Πώς μπορείς να γίνεις μια καταπληκτική μαμά
Πρέπει να πούμε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει μια καταπληκτική μαμά εάν το θέλει.
Δεν είναι κάτι που δεν καλλιεργείται μέσα μας… Φυσικά κάποιες γυναίκες έχουν έμφυτο ταλέντο και κάποιες θέλουν λίγο παραπάνω «εκπαίδευση», αλλά αυτό δεν είναι καθόλου κακό.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας «καταπληκτικής» μαμάς λοιπόν…αν και δεν θεωρώ ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στο πόσο καλή είναι μια μαμά (ή είσαι ή δεν είσαι), ωστόσο υπάρχουν κάποια μικρά στοιχεία που κάνουν το παιδί ΠΙΟ ευτυχισμένο, ΠΙΟ χαλαρό, ΠΙΟ ξύπνιο, ΠΙΟ χαμογελαστό. Το κριτήριο λοιπόν είναι πάντα και μόνο το παιδί. Εάν ένα παιδί είναι φοβισμένο, χωρίς χαμόγελα, παθητικό με τους γύρω του…δεν μπορεί να έχει αυτό που θα λέγαμε μια «καταπληκτική» μαμά.
Η μητέρα που συνεχώς αναρωτιέται και συνεχώς ψάχνει τρόπους να βελτιώνεται όσα παιδιά κι αν έχει είναι το πρώτο χαρακτηριστικό μιας καταπληκτικής μαμάς.
Η μητέρα που δεν φωνάζει, δεν πιέζει, σέβεται το παιδί της και αναγνωρίζει την ύπαρξή του είναι μερικά ακόμη στοιχεία. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές περιπτώσεις μητέρων που ενώ εκτελούν τα χρέη τους ως φροντιστές, αδυνατούν να είναι καλές μαμάδες καθώς δεν αναγνωρίζουν ότι το παιδί είναι ξεχωριστός άνθρωπος με δικαιώματα και δικές του επιθυμίες. Αντιμετωπίζουν το παιδί ως κούκλα και θυμώνουν εάν το παιδί δεν είναι ευχαριστημένο και κλαίει.
Η ενσυναίσθηση λοιπόν είναι ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό. Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου για να κατανοήσουμε πώς νιώθει. Πώς λέτε να νιώθει ένα παιδί όταν συνεχώς αποφασίζουν οι άλλοι για το πότε θα φάει, πότε θα κάνει μπάνιο, πότε θα κοιμηθεί; Δεν είναι λογικό να γκρινιάξει ή να θυμώσει;
Πρέπει λοιπόν να κατανοούμε αυτό το θυμός και να εξηγούμε ή να προσπαθούμε να διασκεδάσουμε το παιδί, όχι να θυμώνουμε ή να αγνοούμε το κλάμα του. Ο Winnicott έλεγε ότι είναι σημαντικό η μητέρα τα πρώτα χρόνια της κοινής της ζωής με το παιδί να αφήσει τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα και να προσανατολιστεί ψυχικά προς τις συναισθηματικές ανάγκες του βρέφους της. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι μια μαμά θα αφήσει τον εαυτό της στην άκρη, θα ασχολείται με τις βασικές της ανάγκες αλλά σε πρώτη μοίρα θα βάζει το μωρό της για τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Έτσι φτιάχνεται μια δυνατή σχέση που γεμίζει το παιδί με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για την νέα του ζωή.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr
Διαβάστε επίσης
Ποια είναι τα λάθη των σύγχρονων μαμάδων;
Πώς βλέπουν οι μαμάδες τον εαυτό τους και πώς τις βλέπουν τα παιδιά τους; Ένα μοναδικό βίντεο
Πόση συγκίνηση: Μαμάδες κρατούν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους τα «μωρά του Ουρανίου τόξου» (pics)
Οι μαμάδες έχουν μαγικές ικανότητες - Αμφιβάλλει κανείς; (pics)