Τελικά υπάρχει καλός και κακός γονιός;
Μία ερώτηση που σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό σας.
Ο ρόλος του γονέα είναι ίσως ο πιο αναπάντεχος, όμορφος και απαιτητικός ρόλος που έχουμε σε όλη μας τη ζωή. Αναπάντεχος γιατί η νέα καθημερινότητα και ο "νέος" μας εαυτός δεν σταματά να μας εκπλήσσει, όμορφος γιατί αυτός ο ρόλος μας έχει χαρίσει τις πιο μοναδικές και αναπάντεχα όμορφες στιγμές και απαιτητικός γιατί οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και οι ανησυχίες δε σταματούν ποτέ.
Κάπου εκει λοιπόν, ανάμεσα στα άγχη, τις ανησυχίες και τις όμορφες στιγμές, αναρωτιέσαι. Τελικά είμαι ή όχι καλός γονιός;
Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν μπορει εύκολα να απαντηθεί. Η κάθε μαμά και ο κάθε μπαμπάς, έχει τον δικό του χαρακτήρα, τον δικό του τρόπο και μπορεί ο τέλειος γονιός να μην υπάρχει, αλλά σιγουρα ο κάθε ένας θέλει και προσπαθεί για το καλό του παιδιού του.
Πώς λοιπόν πλησιάζουμε πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο;
1. Δώσε το καλό παράδειγμα
Το να λέμε απλώς στο παιδί μας τι θέλουμε να κάνει και πώς να συμπεριφέρεται, δεν είναι αρκετό. Πρέπει εμείς οι ίδιοι πρώτα να κάνουμε πράξη τα όσα ζητάμε και να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Έπιπλέον, ο άνθρωπος έχει την τάση να μιμείται συμπεριφορές. Εάν λοιπόν θέλετε το μικρό σας να σας ακούσει και να κάνει ό,τι του ζητάτε, δεν έχετε παρά να κάνετε εσείς την αρχή.
2. Δείξε του αγάπη με κάθε ευκαιρία
Η αγάπη που νιώθουμε για το παιδί μας ειναι δεδομένη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντκό την αγάπη αυτή να τη δείχνουμε καθημερινά, έμπρακτά και με κάθε ευκαιρία. Δώστε μία αγκαλιά στο παιδί σας, ένα φιλί, επιβραβεύεστε το, αφιερώστε του χρόνο.
3. Positive Vibes
Τα θετικά συναισθήματα κάνουν καλό και σε εμάς, αλλά φυσικά και στα παιδιά μας. Η ευγένεια, η καλοσύνη, η χαρά είναι αυτά που δημιουργούν ένα υγιές περιβάλλον για να μεγαλώσει ένα παιδί.
4. Μίλησε μαζί του
Η συζήτηση με το παιδί σας έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για την ψυχολογία του όσο και για την εγκεφαλική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Η κουβέντα θα σας φέρει πιο κοντά και το μικρό σας θα μάθει απο μικρό να ανοίγεται, να εκφράζεται και να μιλάει για πράγματα που το απασχολούν. Επιπλέον, η συζήτηση δίνει όλα τα ερεθίσματα για σκέψη και ανοίγει νέους ορίζοντες.
5. Μην ξεχνάς τη δική σου παιδική ηλικία
Πόσες φορές είχαμε πει ή σκεφτεί "εγώ θα είμαι διαφορετική. Δεν θα κάνω ό,τι η μαμά μου". Παρόλο που η ίδια η πραγματικότητα έρχεται πολλές φορές να μας ακυρώσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δική μας παιδική ηλικία. Πλέον κατανοούμε σε μεγαλύτερο βαθμό τη συμπεριφορά των δικών μας γονιών και καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, να τα σκεφτούμε και να αποφασίσουμε συνειδητά το δρόμο που θέλουμε να χαράξουμε και εμείς ως γονείς.