Ο οργασμός βοηθάει στη σύλληψη; (vid)
- Πώς γίνεται η σύλληψη;
- Πώς ο οργασμός θα μπορούσε να βοηθήσει τη γονιμοποίηση;
- Ίσως ο οργασμός να ήταν απαραίτητος για σύλληψη στο απώτατο παρελθόν…
Ως οργασμό θα μπορούσαμε να ορίσουμε την απότομη εκτόνωση στην κορύφωση της ερωτικής πράξης της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης.
Είναι αυτός ο ορισμός του οργασμού πλήρης;
Σε καμία περίπτωση!
Ορισμός για τον οργασμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπωθεί και το βασικό πρόβλημα είναι, πως αλλιώς τον ορίζουν οι ασχολούμενοι με τις «βιολογικές» επιστήμες, όπως είναι εν μέρει και η ιατρική και αλλιώς οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων φυσικά συγκαταλέγονται και ιατροί…
Πώς γίνεται η σύλληψη;
Περί τα μέσα του κύκλου απελευθερώνεται δια της ωοθυλακιορρηξίας ένα (συνήθως) ωάριο από τις ωοθήκες της γυναίκας και εισέρχεται στις σάλπιγγες. Η απελευθέρωση του ωαρίου καθορίζει και το πότε η γυναίκα βρίσκεται στις λεγόμενες «γόνιμες ημέρες» της.
Αν εκεί «συναντηθεί» με ζωντανά σπερματοζωάρια, τότε ενώνεται με ένα από αυτά και επιτυγχάνεται η γονιμοποίησή του. Αν όμως η «συνάντηση» αυτή δεν λάβει χώρα εντός 12 έως 24 το πολύ ωρών, τότε το ωάριο εκφυλίζεται και χάνεται.
Αμέσως μετά τον ανδρικό οργασμό, το σπέρμα «εκτοξεύεται» από το στόμιο της ουρήθρας με ταχύτητα περίπου 15 χιλιομέτρων την ώρα. Έτσι, αμέσως μετά την εκσπερμάτωση ποσότητα σπέρματος φθάνει κατευθείαν στον τράχηλο. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις η κεφαλή του πέους ακουμπάει σε αυτόν καθαυτόν τράχηλο κατά την ερωτική πράξη.
Τις γόνιμες ημέρες, ο ειδικός ιστός, που καλύπτει τον αυλό (το «σωλήνα» δηλαδή) του τραχήλου και ονομάζεται επιθήλιο, παράγει σημαντικές ποσότητες βλέννης.
Τα σπερματοζωάρια, προκειμένου να διατρέξουν τον ενδοτραχηλικό σωλήνα και να εισέλθουν στην ενδομητρική κοιλότητα και εν συνεχεία στις σάλπιγγες, είναι απαραίτητο να «ξεπεράσουν» το εμπόδιο του τραχήλου και της ενδοτραχηλικής βλέννης. Η βλέννη λειτουργεί εν είδει ηθμού («φίλτρου»), το οποίο κατακρατεί τα σπερματοζωάρια, που έχουν άτυπη («μη φυσιολογική») μορφολογία.
Τελικά από τα σπερματοζωάρια, που θα «καταφέρουν» τελικά να φθάσουν στις σάλπιγγες μόνον ένα θα καταφέρει να γονιμοποιήσει το ωάριο (αν φυσικά εντός μίας εκ των σαλπίγγων εντοπισθεί ώριμο ωάριο).
Πώς ο οργασμός θα μπορούσε να βοηθήσει τη γονιμοποίηση;
Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα είχε διατυπωθεί η υπόθεση, πως οι συσπάσεις της μήτρας, που εκδηλώνονται, όταν η γυναίκα έχει οργασμό, θα μπορούσαν τρόπον τινά να προκαλέσουν «εισρόφηση» του σπέρματος δια του τραχήλου εντός της μήτρας. Η θεωρία αυτή ήταν αρκετά δημοφιλής έως και τη δεκαετία του ’70.
Όμως η δεκαετία αυτή μας έδωσε πολλές «μόδες» και «απόψεις», που τότε φάνταζαν «εντυπωσιακές», αλλά δεν «γέρασαν καλά» και ο χρόνος «έσβησε» την αίγλη τους. Το ίδιο συνέβη και με τη θεωρία αυτή.
Όπως δείχνει και μελέτη του 2011 ο γυναικείος οργασμός δεν φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.
Μελέτη του 2014 μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα, πως η σεξουαλική επαφή κοντά στις ημέρες εμφύτευσης μάλλον μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς εξέλιξης της κύησης. Πάντως, οι ίδιοι οι συντάκτες της μελέτης αυτής δηλώνουν μάλλον επιφυλακτικοί έναντι της ορθότητας του συμπεράσματός τους και συνιστούν περαιτέρω έρευνα, προς εξακρίβωσή της.
Ίσως όμως ο οργασμός να αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης με έμμεσο τρόπο. Έχει παρατηρηθεί, πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ερωτική διέγερση του άνδρα.
Έτσι, έχει υποτεθεί, πως η παράταση των προκαταρκτικών, αλλά και η προσπάθεια για αύξηση της ερωτικής διέγερσης της γυναίκας από το σύντροφό της, προκειμένου αυτή να φθάσει σε οργασμό, αυξάνουν και την ερωτική ένταση στον άνδρα και των αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπέρμα του.
Τελικά είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη η πραγματική επιρροή του γυναικείου οργασμού στις πιθανότητες σύλληψης. Πάντως το σίγουρο είναι, πως εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται και χωρίς οργασμό.
Ίσως ο οργασμός να ήταν απαραίτητος για σύλληψη στο απώτατο παρελθόν…
Μία ενδιαφέρουσα υπόθεση περιγράφεται και σε μελέτη του 2016. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή ο γυναικείος οργασμός ήταν απαραίτητος σε κάποιον πρόγονό μας προκειμένου να επιτευχθεί ωοθυλακιορρηξία. Σήμερα εξάλλου, ο οργασμός είναι απαραίτητος, προκειμένου να επιτευχθεί ωοθυλακιορρηξία στη γάτα.
Με την εξέλιξη η ωοθυλακιορρηξία κατέστη «αυτόματη», δηλαδή ανεξάρτητη από τον οργασμό. Ο οργασμός όμως παρέμεινε ως ένα «ευχάριστο εξελικτικό υπόλειμμα»…
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δείτε και το video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Levin RJ. Can the controversy about the putative role of the human female orgasm in sperm transport be settled with our current physiological knowledge of coitus? J Sex Med. 2011 Jun;8(6):1566-78. doi: 10.1111/j.1743-6109.2010.02162.x. Epub 2011 Jan 6. PMID: 21210957.
Steiner AZ, Pritchard DA, Young SL, Herring AH. Peri-implantation intercourse lowers fecundability. Fertil Steril. 2014;102(1):178-182. doi:10.1016/j.fertnstert.2014.03.017
Pavličev M, Wagner G. The Evolutionary Origin of Female Orgasm. J Exp Zool B Mol Dev Evol. 2016 Sep;326(6):326-337. doi: 10.1002/jez.b.22690. Epub 2016 Jul 31. PMID: 27478160.