Πότε είναι πραγματικά απαραίτητο το κινητό σε ένα παιδί; Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά.
Συνήθως, αρχίζουν να το ζητούν από τους γονείς τους από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Μάλιστα, από πολλούς προσφέρεται σα δώρο για τους βαθμούς στα μαθήματα ή σαν επιβράβευση για κάτι που το παιδί πέτυχε. Πότε όμως είναι πραγματικά απαραίτητο;
• Αν το παιδί έχει αρχίσει να μετακινείται μόνο του, πχ για έναν αθλητικό σύλλογο ή για το φροντιστήριο του που είναι στη γειτονιά, αλλά απέχει μερικά τετράγωνα ή για το σπίτι ενός φίλου στη γειτονιά, τότε ίσως το κινητό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.
• Αν ο γονιός καθυστερήσει να παραλάβει το παιδί από μία δραστηριότητά του, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί του και να το καθησυχάσει.
• Όταν το παιδί πηγαίνει μία εκδρομή με το σχολείο ενδεχομένως οι γονείς ή και το παιδί αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τη δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας που διασφαλίζεται από το κινητό.
• Όταν το παιδί βρίσκεται σε σπίτι φίλων ο γονιός ή και το παιδί έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει κατευθείαν μαζί του.
• Όταν οι γονείς έχουν χωρίσει και το παιδί βρίσκεται με τον έναν γονιό, δίνεται η δυνατότητα στο γονιό που εκείνη την στιγμή είναι μακριά, της άμεσης επικοινωνίας με το παιδί.
• Σε κάθε περίπτωση που κάτι του συμβαίνει και δεν έχει άλλο τρόπο να επικοινωνήσει με ενήλικο ή με το γονιό του.
Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, Οι γονείς κάνουν τη διαφορά.