Πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε τις μαμάδες που κοιμούνται με τα παιδιά τους
Οι ερευνητές απαντούν γιατί!
Όλες οι μαμάδες θέλουν να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για τα μωρά τους - αλλά ποιες είναι αυτές οι ακριβείς αποφάσεις;
Όταν ένα άτομο αισθάνεται πραγματικά "παθιασμένο" με μια απόφαση που έχει πάρει για το παιδί του και το άλλο δεν έχει την ίδια άποψη, μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ένταση. Και όπως δείχνει μια νέα μελέτη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη μεταξύ των μητέρων που αισθάνονται ντροπιασμένες.
Κοιτάζοντας τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και συνηθειών ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που επέλεξαν να κοιμηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τα παιδιά τους, είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης - όχι τόσο λόγω του ύπνου, αλλά επειδή ένιωθαν κρίνονται από άλλες μαμάδες που δεν έκαναν το ίδιο.
«Σίγουρα είδαμε ότι οι επίμονες μαμάδες που επέλεγαν να κοιμούνται με τα παιδιά τους πάνω από 6 μήνες ήταν εκείνες που ένιωθαν ότι δέχονται τη μεγαλύτερη αρνητική κρητική», ανέφερε ο Douglas Teti, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Penn State. «Επιπλέον, ανέφεραν επίσης μεγαλύτερα επίπεδα ανησυχίας για τον ύπνο του μωρού τους, κάτι που έχει νόημα όταν κρίνεσαι αρνητικά για κάτι που οι άλλοι άνθρωποι λένε ότι δεν πρέπει να κάνεις. Αυτό δεν είναι καλό για κανέναν!».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου μεταξύ 103 Αμερικανών μητέρων κατά το πρώτο έτος της ζωής των μωρών τους. Με τις γυναίκες να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με τα παιδιά τους, διαπίστωσαν ότι το 73% κοιμήθηκε τον πρώτο μήνα μόνο, το 50% των γυναικών τρεις μήνες και το 25% έξι μήνες.
Μάλιστα όπως αναφέρεται και στο mother.ly οι μαμάδες που επέλεξαν να κοιμηθούν με τα παιδιά τους στο ίδιο δωμάτιο για έξι μήνες, το 76% ανέφερε ότι ένιωσε κατάθλιψη και το 16% περισσότερη κριτική για την επιλογή αυτή- παρόλο που η επίσημη σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων είναι τα μωρά να μοιράζονται την κρεβατοκάμαρα των γονιών τους για έξι έως δώδεκα μήνες.
Για τις οικογένειες που επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους για μεγάλη περίοδο, o Teti συμβουλεύει ότι θα πρέπει και οι δύο γονείς να συμφωνούν με αυτή την απόφαση. «Ο ύπνος με το μωρό μαζί θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους και τους δύο γονείς! Για να είσαι ο καλύτερος γονιός που μπορείς να είσαι, πρέπει να φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου, και ως αποτέλεσμα τις ανάγκες και τα οφέλη του παιδιού σου».
Συγκοίμηση και οφέλη για τα παιδιά και τις μαμάδες
Ο καθηγητής James J. McKenna, συμβουλεύει πώς ο ύπνος μαζί με τα μωρά αντανακλά τις οικογενειακές ανάγκες, όπως το θηλασμό, τη φυσιολογική και ψυχολογική ευεξία και την ανάπτυξη των βρεφών.
Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ανθρωπολογικές και ιατρικές τεχνικές έρευνας, κατάφερε να αναιρέσει τους μύθους και τις αντιπαραθέσεις που έχουν όλα αυτά τα χρόνια διάφοροι μελετητές, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις ποικίλες έρευνες για το εάν πρέπει ή όχι ένα μωρό να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του.
«Ξεκίνησα να ερευνώ το εάν πρέπει ή όχι ένα μωρό να κοιμάται μαζί με τη μητέρα του, όταν η γυναίκα μου έμεινε έγκυος. Όπως όλοι οι γονείς τρέξαμε να αγοράσουμε διάφορα βιβλία για τη γονεϊκότητα και για το πώς πρέπει να φροντίζεις σωστά ένα νεογέννητο. Από αυτά έμαθα δύο πράγματα ή ό,τι έμαθα στο μάθημα της ανθρωπολογίας (την ειδικότητά μου) ήταν παντελώς λάθος ή όλες αυτές οι συμβουλές και οι κατευθύνσεις που έδιναν για την φροντίδα του μωρού δεν είχε να κάνει τίποτε με τα μωρά! Η γυναίκα μου και εγώ σοκαριστήκαμε όταν διαβάσαμε ότι οι περισσότεροι ερευνητές δεν επιτρέπουν τον ύπνο με τα μωρά. Ακόμη και τότε ξέραμε ότι αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πολιτισμική κατασκευή χωρίς εμπειρικά στοιχεία και χωρίς στοιχεία αλήθειας», ανέφερε ο καθηγητής της ανθρωπολογίας και συνέχισε, «Το να μοιράζεται ένα μωρό το ίδιο κρεβάτι με τη μαμά (και τον μπαμπά) κάνει τα μωρά πιο ευτυχισμένα ενώ έχει θετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του παιδιού. Εξάλλου όλες οι μαμάδες (είτε ανήκουν στο ανθρώπινο είδος ή το ζωικό βασίλειο) τους πρώτους μήνες θέλουν και πρέπει να είναι κοντά στο παιδί τους. Αν μια μαμά κοιμάται μαζί με το παιδί της, ρυθμίζονται καλύτερα σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού του!».