«Γιατί πονάω κάποιες φορές όταν κάνω σεξ;»

«Κάποιες φορές το σεξ είναι επώδυνο, τι μου συμβαίνει;»

Μαρίνα Μόσχα
«Γιατί πονάω κάποιες φορές όταν κάνω σεξ;»

Το σεξ είναι μία ευχάριστη διαδικασία που φέρνει τους ερωτικούς συντρόφους κοντά, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα τόσο απολαυστικό όταν κάνει την εμφάνισή του ο πόνος! Ας δούμε μερικούς λόγους που μπορεί να ευθύνονται.

1. Δεν υπάρχει η κατάλληλη κολπική εφύγρανση:

Είναι συνήθως η κύρια αιτία για τον πόνο κατά την διάρκεια του σεξ. Αν η γυναίκα δεν ερεθιστεί αρκετά, δεν εκκρίνονται τα κολπικά υγρά, με αποτέλεσμα ο κόλπος της να παραμένει στεγνός και να τσούζει, να παρουσιάζει αίσθηση καψίματος και πόνο με την παλίνδρομη κίνηση του πέους. Χρειάζονται περισσότερα προκαταρκτικά παιγνίδια στο ζευγάρι, ώστε η γυναικεία διέγερση να φέρει τη κατάλληλη λίπανση. Αν η γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνοπαυσιακή φάση, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ειδικά τζελ από το φαρμακείο.

2. Στάσεις που φέρνουν δυσφορία ή πόνο:

Μπορεί να βλέπουμε σωρεία στάσεων σε ταινίες και περιοδικά, δεν σημαίνει όμως πως είναι όλες ευχάριστες για τη γυναίκα. Αρκετές είναι εκείνες που την κάνουν να νιώθει πόνο, όπως μία στάση που αρέσει και διεγείρει πολλούς «στα τέσσερα» και η διείσδυση κολπικά αλλά από πίσω, για παράδειγμα. Μπορείτε να αλλάξετε στάση και να δοκιμάσετε κάποια άλλη, ή να δοκιμάσετε άλλη φορά την ίδια ή για λίγο. Βασική προϋπόθεση είναι πάντα η κολπική εφύγρανση, δεν θα το λέω συνέχεια για να μην γίνομαι κουραστική.

giati ponao otan kano sex 1

3. Πιθανός τραυματισμός:

Κυρίως από προηγούμενη σεξουαλική επαφή, που περνάει συνήθως με τον καιρό.

4. Υπερμέγεθες πέος:

Μπορεί οι άνδρες να καμαρώνουν για το μεγάλο μέγεθος του μορίου τους ή να εύχονται να ήταν πιο μεγάλο κατά χ πόντους, χωρίς να υπολογίσουν όμως ότι ένα μεγάλο πέος μπορεί να πονά τη γυναίκα και να μην της δίνει ευχαρίστηση! Μπορείτε λοιπόν να του ζητήσετε να είναι πιο «απαλός» στις κινήσεις του και να βρείτε κάποιες στάσεις που θα απολαμβάνετε και οι δύο. Συνήθως, στην αρχή τα πράγματα είναι δύσκολα. Μετά επειδή ο κόλπος είναι ελαστικός, μπορεί και δέχεται πιο εύκολα το πέος, εφόσον βέβαια έχει υπάρξει η κατάλληλη διέγερση…

5. Γυναικολογικά προβλήματα:

Μολύνσεις, φλεγμονές, κολπίτιδες, ενδομητρίωση, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. έρπης), ανατομικοί παράγοντες (στενός κόλπος), αιδοιοδυνία. Λύση θα δώσει σε αυτές τις περιπτώσεις ο γυναικολόγος.

6. Αλλεργία στα προφυλακτικά;

Ναι, δεν αποκλείεται να είστε αλλεργική στο λάτεξ και να αισθάνεστε τσούξιμο στην επαφή. Δοκιμάστε μία άλλη μάρκα ή μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.

7. Σεξουαλικές διαταραχές του πόνου

Κολεόσπασμος ή κολπόσπασμος, όπου συνήθως πλήττει την παρθένα γυναίκα και δεν την αφήνει να χαλαρώσει και να δεχτεί το πέος τους συντρόφου της, κλείνοντας τα πόδια της και «φράσσοντας» έτσι την είσοδο του κόλπου της εμφανίζοντας κολπικό σπασμό, ασυναίσθητα. Να σημειώσουμε ότι τα αίτια είναι σχεδόν πάντα ψυχολογικά και έχουν να κάνουν με αυστηρή ανατροφή, ταμπού, χρέωση του σεξ ως ανήθικο και βρώμικο… Συχνά, ακόμα και η γυναικολογική εξέταση δεν δύναται να πραγματοποιηθεί, φοβούμενη ότι θα πονέσει… Λύση θα της δώσει ο γυναικολόγος που θα την παραπέμψει σε ειδικό σεξουαλικής υγείας και όχι το σπάσιμο του παρθενικού υμένα ή η χρήση αλοιφών.

giati ponao otan kano sex 3

8. Σεξουαλικές διαταραχές του πόνου

Δυσπαρευνία, είναι άλλη μία διαταραχή του πόνου, όπου η γυναίκα έχει σεξουαλικές επαφές, κατά τις οποίες όμως αισθάνεται πόνο και δυσφορία. Εδώ τα αίτια μπορεί να είναι τα παραπάνω γυναικολογικά προβλήματα, παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής ή οργανικής/ψυχικής νόσου, αλλά και ψυχολογικά, όπως για παράδειγμα μία συγκρουσιακή σχέση με τον σύντροφό της, άγχος, φόβος, ενοχές, θυμός, κλπ.

9. Μετά την γέννα:

Ο οργανισμός χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα να επανέλθει, ενώ όσο καιρό υπάρχει ο θηλασμός λόγω ορμονών μπορεί και η επιθυμία να είναι ανύπαρκτη! Η λύση είναι στην αρχή υπομονή – για τον σύζυγο περισσότερο εφόσον η θηλάζουσα δεν έχει ερωτική επιθυμία και όταν αρχίσετε πάλι τις ερωτικές περιπτύξεις λίγο προσεκτικά στην αρχή και όχι βίαιες κινήσεις.

10. Εμμηνόπαυση:

Στη φάση αυτή όπου οι ορμόνες ανεπαρκούν (έλλειψη οιστρογόνων) αρχίζει και παρουσιάζεται λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου-ατροφία αλλά και ξηρότητα. Αποτέλεσμα η ύπαρξη πόνου και αίσθηση καψίματος κατά την επαφή. Λύση είναι η συνεννόηση με τον γυναικολόγο και η χρήση ειδικών τζελ για την λίπανση του κόλπου.

11. Άγαρμπα και αδέξια χάδια και κινήσεις του συντρόφου:

Ναι, μπορεί όλα να είναι καλά, αλλά εκείνος να είναι λίγο πιο βίαιος, πιο άγαρμπος και αδέξιος, όπως λέμε στις κινήσεις του, να έχει παρανυχίδες που γρατζουνούν, να σας χαιδεύει πιο έντονα ώστε αντί να προκαλέσει διέγερση, να προκαλεί πόνο. Μπορείτε να του μιλήσετε ή αν πιστεύετε ότι δεν θα το δεχτεί, μπορείτε να του δείξετε τι και πως θέλετε να σας αγγίζει…

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο πόνος δεν παρουσιάζεται μόνο στην γυναίκα αλλά και στον άνδρα, αν έχει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, π.χ. έρπη, ή μόλυνση.

Επίσης, ο βραχύς χαλινός, η φίμωση, η κιρσοκήλη, προστατίτιδες, ορχίτιδες, τραυματισμοί του πέους, κάμψη του πέους (Νόσος Peyronie) μπορεί να μην επιτρέπουν την ερωτική επαφή λόγω του πόνου. Λύση βρίσκεται ανάλογα το πρόβλημα, συνήθως από ουρολόγο ή δερματολόγο.

Κλείνοντας, μην παραλείπουμε τους κανόνες υγιεινής για να διατηρούμε την σεξουαλική και σωματική μας υγεία, χρησιμοποιώντας ειδικά σκευάσματα για την ευαίσθητη περιοχή ώστε να μην χαλάει το Ph του κόλπου.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved