Οικογενειακά προβλήματα και δυσκολίες: Πόσα πρέπει να γνωρίζει το παιδί;

Χρύσα Παπακυργιάκη

Ως γονέας είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε το παιδί μας ευτυχισμένο και ασφαλές συναισθηματικά στα πλαίσια της οικογένειάς μας και του σπιτιού.

Το παιδί βλέπει το σπίτι του σαν το καταφύγιό του, το κάστρο του, κι εμάς τους γονείς σαν τους φύλακες αυτού του κάστρου. Ωστόσο, κάθε κάστρο έχει και το δράκο του... Τι συμβαίνει όταν την οικογενειακή μας γαλήνη απειλούν προβλήματα; Πώς πρέπει να τα εξηγήσουμε στο παιδί;

Το παιδί από πολύ μικρή ηλικία έχει αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί στο σπίτι του, επομένως πρέπει και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας. Όταν, λοιπόν, κάποιο πρόβλημα ή κάποια δυσκολία μας χτυπάει την πόρτα, είναι λάθος τακτική να κάνουμε «σαν να μη τρέχει τίποτα» και το παιδί να βλέπει λυπημένες εκφράσεις και ψιθυριστές συζητήσεις χωρίς να μπορεί να κατανοήσει το λόγο.

Φυσικά και δεν θα εξηγήσουμε στο παιδί ότι κάποιο μέλος της οικογένειας πέθανε ή ότι δεν έχουμε λεφτά για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις μας ή ότι έδιωξαν τον μπαμπά ή τη μαμά από τη δουλειά αλλά θα είναι καλό να δώσουμε μια γενική εικόνα ότι υπάρχει μια δυσκαμψία στην οικογένεια αυτή τη στιγμή.

Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι το ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί συναισθηματικά μπροστά στο παιδί μας είναι κάτι που θέλει προσοχή και σωστό χειρισμό. Δεν θα σας δει να κλαίτε ή να θρηνείτε, καλό είναι να μην νιώσει αυτή την ανασφάλεια το παιδί. Ας αποφύγουμε τις υπερβολές και την πλήρη εξομολόγηση της κατάστασης στο παιδί, ας το αφήσουμε έξω από το πρόβλημα, αλλά εάν υπάρχει κάτι που αφορά όλο το σπιτικό μας, είναι καλό το παιδί να περιληφθεί. Εάν για παράδειγμα έχετε ένα οικονομικό θέμα καλό είναι να κάνετε μια συζήτηση όλη η οικογένεια για να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτή η δυσκολία αλλά πάντα κλείνουμε την κουβέντα με την υπόσχεση ότι ως γονείς θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και πάντα λέγοντας στο παιδί μας να μην ανησυχεί για τίποτε.

Εάν το θέμα είναι θέμα υγείας και ανάλογα με την σοβαρότητα, εξηγούμε στο παιδί την κατάσταση σε γενικές γραμμές και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Τέλος, εάν το πρόβλημα αφορά το ζευγάρι αποκλειστικά (απιστία, συζυγικά προβλήματα και καυγαδάκια) καλό είναι αυτό το πρόβλημα να λύνεται πίσω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας καθώς δεν αφορά το παιδί και δεν χρειάζεται να βιώνει την ανασφάλεια που όλα τα παιδιά έχουν ότι θα χάσουν την οικογένειά τους.


Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved