20 λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην έχεις οργασμό
Παραπονιέσαι για την έλλειψη οργασμού; Αναρωτιέσαι τι φταίει;
Η εικόνα σώματος: Η εικόνα που έχει μία γυναίκα για το σώμα της είναι καθοριστικής σημασίας για το αν θα φτάσει σε οργασμό ή όχι. Νιώθετε καλά και άνετα με το σώμα σας ή μήπως πιστεύετε ότι δεν θα του αρέσει; «Αφήνεστε» στο σεξουαλικό παιχνίδι ή σκέφτεστε να κρύψετε εκείνο το σημείο με την κυτταρίτιδα, κάτω από το σεντόνι ή στο σκοτάδι ή …ή …ή…
Φτωχό προκαταρκτικό παιχνίδι που με τη σειρά του σημαίνει ανεπαρκής σεξουαλική διέγερση. Η κάθε γυναίκα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διεγερθεί σε σχέση με τον άνδρα. Άρα, χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για να κορυφώσει. Η καλή προετοιμασία μέσα από τα προκαταρκτικά βοηθάει στην οργασμική επίτευξη.
Αυνανισμός: Ο αυνανισμός είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει να μάθετε το σώμα σας, ενισχύοντας έτσι την σεξουαλικότητά σας. Αν ντρέπεστε, φοβάστε, έχετε ενοχές κλπ, να αγγίξετε το σώμα σας και τα γεννητικά σας όργανα, τότε δεν θα μπορείτε να αφεθείτε και να μάθετε τι σας αρέσει…
Το …κυνήγι του οργασμού: Μήπως σκέφτεστε αν τελικά θα καταφέρετε επιτέλους να έχετε οργασμό; Μήπως τον αναζητάτε τόσο έντονα με αποτέλεσμα να μπλοκάρετε τον εαυτό σας και τις αισθήσεις σας και να μην …νιώθετε;
Η αναζήτηση του κολπικού οργασμού: Συχνά ακούω από γυναίκες που κορυφώνουν κλειτοριδικά να ψάχνουν τον κολπικό οργασμό για να είναι «πιο …γυναίκες!» Ας βάλουμε στο μυαλό μας πως ο οργασμός είναι ένας, είτε κλειτοριδικός – στο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, είτε κολπικός, η αίσθηση είναι η ίδια! Μην μπερδεύεστε και θεωρείτε πως έχετε πρόβλημα!
Πόνος στη διάρκεια του σεξ: Φυσιολογικό όταν πονάει κάποιος να μην ευχαριστιέται αυτό που του προκαλεί τον πόνο. Αν λοιπόν υπάρχει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία ψυχολογικής ή οργανικής αιτιολογίας, όπως δυσπαρευνία ή κολεόσπασμος (πιο σπάνια), το σεξ δεν είναι καθόλου ευχάριστο, άρα για ποιον οργασμό μιλάμε;
«Τα ίδια και τα ίδια»: Ναι, το σεξ θέλει φαντασία, απελευθέρωση των αισθήσεων και παιχνίδι. Αν κάθε φορά γίνεται με τον ίδιο τρόπο, καταντάει βαρετό και ανιαρό, μη προσφέροντας σεξουαλική ηδονή… Αναρωτηθείτε λοιπόν, τι συμβαίνει και πως φτάσατε σε αυτή τη βαρετή ερωτική ζωή…
Σχέση με το σύντροφο: Σε ελκύει ερωτικά ο σύντροφός σου; Σου αρέσει; Τον φαντασιώνεσαι; Τον ποθείς; Είναι γεγονός πως ο οργασμός δεν απαιτεί μόνο «τεχνική», αλλά είναι μία εγκεφαλική διαδικασία που επηρεάζεται άμεσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε. Έτσι, εάν δεν νιώθεις άνετα με το σύντροφό σου, εάν η σχέση σας είναι συγκρουσιακή και δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσά σας, εάν απουσιάζει η ψυχική επαφή, τότε είναι πιθανόν να μην καταφέρεις να αντλήσεις ευχαρίστηση από το σεξουαλικό παιχνίδι.
Η έλλειψη σεξουαλικής επικοινωνίας: Οι περισσότεροι αγνοούμε ότι αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας είναι εξίσου σημαντικό και ουσιώδες με την επικοινωνία που έχουμε στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας ή της σχέσης μας. Έτσι, συχνά περιμένουμε ο άλλος να βρει το κουμπί μας ή να το ξέρει ως δια μαγείας. Αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε κάθε φορά που δεν καταφέρνει να μας οδηγήσει στην πολυπόθητη ολοκλήρωση. Ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα τι μας ερεθίζει περισσότερο από εμάς τους ίδιους. Για αυτό, αντί να περιμένουμε, μπορούμε χωρίς ενοχή, να δείξουμε στο σύντροφό μας αυτά που μας διεγείρουν. Είναι σημαντικό να έχουμε θάρρος και να μην φοβόμαστε να διεκδικήσουμε αυτό που επιθυμούμε.
Ενοχικά συναισθήματα: Αρκετές γυναίκες μεγάλωσαν σε οικογένειες που το σεξ ήταν ταμπού ή θέμα που δεν χωρά συζήτηση και αισθάνονται ότι δεν κάνει ή δεν αξίζουν την ηδονή. Μάλιστα, τέτοιου είδους σκέψεις σαν τις παραπάνω, είναι υπεύθυνες για πληθώρα σεξουαλικών δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζει η γυναίκα, οι οποίες δυσχεραίνουν τη σεξουαλική της ικανοποίηση, όπως διαταραχές του οργασμού, του πόνου ή της επιθυμίας.
Αυξημένες προσδοκίες: Μεγαλύτερη πίεση δημιουργεί το εσωτερικό μας άγχος και η προσδοκία να είναι η κάθε σεξουαλική επαφή τέλεια. Αλήθεια τι είναι τέλειο γύρω μας; Και πως ορίζουμε αυτή την τελειότητα; Αν δεν "αφεθούμε" στην σεξουαλική απόλαυση, πως θα την επιτύχουμε;
Άγχος, στρες, κατάθλιψη: Όταν παρουσιάζονται αυτές οι καταστάσεις, υπάρχει άμεση επίδραση στη σεξουαλική σας ζωή τις περισσότερες φορές, καθώς, βλέπετε την ερωτική σας επιθυμία να μειώνεται κατακόρυφα και τον οργασμό σας να σας αποχαιρετά. Βέβαια, μπορεί μία γυναίκα να μην έχει ερωτική επιθυμία, αλλά να φτάνει σε οργασμό, ωστόσο το πιο σύνηθες είναι αυτά τα δύο να συνυπάρχουν.
Η επιθυμία για απόκτηση παιδιών: Δυστυχώς, πολλά είναι τα ζευγάρια σήμερα που για να κάνουν παιδί χρειάζεται να προγραμματίσουν ακόμα και τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις, με …εντολή γιατρού! Γεγονός που σημαίνει πως το ζευγάρι δεν λειτουργεί αυθόρμητα, αντίθετα μπαίνει στο "κυνήγι του γονιμοποιημένου ωαρίου", με αποτέλεσμα το σεξ να αρχίζει να γίνεται αγγαρεία, να εμφανίζονται σεξουαλικά προβλήματα και λίγο αργότερα να μπαίνουν στο παιχνίδι και οι εντάσεις, όταν η αποτυχία γονιμοποίησης σηματοδοτείται από την εμφάνιση της εμμήνου ρύσης… και ο κύκλος επαναλαμβάνεται…
Είμαστε γονείς: Πριν ήμασταν ο άνδρας και η γυναίκα ως εραστές. Τώρα όμως είμαστε ο μπαμπάς και η μαμά ως γονείς, σε δύο νέους ρόλους πλήρους απασχόλησης που συχνά καταστρέφουν τη σεξουαλική μας ζωή. Ακόμη και όταν κάνουμε σεξ, το κάνουμε βιαστικά και με άγχος. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γίνουμε ξανά εραστές, να διεκδικήσουμε και να επαναφέρουμε το ρομαντισμό στη σχέση, αφιερώνοντας χρόνο σε εμάς, ως ζευγάρι.
Σεξουαλική κακοποίηση: Εάν μία γυναίκα έχει βιώσει κάποια έντονη τραυματική εμπειρία, όπως βιασμό η σεξουαλική παρενόχληση, είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η οργασμική της ικανότητα, καθώς πιθανόν το σεξ να της προκαλεί αποστροφή.
Αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, θρησκευτικές καταβολές, λανθασμένες αντιλήψεις για το σεξ και ανεπαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Αλκοόλ: Μπορεί να ανεβάζει τη διάθεση, κατεβάζει όμως την λίμπιντο, επηρεάζοντας έτσι τον οργασμό. Ίσως σας έχει τύχει ένας άνδρας, για παράδειγμα, να «αργεί» να ολοκληρώσει, επειδή ήπιε παραπάνω από όσο έπρεπε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες, όπου το αλκοόλ κάνει το σώμα μας να μουδιάζει και να μην αισθάνεται και πολλά. Το σεξ όμως είναι ένα παιγνίδι αισθήσεων, αν λοιπόν οι αισθήσεις μας είναι …μουδιασμένες; Το ίδιο συμβαίνει και με τις τοξικές ουσίες γενικότερα.
Φαρμακευτική αγωγή: Ναι, χάπια όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα αντισυλληπτικά για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Εδώ όμως χρειάζεται να θυμηθούμε πως τα φάρμακα δεν τα παίρνουμε επειδή δεν είχαμε τίποτα άλλο να κάνουμε. Υπάρχει λόγος. Αν λοιπόν έχει επηρεαστεί η σεξουαλική μας λειτουργία από αυτά, δεν έχουμε παρά να μιλήσουμε στο γιατρό που μας παρακολουθεί και να δούμε μαζί του τι θα κάνουμε.
Οργανικά αίτια: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως είναι οι ορμονικές μεταβολές, π.χ. λόγω της εμμηνόπαυσης, η χημειοθεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός, κάποιος τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και κυρίως, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, είναι μερικά από τα αίτια που δύνανται να επηρεάσουν την σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση και επομένως, τον οργασμό της γυναίκας.
Τα …ανδρικά προσόντα! Ναι, όσο και να λέμε πως χρειάζεται η γυναίκα να αφεθεί στη στιγμή για να κορυφώσει, χωρίς σκέψεις και έννοιες στο μυαλό της, χρειάζεται και ο σεξουαλικός της σύντροφος επίσης να διαθέτει κάποια προσόντα, όπως να μην τελειώνει γρήγορα, να μην έχει πρόωρη εκσπερμάτιση δηλαδή και την «αφήνει στα κρύα του λουτρού» ή και το αντίθετο, να αργεί πολύ να ολοκληρώσει με αποτέλεσμα να την κουράζει, όπου με τον καιρό, το σεξ μαζί του χάνει την ομορφιά του και γίνεται μια κουραστική αγγαρεία. Επίσης, ένα μικρό ή αντίθετα ένα μεγάλο πέος καταλαβαίνουμε εύκολα πόσο μπορεί να εμποδίσει τον γυναικείο οργασμό…
Ο γυναικείος οργασμός είναι μία περίπλοκη λειτουργία και απαιτεί τόσο σωματική όσο και ψυχική συμμετοχή. Εάν υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες και σας εμποδίζει να βιώσετε αυτό το συναίσθημα της ηδονικής απόλαυσης και ευχαρίστησης, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια.
Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα και να αναζητήσουμε τη λύση του!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας