Αυτοί είναι οι λόγοι που οι γονείς θυμώνουν με τα παιδιά
Γιατί οι γονείς θυμώνουν συχνά με τα παιδιά τους;
Σε πολλές περιπτώσεις ο θυμός, ειδικά του είδος του θυμού που μας κάνει να αντιδρούμε με τρόπους που κανονικά δεν μας εκφράζουν, μπορεί να αποφευχθεί αν κατανοήσουμε τους παράγοντες που τον πυροδοτούν.
Κάποια μπορούμε τα δουλέψουμε και άλλα να τα αποφύγουμε:
- Αναμνήσεις από ένα σπίτι όπου η λεκτική ή η σωματική βία ήταν ο κανόνας
- Σωματική εξουθένωση ( συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς διατροφής και διαφόρων ελλείψεων).
- Πνευματική εξουθένωση.
- Έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και ειδικά από τη/το σύντροφο.
- Οικονομικά προβλήματα.
- Πίεση λόγω φροντίδας ηλικιωμένων ή άρρωστων συγγενών.
- Επαγγελματικά προβλήματα.
- Ελλειψη χρόνου για εμάς, ειδικά χρόνου να χαλαρώσουμε και να πάρουμε μια ανάσα.
- Προβλήματα με τους φίλους ή τη σχέση μας.
«Στη δική μου περίπτωση, ο θυμός είναι το πρώτο που μου βγαίνει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μεγαλώσει. Οι γονείς μου ήταν υπέροχοι άνθρωποι και τους αγαπούσα , αλλά η μαμά μου συνήθιζε να φωνάζει πολύ. Όπως, ήταν αναμενόμενο μεγαλώνοντας άρχισα να φωνάζω και πρέπει να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να μην αντιδρώ αυθόρμητα με φωνές σε οποιοδήποτε θέμα με τα παιδιά μου.
Οι άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν τον θυμό μου είναι η επαγγελματική πίεση ( είτε από την υπερβολικά πολλή δουλειά είτε επειδή έσω ρουφήξει υπερβολικά πολλά συναισθήματα από τους πελάτες μου) και η έλλειψη σωστής φροντίδας προς τον εαυτό μου όσον αφορά τη διατροφή και τον ελεύθερο χρόνο», αναφέρει η Sarah Ockwell Smith, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα.
Όπως συμβαίνει και με όλα τα πράγματα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία όσον αφορά το θυμό.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε καθόλου χρήματα για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, τότε επενδύστε χρόνο: ένας μεγάλος περίπατος , ένα τηλεφώνημα σε μια παλιά φίλη , λίγος χρόνος για έναν καφέ.