Τι να αποφύγετε για να κρατήσει η σχέση σας για πάντα

Μαρίνα Μόσχα
Bigstock

Οι 7 κανόνες της σχέσης που θα κρατήσει για πάντα.

«Μα γιατί φτάσαμε ως εδώ; Τι συνέβη; Πώς έγινε αυτό;» ερωτήσεις που γίνονται δυστυχώς…κατόπιν εορτής όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας. Για να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αποφύγετε μερικά από τα πιο συνηθισμένα θέματα που ενδέχεται να οδηγήσουν μια σχέση στο τέλος της:

  • Συγκρούσεις: αρκετοί προτιμούν να αποφύγουν να συγκρουστούν για να μη χαλάσουν την ηρεμία τους, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν τη σύγκρουση ή επειδή φοβούνται για παράδειγμα. Έτσι, το πρόβλημα διαιωνίζεται και κάποια στιγμή δεν «χωράει «κάτω από το χαλί» και το ζευγάρι αρχίζει και …σκοντάφτει.
  • Μη «χάνετε» τον συναισθηματικό σας έλεγχο: Η απώλεια συναισθηματικού ελέγχου συνοδεύεται από έντονες συναισθηματικές εκρήξεις που δυστυχώς σημαδεύουν τον ψυχισμό και των δύο. Αποτέλεσμα οι συνεχόμενοι αυτοί καυγάδες να οδηγούν σε ένα τεταμένο κλίμα και σε μία εμπόλεμη ζώνη. Ποιος θέλει να ζει σε …συνθήκες πολέμου;
  • Μην βάζετε τα προβλήματα «Κάτω από το χαλί» - Λύστε τα: Πολλά ζευγάρια προτιμούν να αποφύγουν να θίξουν το ζήτημα που τα έφερε σε κόντρα. Είναι σα να μπαίνουν σε «λειτουργία βαθιάς ψύξης» για λίγες μέρες, όπου δεν μιλούν μεταξύ τους. Όταν τελικά «ξεπαγώνουν» απλά προσποιούνται ότι δεν συνέβη τίποτα ή «συμφιλιώνονται» χωρίς να μιλήσουν για το πρόβλημα από φόβο να μην ξεκινήσει και άλλος ένας καυγάς.

Τι χρειάζεται να θυμάται ένα ζευγάρι πάντα για τη σχέση του

  • Συζητήστε: Ένα υποπροϊόν της αποφυγής συγκρούσεων, του κρυψίματος των προβλημάτων κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα την έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας που οδηγεί σε μοναξιά και ας είναι μαζί και οι δύο – δεν έχουν τίποτα να πουν μεταξύ τους παρά μόνο να μιλήσουν για τα παιδιά ή να …κουτσομπολέψουν άλλους.
  • Συνεργαστείτε: Πόσοι από εσάς παραπονιέστε ότι «όλα εγώ τα κάνω»; Και αυτό μπορεί να αφορά τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα των παιδιών, το οικονομικό, τις εξωτερικές υποχρεώσεις κλπ. Αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να διαφωνούν για το ποιος κάνει ή δεν κάνει τι και η αδικία αυτή να οδηγεί σε δυσαρέσκεια, εκρήξεις, κατάθλιψη, κλπ. Μάλιστα, ο καθένας πιστεύει ότι ευθύνεται ο άλλος και περιμένει από τον άλλον να ανταποκριθεί, δημιουργώντας μια πάλη εξουσίας ή συνεχιζόμενης διαφωνίας για το ποια είναι η πραγματικότητα του άλλου.
  • Προσεγγίστε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο: σε θέματα που είναι καυτά από μόνα τους όπως τη ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών, το οικονομικό, η σεξουαλική ζωή, κλπ. Θέματα που συχνά οδηγούν και πάλι σε έκρηξη για ζητήματα εξουσίας και η μάχη καλά κρατεί, εφόσον το παιχνίδι αλλάζει κάπως μορφή και καταλήγει σε παιχνίδι επικράτησης και εξουσίας.
  • Κάντε μελλοντικά πλάνα και όνειρα για το μέλλον: Μήπως ανήκετε σε εκείνα τα ζευγάρια που δεν έχουν χρόνο να κάνουν τίποτα άλλο εκτός από τη δουλειά ή το μεγάλωμα των παιδιών, χωρίς να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον; Μήπως δεν έχετε χρόνο να συζητήσετε οι δυο σας, να βρείτε λύσεις από κοινού σε διάφορα θέματα της καθημερινότητας, να κάνετε σεξ, να φλερτάρετε, να βγείτε ραντεβού;

Πώς θα ενισχύσετε την σχέση σας όταν δυσκολεύεστε να αποκτήσετε παιδί

Αν νιώθετε ότι ανήκετε σε κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις και θέλετε η σχέση σας να κρατήσει για μια ζωή, όπως τον πρώτο καιρό που γνωριστήκατε, επικοινωνήστε αυτό που παρατηρείτε ο ένας στον άλλον, δημιουργήστε χρόνο για τους δυο σας, κάντε πράγματα που …έχετε ξεχάσει και που κάνατε πιο παλιά, μιλήστε, ελάτε πιο κοντά… Ανοίξτε τα θέματά σας και αν χρειαστεί, επικοινωνήστε με ειδικό σε θέματα σχέσεων.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved