Μπορούν γυναίκες που έχουν κάνει χημειοθεραπεία να αποκτήσουν παιδί;
Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι χημειοθεραπείες στις οποίες υποβάλλονται πολλές γυναίκες προκειμένου να σωθούν από τον καρκίνο, είναι καταστροφικές σε ό,τι έχει να κάνει με τις ωοθήκες τους.
Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των γυναικών κάτω των 30 χρόνων και το 60% εκείνων που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν ποτέ παιδί.
Στο άμεσο μέλλον, όμως, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ριζικά, χάρη σε ένα πειραματικό φάρμακο που φέρει το κωδικό όνομα AS 101. Όπως διαπιστώθηκε ύστερα από χρήση του σε ποντίκια, που έγινε σε νοσοκομείο στο Ισραήλ αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Bar-Ilan, το φάρμακο αυτό προστάτευσε τις ωοθήκες από τη ζημιά που παθαίνουν μετά από χημειοθεραπείες.
Το μόνο που απομένει να γίνει, είναι το φάρμακο να δοκιμαστεί και σε ανθρώπινα κύτταρα και αν όντως έλθουν τα ίδια αποτελέσματα, τότε οι ελπίδες διπλασιάζονται για τις γυναίκες που είχαν την ατυχία να χτυπηθούν από τον καρκίνο σε μικρή ηλικία και δεν είχαν προλάβει να κάνουν παιδί.
«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η υπογονιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο είναι μία καταστροφική συνέπεια που ίσως καταφέρουμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δόκτωρ Άνθι Μάρτιν, του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου στη Βρετανία, ενισχύοντας τις ελπίδες των καρκινοπαθών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να καταφέρει μία καρκινοπαθής γυναίκα να κάνει παιδιά ήταν να καταψυχθούν τα ωάριά της. Μόνο που τα ποσοστά επιτυχίας μιας εγκυμοσύνης από κατεψυγμένα ωάρια φτάνουν μόλις το 2%.