Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια μητρότητας!
Πολλές μέλλουσες μανούλες μας στέλνετε μηνύματα για να σας ενημερώσουμε για το τι ισχύει και τι όχι με τις άδειες μητρότητας. Αρχικά θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι μας χαροποιεί το γεγονός ότι σας έχει επισκεφθεί ο πελαργός και θέλετε να είστε ενήμερες για το τι δικαιούστε και τι όχι.
Με τη συνεργασία του Λογιστή Γρηγόρη Ιακωβίδη
Τι δικαιούνται όμως οι εργαζόμενες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους;
Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενες μανούλες δικαιούνται συνολική άδεια 17 εβδομάδων. Οκτώ εβδομάδες υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα μετά τη γέννα. Υπάρχουν όμως και παράμετροι όπως α) μια γυναίκα επιλέγει να δουλέψει μέχρι και την τελευταία πιθανή ημερομηνία τοκετού, β) υπάρχει περίπτωση γέννας πριν την πιθανή ημερομηνία. Εκεί λοιπόν το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό.
Τι δικαιούνται κατά τη διάρκεια λοχείας;
Αν θηλάζουν ακόμη και αν περάσουν οι 17 εβδομάδες, δικαιούνται για 30 μήνες μετά τον τοκετό, να προσέρχονται στην δουλειά τους κατά μία ώρα αργότερα και να φεύγουν μία ώρα νωρίτερα. Διαφορετικά και σε συνεννόηση πάντα με τον εργοδότη τους, μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για τους πρώτους 12 μήνες κατά 2 ώρες την ημέρα και μία ώρα για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας.
Εάν μια μητέρα δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, δικαιούται 9 μήνες άδεια με αποδοχές, για την ανατροφή του παιδιού. Επιπλέον, ο χρόνος εργασίας της εργαζόμενης μητέρας μπορεί να μειωθεί κατά δύο ώρες ημερησίως εφόσον έχει παιδιά μέχρι 2 ετών και κατά μία ώρα αν έχει παιδιά από 2 μέχρι 4 ετών.
Το ΙΚΑ για όσες δεν γνωρίζουν έχει θεσμοθετήσει τη λεγόμενη «ειδική άδεια μητρότητας», μόνο για μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον φορέα τους και δίνει τη δυνατότητα επιπλέον 6μηνης άδειας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό και επίσης έχουν δικαίωμα αδείας άνευ αποδοχών συνολικής διάρκειας 2 χρόνων για την ανατροφή ενώς παιδιού μέχρι 6 ετών.
Προστασία μητρότητας (κυοφορία, τοκετός, λοχεία)
Να γνωρίζετε πώς η μητρότητα της εργαζόμενη γυναίκας προστατεύεται ιδιαίτερα από την ελληνική νομοθεσία.
Κατά το άρθρο 15 του Ν.1483/84, απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασία εργαζομένης από μέρους του εργοδότη τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για 18 μήνες μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό.
Όλες οι διατάξεις που αναφέρονται στην προστασία της μητρότητας, εφαρμόζονται και στις εργαζόμενες με σχέση έμμισθης εντολής. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για την προστασία της μητρότητας και την απαγόρευση απολύσεως εγκυμονούσας δεν απαιτείται γνώση του εργοδότη για την κατάσταση της εγκυμοσύνης.
Στην περίπτωση της συμβάσεως εργασία ορισμένου χρόνου, η προστασία αυτή δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του χρόνου συμβατικής λήξεως.
Πηγή: Εργατικό Δίκαιο 2014 Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη