμόνης κορτιζόλης, δύο βασικών βιοδεικτών του στρες.

Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα άλφα - αμυλάσης είχαν κατά μέσο όρο 29% λιγότερες πιθανότητες κάθε μήνα να μείνουν έγκυες, σε σχέση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του εν λόγω ενζύμου στον οργανισμό τους (για την κορτιζόλη δεν διαπιστώθηκε ανάλογη σχέση).

Τέλος, οι πιο αγχωμένες γυναίκες είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν ως υπογόνιμες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Κόρτνι Ντένινγκ-Τζόνσον Λιντς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «New Scientist», μελέτησαν τις περιπτώσεις 373 γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών, που δεν είχαν διαγνωσμένα προβλήματα γονιμότητας και οι οποίες μόλις είχαν αρχίσει να προσπαθούν να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο.

Η επικεφαλής, Τζόνσον Λιντς, συνιστά στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, να ξεκινήσουν κάποια τεχνική χαλάρωσης όπως διαλογισμό ή γιόγκα ενώ διευκρίνισε πως το άγχος δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα υπογονιμότητας και στην πραγματικότητα, μπορεί να παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved