Έξι πράγματα που δε λέμε σε μία μαμά που προσπαθεί να βάλει σε πρόγραμμα ύπνου το μωρό της

Το να βάλεις το μωρό σε ένα πρόγραμμα ύπνου, κυρίως, τα βράδια, ώστε να μην ξυπνάει και να είστε όλοι στο πόδι, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι΄αυτό και οι γονείς, προκειμένου να κοιμηθεί το παιδί τους, ακολουθούν διάφορες μεθόδους.

Κάποιοι το βάζουν για ύπνο χωρίς να ξαπλώνουν μαζί του, αλλά στέκονται διακριτικά δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί και μέρα με τη μέρα όλο και απομακρύνονται, μέχρι να φύγουν τελείως από το δωμάτιο. Η μέθοδος αυτή μπορεί να κρατήσει μέρες ολόκληρες.
Άλλοι γονείς ξαπλώνουν με το μωρό, του τραγουδούν, του λένε παραμύθια και το έχουν αγκαλιά μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Άλλοι, το πηγαίνουν βόλτα με το αυτοκίνητο. Και υπάρχουν κι εκείνοι που ακολουθούν μία σαφώς πιο σκληρή μέθοδο: το βάζουν για ύπνο και φεύγουν, προκειμένου από νωρίς να μάθει να κοιμάται μόνο του.

Ακόμη και αν το παιδί κλαίει, κάνουν πέτρα την καρδιά τους και δεν πηγαίνουν κοντά του, αφήνοντας το να κλαίει μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Μία μέθοδο, που ακολουθούσαν οι προηγούμενες γενιές και βρίσκει ακόμη εφαρμογή.
Ωστόσο, όποια μέθοδο και αν ακολουθήσουν οι γονείς, το να μπει το παιδί σε ένα πρόγραμμα ύπνου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και την περίοδο εκείνη, που και οι ίδιοι έχουν βγει εκτός προγράμματος, έχουν χάσει τον ύπνο τους και βιώνουν έντονο στρες, υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν θα πρέπει να τους πείτε.

Το παιδί μου έμαθε να κοιμάται από το δεύτερο μήνα

Και μπράβο. Αλλά σε μία μαμά που έχει χάσει τον ύπνο της, προσπαθώντας να βρει τον καταλληλότερο τρόπο για να κοιμήσει το μωρό της, δεν είναι δίκαιο να μιλήσετε για το πόσο εύκολα ήρθαν σε εσάς. Τη βάζετε σε μία διαδικασία σύγκρισης, δημιουργώντας της επιπλέον άγχος και ενοχές.

Ναι, αλλά προσπάθησες να...

Καμιά φορά, δεν έχει σημασία τι λέτε, αλλά ο τρόπος που το λέτε. Και το να υποδεικνύεται τρόπους, δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή, ειδικά σε μία άυπνη και σχεδόν σε κατάσταση πανικού, μαμά. Θα προκαλέσετε την αντίδραση της και μάλλον, ούτε εσείς θα το επιθυμούσατε. Καλύτερα να τη ρωτήσετε ποια μέθοδο ακολουθεί, ποιους τρόπους έχει δοκιμάσει και αν εσείς έχετε κάτι καινούργιο, απλά το προτείνετε.

Πρέπει να διαβάσεις αυτό το βιβλίο

Προφανώς και βιβλία έχει διαβάσει και στο internet το έχει γκουγκλάρει και φως μέχρι στιγμής δε βλέπει.

Εγώ, πάντως το παιδί μου δεν θα το άφηνα να κλαίει

Όποια μέθοδο και αν ακολουθεί μια μαμά, ακόμη και αν δεν είναι και η ορθότερη, το να της λέτε ότι εσείς δεν θα το κάνατε αυτό στο παιδί σας, το μόνο που πετυχαίνετε, είναι να της δημιουργείτε αμφιβολίες για το αν είναι καλή στο ρόλο της. Και να της δημιουργείτε ενοχές ότι κάνει κακό στο παιδί της.

Μία γνωστή μου...

Αυτές οι γνωστές. Το τελευταίο που θέλει να ακούσει μία μαμά, είναι μία ιστορία γνωστής που, συνήθως έχει και μία τραγική νότα.

Εμένα το παιδί μου έφτασε 6 χρονών για να κοιμηθεί μόνο του...

Αν έχετε τέτοια ιστορία, καλύτερα να την κρατήσετε για τον εαυτό σας. Γιατί μπορεί εσείς να πιστεύετε ότι έτσι της δίνετε κουράγιο ότι υπάρχουν και χειρότερα, όμως, συγχρόνως, την αποθαρρύνετε ότι μπορεί να συμβεί και σε εκείνη το ίδιο.

Με λίγα λόγια, τις μανούλες που βρίσκονται σε μία τέτοια φάση, τις ενθαρρύνουμε, τους συμπαραστεκόμαστε και προσφέρουμε τη βοήθεια μας, όταν και αν την χρειαστούν!

Διαβάστε επίσης:

5 tips για να κοιμάται εύκολα το μωρό σας

Πού κοιμούνται καλύτερα τα μωρά; Τι προκύπτει από νέα έρευνα

Οκτώ κοινά προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν τα μωρά

Ποια λάθη έκανα με τον ύπνο του μωρού μου τον πρώτο χρόνο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved