Το παιδί μου μασάει τα νύχια του. Τι μπορώ να κάνω; Συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου
Αρκετά παιδιά διανύουν μία περίοδο που «μασάνε» ή «τρώνε» τα νύχια τους. Παρουσιάζουν δηλαδή ονυχοφαγία.
Συχνά ακούμε τους γονείς να προβληματίζονται ιδιαίτερα, διαπιστώνοντας ότι το παιδί τους έχει αυτήν την συνήθεια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, την ίδια συνήθεια είχε ή εξακολουθεί να έχει κάποιος από τους γονείς.
Τι μπορείτε να κάνετε;
• Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί «τρώει» τα νύχια του, π.χ όταν πλήττει, όταν παρακολουθεί τηλεόραση, όταν το μαλώνετε, όταν είναι στενοχωρημένο.
• Αποφεύγετε να του κάνετε παρατηρήσεις για αυτό. Δε θα πετύχετε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσετε αυτήν την συμπεριφορά, που ίσως είναι παροδική.
• Αν η συνήθεια αυτή εξακολουθεί για αρκετό διάστημα, ίσως αποτελεί, μαζί με άλλα στοιχεία, ένδειξη ότι το παιδί σας έχει άγχος.
• Αναλογιστείτε τη γενικότερη συμπεριφορά του, τον τρόπο που λειτουργεί.
• Αξιολογήστε αν υπάρχουν στοιχεία στο περιβάλλον σας που το πιέζουν. Είστε αυστηροί γονείς ή αγχώδεις, έχετε υπερβολικές προσδοκίες, το πιέζετε;
• Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να αλλάξετε την στάση σας ή ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.
Ένα μεγάλο μέρος των παιδιών εγκαταλείπουν την ονυχοφαγία από μόνα τους, αργά ή γρήγορα. Στα μεν κορίτσια υπερισχύει η επιθυμία τους αν έχουν όμορφα χέρια και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο, στα δε αγόρια παρατηρείται, ότι γενικά, γύρω στα 12 ή 14 χρόνια, αυτό είναι ένα πρόβλημα που το έχουν ήδη ξεπεράσει. Μερικά παιδιά συνεχίζουν να τρώνε τα νύχια τους και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά».