Πόσο σεβασμό δείχνουμε στο παιδί μας;

Όλοι μας ξέρουμε ότι ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται Αγάπη και Φροντίδα.

Πόσο σεβασμό δείχνουμε στο παιδί μας;

Προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη μας, το ενδιαφέρον μας και παρέχουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι θα βοηθήσει το παιδί στην σωστή του ανάπτυξη και μελλοντική εξέλιξη...Όμως...είναι κάτι που, η εμπειρία και η δουλειά μου με άλλες οικογένειες μου έχει δείξει ότι δύσκολα προσφέρεται: ο Σεβασμός.

Πολλοί γονείς φροντίζουν και αγαπούν το παιδί τους από μια θέση ισχύος. Θεωρούν ότι το παιδί πρέπει να σέβεται, ότι πρέπει να υπακούει τις εντολές και να ακολουθεί τις αποφάσεις του γονέα αλλά όχι το αντίθετο. Βλέπουμε πολλούς γονείς που απλά συνεχίζουν την προηγούμενη ζωή τους συν δύο παιδία...δεν αλλάζει τίποτε άλλο. Η δυναμική δεν μετακινήθηκε: το κέντρο είναι το ζευγάρι. Δεν λέμε φυσικά ότι όντας γονέας αλλάζει και όλη σου η ζωή ή ότι το κέντρο της οικογένειας πρέπει να είναι τα παιδιά. Όχι. Είναι ωστόσο απαραίτητο για ένα παιδί που ήρθε στον κόσμο να νιώσει ότι Υπάρχει. Και πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από τα μάτια των γονιών του: τι σκέφτεσαι για τη δασκάλα σου; Πού θες να πάμε την Κυριακή; Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; Εσύ τι λες για αυτό που κουβεντιάζουμε; Με απλές καθημερινές ερωτήσεις που δείχνουν στο παιδί σας ότι το «Βλέπετε», ότι είναι ισάξιο μέλος της οικογένειάς σας χτίζετε μια πολύ γερή αυτοεκτίμηση.

Δείχνω το σεβασμό στο παιδί μου όταν:
1. Το βλέπω σαν ανεξάρτητο άτομο από εμένα και όχι προέκτασή μου.
2. Του επιτρέπω να κάνει πράγματα που δεν αρέσουν σε εμένα.
3. Τον προωθώ να κάνει πράγματα στα οποία είναι καλός ο ίδιος και όχι εγώ ή θα ήθελα να είμαι εγώ στα μαθητικά χρόνια.
4. Κάνω ερωτήσεις που δείχνουν ότι υπολογίζω τη γνώμη του ως μέλος της οικογένειάς μας.
5. Του μαθαίνω τα όρια: πότε πρέπει να «απαγορεύσω» κάτι για δική του ωφέλεια (αυτό είναι παγίδα και θέλει αρκετή προσωπική δουλειά για να είναι ο κάθε γονέας αντικειμενικός, γι’ αυτό προσοχή!).

Με απλά λόγια αφού η οικογένεια μεγάλωσε, αναγνωρίζουμε αυτό το γεγονός και κάνουμε χώρο. Τα παιδιά μας δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερα μέλη της οικογένειας και δεν ήρθαν στον κόσμο για να ακολουθούν, να υπηρετούν ή να υπακούουν τυφλά και χωρίς κριτική τον γονέα. Δείξτε λοιπόν το σεβασμό που τους αξίζει και πιστέψτε με, μόνο να κερδίσετε μπορείτε όταν στηρίζετε ένα παιδί!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chryspapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ: 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved