Ο κορονοϊός άλλαξε τη γέννηση και τον τοκετό για πάντα;
Είναι γεγονός πως χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό μέχρι τουλάχιστον να έχουμε πιο ενθαρρυντικά μηνύματα από τον τομέα της υγείας όσον αφορά τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
Έτσι ακριβώς μεταμορφώνεται και ο κόσμος για τις μέλλουσες και νέες μανούλες που εγκυμονούν ή μόλις έφεραν στον κόσμο το μωρό τους αντίστοιχα.
Μάλιστα, οι λεχώνες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη πιθανή βοήθεια που θα είχαν από τους γονείς τους καθώς οι περισσότεροι είναι μιας κάποιας ηλικία και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να προστατευτούν από τον ιό.
Επίσης, δεν μπορούν να έχουν και τη στήριξη φιλικών ή άλλων συγγενικών ατόμων τόσο εύκολα, καθώς χρειάζεται να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Ακόμα και με την χαλάρωση των μέτρων αυτών και πάλι η τήρηση κάποιων μέτρων απόστασης είναι επιβεβλημένη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για νεογέννητα βρέφη.
Αρκετές επίσης είναι και οι γυναίκες εκείνες που ενώ σχεδίαζαν να μείνουν έγκυος με εξωσωματική ή άλλες τεχνικές γονιμοποίησης, έχουν μπει στη διαδικασία α τα σκεφτούν ξανά, φοβούμενες για το τι θα ακολουθήσει…
Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή όπου χρειάζεται όλοι μας σταδιακά να προσαρμοστούμε με βάση την ατομική ευθύνη του καθενός αλλά και τη συμμόρφωση όλων μας ώστε να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην ξεχνάμε πως η ζωή προχωρά, η φύση αναγεννάται και το ένστικτο της ανθρώπινης επιβίωσης παραμένει εξίσου ισχυρό, όσο και αν ο φόβος τρυπώνει στη καρδιά και στο μυαλό μας. Και κάπως έτσι, τα ζευγάρια θα συνεχίσουν να θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και να βιώσουν το ρόλο του γονιού… απλά, όλο αυτό θα γίνεται πλέον μέσα από έναν καινούργιο τρόπο όπου όλοι μας σταδιακά θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε. Η προσαρμογή αυτή ενδεχομένως θα συμπεριλάβει και πιθανές τηλε-επισκέψεις, όπου η εγκυμονούσα ή η φρεσκογεννημένη μητέρα θα επικοινωνεί με το γιατρό της για πιθανές απορίες, αν και οι αναγκαίες εξετάσεις θα πρέπει και πάλι να γίνονται με τους γνωστούς τρόπους…
Λίγη περισσότερη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά τις μητέρες και την επιλόχεια κατάθλιψη, όπου το άγχος και ο φόβος λόγω του κορωνοϊού ίσως εντείνει την ψυχική τους ευαλωτότητα. Η συμβολή του συντρόφου εδώ θα είναι σημαντική καθώς μπορεί να αναγνωρίσει τις ψυχικές μεταβολές της συζύγου του και να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης με την βοήθεια ειδικού. Μην ξεχνάμε πως πλέον οι συνεδρίες με ειδικό ψυχικής υγείας μπορούν να γίνουν και από την ασφάλεια του σπιτιού μας μέσω βιντεοκλήσεων...
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας