Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται τα αντικαταθλιπτικά;
Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη.
Μερικά από τα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως κόπωση, μεταβολή όρεξης και έλλειψη ενεργητικότητας, εκλαμβάνονται ως φυσιολογικά σημάδια της εγκυμοσύνης χωρίς να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτά. Άλλες πάλι έγκυοι αισθάνονται άσχημα να αναφέρουν στον γιατρό τους την κατάθλιψή τους, και δεν ζητούν βοήθεια.
Ωστόσο, ακόμα και όταν η κατάθλιψη εξαιτίας εγκυμοσύνης έχει αναγνωρισθεί, οι γυναίκες και οι γιατροί τους μπορεί να βρεθούν σε δίλημμα. Οι έγκυοι είναι επιφυλακτικές να πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα ακόμη και με συνταγή του γιατρού. Η απόφαση να ληφθεί ή να μη ληφθεί θεραπευτική αγωγή πρέπει να στηρίζεται σε προσεκτική στάθμιση των γνωστών κινδύνων και ωφελημάτων.
Μια γυναίκα η οποία παίρνει αντικαταθλιπτικά πριν μείνει έγκυος, ίσως πιστεύει ότι η ασφαλέστερη πορεία είναι να διακόψει τη λήψη φαρμάκων μέχρι τη γέννηση του παιδιού ή μετά τη διακοπή του θηλασμού. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης) διαπίστωσε ότι η διακοπή αύξησε κατά πολύ την πιθανότητα επανόδου της κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη.
Επίσης, σύμφωνα με μια καναδική επιστημονική έρευνα οι γυναίκες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο (αυξημένο κατά 87%) να γεννήσουν παιδί με αυτισμό. Όμως, ο απόλυτος κίνδυνος αυτισμού είναι μικρός, καθώς αφορά περίπου το 1% των παιδιών. Από την άλλη, η λήψη αντικαταθλιπτικών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ανίκ Μπεράρ της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics", μελέτησαν στοιχεία για περίπου 145.500 εγκυμοσύνες. Η Μπεράρ επεσήμανε πως τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι μια έγκυος με κατάθλιψη δεν πρέπει να κάνει θεραπεία, απλώς τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι κατ' ανάγκη η ενδεδειγμένη λύση (ιδίως αν η κατάθλιψη δεν είναι βαριά) και, αντ' αυτής, θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές, όπως η ψυχοθεραπεία και η σωματική άσκηση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου έως το 2020.
Με δεδομένο ότι συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καινούργιες έρευνες για το ποιες είναι οι επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών στον οργανισμό της εγκύου αλλά και στο μωρό, οι γιατροί τονίζουν το εξής : Η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών θα πρέπει να γίνεται μόνο από τον ειδικό γιατρό, ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό της μέλλουσας μητέρας, θα κρίνει αν και πότε πρέπει να της χορηγηθούν.