Ζευγάρι: Τα μυστικά για μια υγιή σχέση

Μαρίνα Μόσχα

Πολλά λέγονται σε συζητήσεις για το πώς ένα ζευγάρι θα διατηρήσει τη σχέση του υγιή και λειτουργική.

Δεν διαφωνεί κανείς στο πόσο σημαντικό είναι για τους δύο συντρόφους μία αρμονική και ικανοποιητική αλληλεπίδραση, που θα επιφέρει ευτυχία και ευημερία ανάμεσά τους.

Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους για να διατηρήσουμε την υγεία μέσα στη σχέση. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάμε πως δεν είναι όλες οι καταστάσεις και όλα τα ζευγάρια ίδια, δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπου ο καθένας «κουβαλάει» τα δικά του βιώματα και έρχεται να τα μοιραστεί με έναν άλλον άνθρωπο που επίσης «κουβαλάει στις δικές του βαλίτσες από το παρελθόν», όλα όσα τον έχουν κάνει αυτό που είναι σήμερα. Οι δύο σύντροφοι ενώνουν τις ομοιότητες αλλά και τις μεταξύ τους διαφορές και προσπαθούν να συνυπάρξουν. Ασφαλώς και υπάρχουν λοιπόν κάποιοι τρόποι που διατηρούν την υγεία στο κάθε ζευγάρι, υπάρχουν όμως και παράγοντες που επίσης επηρεάζουν και δημιουργούν προβλήματα και που καλό είναι όταν νιώθουμε πως «προσπαθούμε αλλά δεν καταφέρνουμε» να έχουμε μία καλή σχέση να δούμε με την βοήθεια ειδικού τι κάνουμε και την σαμποτάρουμε…

Μιλάμε ανοιχτά: Η επικοινωνία είναι ένα από τα βασικά κομμάτια μιας υγιούς σχέσης. Τα υγιή ζευγάρια εκμεταλλεύονται το χρόνο τους για να επικοινωνήσει ο ένας με τον άλλον. Και εδώ χρειάζεται προσοχή: ακούω από πολλά ζευγάρια στο γραφείο πως μιλάνε, επικοινωνούν, όταν ρωτάω όμως να μου φέρουν κάποια παραδείγματα για τις συζητήσεις τους, αναφέρονται σε κουβέντες για τα παιδιά, τις δουλειές τους, τις υποχρεώσεις… Προφανώς υπάρχει και η καθημερινότητα. Όταν όμως μιλάμε για την επικοινωνία στο ζευγάρι, αναφερόμαστε σε κάτι περισσότερο από το γονεϊκό ρόλο ή το ρόλο του εργαζόμενου και τη φροντίδα του σπιτιού και του νοικοκυριού. Μιλάμε για εσάς τους δύο και για τους άλλους ρόλους που επίσης έχετε και χρειάζεται να διατηρήσετε: το ρόλο των εραστών, το ρόλο των συντρόφων. Αφιερώστε λοιπόν λίγα λεπτά κάθε μέρα συζητώντας βαθύτερα και πιο προσωπικά θέματα για να παραμείνετε «μαζί και συνδεδεμένοι» με τον σύντροφό σας στη πορεία του χρόνου...

Και οι διαφωνίες; Στη ζωή ενός ζευγαριού υπάρχουν και καθημερινά θέματα που χρειάζεται να ρυθμιστούν, όπως τα οικονομικά που βαραίνουν συνήθως την ατμόσφαιρα και άλλα «δύσκολα» ζητήματα που πιθανά να προκαλέσουν δυσαρέσκεια μέσα από την ανησυχία και τον προβληματισμό ή ακόμη και διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, όταν συζητάμε για τέτοιου είδους θέματα, χρειάζεται να διατηρούμε μία σχετική ευγένεια προς τον άλλον, ένα τρόπο διαλλακτικό και όχι απότομο ή γεμάτο ένταση. Έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν οι δύο σύντροφοι είναι σημαντικός καθώς η αρνητική και γεμάτη ένταση επικοινωνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση.

Οι διαφωνίες αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συνεργασίας – επαγγελματικής, φιλικής, ερωτικής – με ιδιαίτερα επιζήμια και καταστροφικά αποτελέσματα όταν ο ένας προσπαθεί να μειώσει τον άλλον, να αποδείξει πως έχει δίκιο και είναι ο «σωστός», όταν επιμένει στην άποψή του χωρίς να μπορεί να την τεκμηριώσει ή θέλει να την επιβάλλει, όταν δεν σέβεται τον συνομιλητή του, ασκεί κριτική, φωνάζει, διακόπτει, «δεν ακούει», όταν πάνω στην ένταση προτιμά να φύγει για να αποφύγει… Όλα τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα που πιο πιθανό είναι να διαλύσουν το ζευγάρι, να οδηγήσουν δηλαδή σε απόσταση και «αρρώστια» στη σχέση. Η χρήση πιο εποικοδομητικών στρατηγικών όπως το να «ακούτε» ο ένας τον άλλον, να σέβεστε, ακόμα και αν διαφωνείτε, σε συνδυασμό με την κατανόηση των συναισθημάτων είναι ο πιο υγιής τρόπος στην αντιμετώπιση διαφωνιών.

Διατηρούμε το ενδιαφέρον: Μεταξύ παιδιών, καριέρας και εξωτερικών δεσμεύσεων, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε την κοντινότητα με το σύντροφό σας. Χρειάζεται να βάλετε και κάποιες πιο έντονες και γεμάτες χρώμα πινελιές στη σχέση σας, ώστε να ξεφύγετε από την γκρίζα καθημερινότητα που μπορεί να φαίνεται βαρετή αλλά περικλείει και αυτή την ασφάλεια της ρουτίνας, που όμως στο πέρασμα του χρόνου ξεθωριάζει τα έντονα χρώματα της σχέσης, του πάθους, του «γιατί είστε μαζί, γιατί επιλέξατε ο ένας τον άλλον». Βγείτε ραντεβού οι δυο σας, συναντηθείτε κάπου έξω, κάντε μία ενασχόληση μαζί, κάντε πράγματα που κάνατε κάποτε αλλά στην πορεία τα …ξεχάσατε!

Πότε πρέπει το ζευγάρι να ζητήσει βοήθεια;

Κάθε σχέση έχει σκαμπανεβάσματα, ορισμένοι παράγοντες όμως είναι πιο πιθανό από άλλους να δημιουργήσουν συγκρούσεις σε μια σχέση. Για παράδειγμα, τα οικονομικά, οι γονεϊκές αποφάσεις, οι σχέσεις με τους συγγενείς, η φτωχή σεξουαλική ζωή, δημιουργούν συχνά επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις. Ένα σημάδι που πιθανολογεί την ύπαρξη προβλήματος είναι η επαναλαμβανόμενη εκδοχή του ίδιου θέματος ξανά και ξανά, όταν δηλαδή το ίδιο θέμα έρχεται επανειλημμένα και δημιουργεί ένταση και πρόβλημα στην επικοινωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η βοήθεια ειδικού σε θέματα σχέσεων θα βοηθήσει το ζευγάρι να βελτιώσει την επικοινωνία και να βρει υγιείς τρόπους να κινηθεί πέρα από τη σύγκρουση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου η σχέση σας εμφανίσει προβλήματα για να δείτε τότε πως θα τα αντιμετωπίσετε. Μην ξεχνάμε πως για να φανεί ένα πρόβλημα στη σχέση, ήδη έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν να σχηματίζεται, να δημιουργείται, όσο και να μην θέλετε να το παρατηρήσετε, να το δείτε ή το αρνείστε. Ο ειδικός θα βοηθήσει να εξασκήσετε δεξιότητες όπως ένας εποικοδομητικός τρόπος επικοινωνίας, ενεργητική ακρόαση που θα φέρει αποτέλεσμα στο να νιώθετε πως «ακούγεστε» αλλά και «ακούτε» το περιεχόμενο, αντιμετώπιση συγκρούσεων, ακόμη και πιο προσωπικών ζητημάτων εάν κριθεί αναγκαίο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της ψυχοσυναισθηματικής ή και σεξουαλικής αποξένωσης.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved