Ο καλός γονιός είναι ο ευτυχισμένος γονιός

Για να είμαστε δοτικοί και τρυφεροί με τα παιδιά μας πρέπει να είμαστε το ίδιο δοτικοί και με τον εαυτό μας, πρέπει να μην διαπραγματευόμαστε την ευτυχία μας και να κάνουμε κάθε μέρα και από ένα- έστω- μικρό βήμα προς τα όνειρά μας, όποια κι αν είναι αυτά, όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι…

Λέμε στα άρθρα μας και στις ομιλίες μας καθημερινά με γονείς ότι πρέπει να επενδύουν στην συναισθηματική τους σχέση με το παιδί τους, ότι το παιδί μας δεν είναι ένα κατώτερο ον, δεν είναι αντικείμενο, δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας μικρός άνθρωπος με διαφορετικό χαρακτήρα και συναισθήματα από εμάς.

Αξίζει τα πάντα, οφείλουμε να του παρέχουμε την αγάπη και την ηρεμία που δικαιωματικά του αξίζει. Ωστόσο, πόσοι από εμάς κάνουμε το ίδιο για τον εαυτό μας;

Η αγάπη προς τον εαυτό, που θέλουμε τόσο πολύ να διδάξουμε στα παιδιά μας και είναι το κλειδί για πολλές πόρτες της μελλοντικής ζωής του, αυτή η αγάπη πρέπει να διδαχτεί μέσω της πράξης. Αν αγαπάς το παιδί σου, αγάπησε τον εαυτό σου. Δείξε τον δρόμο με λίγα λόγια της Αγάπης και της αυτό-αξίας.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στον υπέρμετρο εγωισμό ή στην εγωπάθεια, δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η «Αγάπη για τον εαυτό» ως ελαφρυντικό για να κάνουμε ότι θέλουμε και να ξεφορτωθούμε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας, δεν αναφέρομαι σε ρητορείες και κλισέ. Ο γονιός που αγαπά τον εαυτό του, αγαπάει πολύ και τους άλλους και το δείχνει με τις πράξεις του, όμως μπορεί να θέτει τα όρια του, μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, να τον κακομάθει λιγάκι, να του δώσει συγχαρητήρια για την καθημερινή του προσπάθεια να τα έχει όλα εν τάξει!

Και όλοι οι γονείς ξέρουμε πόση προσπάθεια απαιτείται καθημερινά!

Όμως…εάν μια μέρα δεν πήγε τόσο καλά, ο γονιός που αγαπά τον εαυτό του θα πει ότι αύριο θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα χαλαρώσει. Δεν θα κρατήσει μέσα του θυμό ή στενοχώρια ή πικρία για τα άσχημα γεγονότα. Θα σκεφτεί τι αξίζει στο βάθος και όχι τα πρέπει που καθημερινά κουβαλάμε στην πλάτη. Ο γονιός που αγαπάει τον εαυτό του εξηγεί με όμορφο τρόπο ότι θέλει να μείνει λίγο μόνος ή θέλει να ξαπλώσει για λίγο ή να διαβάσει ένα βιβλίο, όμως είναι εκεί για οτιδήποτε προκύψει.

Το παιδί ήσυχο θα σεβαστεί αυτό το αίτημα τότε. Εάν ο γονιός όμως με πίκρα και θυμό παραπονιέται ότι δεν κάνει τίποτα για τον εαυτό του και απλά κλειστεί στο δωμάτιο με θυμό, θα δημιουργήσει άσχημα συναισθήματα στο παιδί και μεγάλη ανασφάλεια. Όλα έχουν τον τρόπο τους λοιπόν.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Οι απίστευτες μέθοδοι που ακολουθούν οι γονείς ανά τον κόσμο για το μεγάλωμα των παιδιών
Θυμός και παιδιά: Όταν είμαστε θυμωμένοι διαρκώς, πώς γίνεται το παιδί μας να μην είναι;
Γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved