Ποια είναι τα λάθη των σύγχρονων μαμάδων;
Κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα εάν της το επιτρέπει το σώμα της και το επιθυμεί αλλά χρειάζεται μελέτη και προσοχή και ενημέρωση για να γίνει κανείς μια καλή μαμά.
Φυσικά είναι ουτοπικό να σκέφτεσαι ότι δεν θες να κάνεις λάθη ως μανούλα…όλοι κάνουμε λάθη αλλά το κλειδί είναι η σωστή διαχείρισή τους και η άμεση αναγνώριση των λαθών αυτών.
Ποια είναι λοιπόν τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι μαμάδες;
- Ελλιπής ενημέρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας: η μητέρα έχει 9 μήνες να ενημερωθεί και να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για τον νέο της ρόλο. Πλέον οι πρακτικές του παρελθόντος δεν έχουν θέση στη ζωή μας και καλό είναι η κάθε νέα μανούλα να μάθει να στηρίζεται στα πόδια της και να μην αφήνεται σαν «παιδί» και αυτή στις γνώσεις και στις πρακτικές των μαμάδων τους. Η γιαγιά φυσικά θα στηρίξει και θα βοηθήσει αλλά η επιστήμη έχει προχωρήσει και καλό είναι να ενημερωνόμαστε συχνά και να ακούμε μόνο τους ειδικούς.
- Δεν αναγνωρίζουν το νέο μέλος ως ίσο μέλος της οικογένειας: όταν υπάρχουν και άλλα παιδάκια στην οικογένεια η μαμά ίσως φροντίζει τις βασικές ανάγκες του νέου μωρού της αλλά ως εκεί. Το ριλάξ θα αναλάβει τα υπόλοιπα…Το βρέφος ωστόσο θέλει ερεθίσματα, θέλει να ακούει τη φωνή που τόσο καλά αναγνωρίζει, θέλει να νιώθει το «μαζί» που τόσο καλά ξέρει. Περνάμε λοιπόν χρόνο με το μωρό μας όχι μόνο για να το ταίσουμε, αλλάξουμε κτλ αλλά και για να μας νιώθει. Ο μάρσιπος είναι η ιδανική λύση εάν υπάρχουν και άλλα παιδάκια στην οικογένεια.
- Δεν βγάζουν το μωρό συχνά έξω ή το βγάζουν πάρα πολύ: το μωρό χρειάζεται μια ποσότητα ερεθισμάτων για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλός του και να «διασκεδάσει». Χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία καθώς τα υπερβολικά ερεθίσματα κουράζουν το παιδί και γκρινιάζει. Από την άλλη κάποιες νέες μανούλες φοβούνται και δεν βγάζουν καν το μωρό έξω. Και τα 2 είναι λαθάκια που καλό είναι να διορθωθούν: λίγο και καλό είναι η φράση κλειδί σε αυτή την περίπτωση.
Μην ξεχνάτε να μιλάτε και να κοιτάτε το μωρό σας συχνά. Είναι πολύ σημαντικά και τα δύο για την ανάπτυξη του μεταξύ σας δεσμού. Δεν είναι δεδομένο το δέσιμο μαμάς-παιδιού, θέλει δουλειά και πολύ δόσιμο κατά την γνώμη μου. Ακούμε συχνά νέες μαμάδες να ρωτούν: πότε θα κοιμηθώ; Πότε θα βγω μια βόλτα μόνη μου;Πότε θα επανέλθει το σώμα μου; πότε θα σταματήσει να γκρινιάζει;
Αυτές οι ερωτήσεις δείχνουν μια μικρή επιπολαιότητα πάνω στο θέμα μητρότητα κατά την άποψή μου γι’ αυτό και θεωρώ ότι οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι το τέλειο διάστημα επιμόρφωσης της νέας μαμάς. Θέλετε να αγοράσετε ένα δωράκι στη νέα μανούλα;
Αγοράστε της βιβλία και όχι φορμάκια…
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr
Διαβάστε επίσης
Πώς βλέπουν οι μαμάδες τον εαυτό τους και πώς τις βλέπουν τα παιδιά τους; Ένα μοναδικό βίντεο
Πόση συγκίνηση: Μαμάδες κρατούν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους τα «μωρά του Ουρανίου τόξου» (pics)
Οι μαμάδες έχουν μαγικές ικανότητες - Αμφιβάλλει κανείς; (pics)