Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;
Τι εννοούμε με τον όρο «σεξουαλική απόκριση»;
Με τον όρο σεξουαλική απόκριση περιγράφεται σχηματικά ο τρόπος, δια του οποίου τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στα ερωτικά ερεθίσματα.
Σύμφωνα με το πρότυπο, που περιέγραψαν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς, η ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία υποδιαιρείται σε τέσσερις διακριτές φάσεις:
- της διέγερσης (excitement)
- της σταθεροποίησης (plateau)
- του οργασμού (orgasm)
- της λύσης (resolution).
Φαίνεται δε, πως ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης παρουσιάζει ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και απεικονίζεται παρακάτω.
Η σεξουαλική απόκριση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχει το σώμα με τα διάφορα συστήματά του και πιο συγκεκριμένα το γεννητικό, το καρδιαγγειακό και το ενδόκρινο (το σύστημα μέσω των οποίων εκκρίνονται οι ορμόνες).
Όμως το σώμα στα πλαίσια και της σεξουαλικής απόκρισης αλληλοεπιδρά έντονα τόσο με την ψυχή όσο και με το πνεύμα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το πλήθος των παραγόντων, που επηρεάζουν τη σεξουαλική απόκριση στη γυναίκα.
Η σεξουαλική απόκριση και η σχέση της με την ερωτική επιθυμία
Ο τρόπος, αλλά και ο βαθμός απόκρισης της γυναίκας στα «ερωτικά κελεύσματα» του συντρόφου της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ερωτική της επιθυμία. Έχει μάλιστα διατυπωθεί η άποψη, πως η αναστολή της ερωτικής επιθυμίας αποτελεί και ένα από τα συνηθέστερα αίτια σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Στοιχεία μίας πληθώρας μελετών καταδεικνύουν τη στενή σχέση της ερωτικής επιθυμίας και κατ’ επέκταση της σεξουαλικής υγείας με την εν γένει ψυχική κατάσταση της γυναίκας.
Η βεβαρημένη ψυχική κατάσταση δεν είναι απαραίτητο να πληροί τα κριτήρια αυτής καθεαυτής της κλινικής ψυχικής διαταραχής για να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επιθυμία. Φαίνεται, πως και απλά αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανασφάλειας και αμφισβήτησης της θηλυκότητας αποτελούν κατά περίπτωσιν σημαντικά προσκόμματα στη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας.
Φυσικά απώλεια της ερωτικής επιθυμίας είναι συχνή και σε περιπτώσεις διαγεγνωσμένης κλινικά κατάθλιψης, ακόμα και πριν από τη χορήγηση αντικαταθλιπτικής αγωγής. Η χορήγηση τέτοιου είδους αγωγής μάλιστα, αν και αναγκαία, ενίοτε συνδέεται και αυτή με την απώλεια της ερωτικής διάθεσης.
Αλλάζει η σεξουαλική απόκριση της γυναίκας, όσο αυτή μεγαλώνει;
Η σεξουαλική απόκριση της γυναίκας μεταβάλλεται με την ηλικία της. Το ποσοστό των γυναικών, που αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία φαίνεται, ότι αυξάνεται με την ηλικία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ναι μεν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές μειωμένη ερωτική επιθυμία, αλλά η μείωση αυτή της επιθυμίας δεν τους προκαλεί συναισθηματική πίεση, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις νεώτερων γυναικών.
Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συχνά εκφράζουν ισχυρότερη επιθυμία για σεξουαλική έκφραση, η οποία δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τη γενετήσια επαφή.
Τα στοιχεία εξάλλου καταδεικνύουν, πως η ερωτική ικανοποίηση της γυναίκας σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, που ο σύντροφός της της προσφέρει. Η ικανότητα του ζευγαριού να προσαρμόσει τη σεξουαλική του ζωή στις αλλαγές, που η ηλικία επιτάσσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα της σχέσης.
Πώς η ιδιοσυγκρασία της γυναίκας επηρεάζει τη σεξουαλική της απόκριση;
Έχει παρατηρηθεί, πως γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζονται αγχώδεις, ενοχικές, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν δυσκολίες στην επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης.
Επίσης, όχι σπάνια γυναίκες, που αισθάνονται άβολα, όταν εμπλέκονται σε καταστάσεις, τις οποίες δεν ελέγχουν, παρουσιάζουν δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού.
Έχει διατυπωθεί δε η θεωρία, πως το είδος της σχέσης, που μία γυναίκα τείνει να δημιουργήσει με το σύντροφό της, σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη σχέση, που είχε δημιουργηθεί μεταξύ της ιδίας και των γονέων της, όσο ήταν ακόμα νήπιο.
Πώς η σχέση μεταξύ των συντρόφων επηρεάζει τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;
Το αίσθημα της ασφάλειας, που ενδεχομένως μία σχέση παρέχει στη γυναίκα, δεν είναι από μόνο του αρκετό για να ενεργοποιήσει την ερωτική της επιθυμία.
Μάλιστα, πολλές γυναίκες, οι οποίες περιγράφουν την σχέση τους ως ικανοποιητική και σταθερή, αναφέρουν απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και δυσκολίες στη σεξουαλική διέγερση. Οι σχέσεις αυτών των γυναικών με τους συντρόφους τους έχουν εκφυλιστεί τρόπον τινά στο επίπεδο της «καλής φιλίας», οπότε έχουν απωλέσει το στοιχείο του ερωτισμού, το οποίο είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρξει έξαψη της ερωτικής της επιθυμίας.
Επίσης γυναίκες, οι οποίες εκδηλώνουν απώλεια ερωτικής επιθυμίας, συχνά αναφέρουν, πως ο σύντροφός τους δεν μοιράζεται μαζί τους τα συναισθήματά του, τους φόβους και τις ελπίδες του.
Η σεξουαλική απόκριση τέλος επηρεάζεται και από την εγκυμοσύνη, ενώ και η περίοδος μετά τον τοκετό, συχνά απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής, έως ότου η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού να επανακάμψει στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα.
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας με τους υπερήχους HIFU!
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας δια της έγχυσης υαλουρονικού οξέος!