Ποια είναι η σημασία του οργασμού στην σεξουαλική ζωή της γυναίκας;
Αναμφίβολα, η οργασμική κορύφωση για τη γυναίκα αποτελεί το επισφράγισμα της ηδονής και σηματοδοτεί το υψηλότερο σημείο της απόλαυσης κατά την σεξουαλική επαφή.
Ωστόσο, ο οργασμός δεν είναι καθοριστικός και για την καλή σεξουαλική της ζωή. Η απόλαυση της ερωτικής επαφής, η ψυχική και συναισθηματική συμμετοχή με τον ερωτικό της σύντροφο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην ποιότητα της σεξουαλικής της έκφρασης.
Μια γυναίκα πρέπει πάντα να έχει οργασμό;
Αν μια γυναίκα δεν φτάσει στον οργασμό δεν σημαίνει ότι δεν απόλαυσε την σεξουαλική επαφή. Αυτό που αναμφίβολα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ΠΩΣ η ίδια βιώνει τη σεξουαλικότητά της, μέσα από τις εγγραφές και εμπειρίες της ζωής της, την αυτοεκτίμηση καθώς επίσης και την καλή εσωτερική ψυχική έκφραση για την εικόνα του σώματος. Δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε, μέσα από τις κοινωνικές εγγραφές και μέσα από τον ρόλο ως αντικείμενο πόθου και πρωταγωνίστρια των σεξουαλικών φαντασιώσεων του άνδρα εραστή, οδηγείται συχνά σε ένα άγχος αυτοπαρατήρησης που την αναγκάζει πολλές φορές να μη συμμετέχει πρωταγωνιστικά στη σεξουαλική διαδικασία, υποδυόμενη ρόλους ψεύτικου σεξουαλικού ερεθισμού.
Υπάρχει θεραπεία για τις διαταραχές του οργασμού;
Πολλές γυναίκες έρχονται στο γραφείο αναζητώντας τον χαμένο τους οργασμό. Αρκετές πιστεύουν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να τον βρουν ή να τον ξαναβρούν, ενώ άλλες έχουν οργασμό αλλά …δεν το γνωρίζουν! Ναι, μην σας κάνει εντύπωση, αρκετές γυναίκες κορυφώνουν οργασμικά χωρίς όμως να το αντιλαμβάνονται καθώς περιμένουν να …ηχήσουν οι καμπάνες, να εκτοξευθούν πυροτεχνήματα ή να γίνει κάτι «σούπερ»!
Υπάρχουν λοιπόν
• γυναίκες που κορυφώνουν κλειτοριδικά και αναζητούν την κολπική κορύφωση,
• γυναίκες που είχαν οργασμό αλλά τον έχασαν,
• γυναίκες που παραπονιούνται πως ποτέ δεν τον έχουν βιώσει,
• γυναίκες που αναρωτιούνται αν πάσχουν από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία!
Είναι σημαντικό και για τους δύο συντρόφους να γνωρίζουν, ότι μια γυναίκα που δεν έχει οργασμό σε κάθε σεξουαλική επαφή, δεν είναι απαραίτητα ψυχρή ή δυσλειτουργική.
Τι είναι οι διαταραχές του γυναικείου οργασμού;
Οι διαταραχές του οργασμού αποτελούν μια από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα. Χαρακτηρίζονται από την αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή και την αντίστοιχη ψυχική ηδονιστική έκφραση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αλλά και εκτός αυτής, όταν η ίδια δηλώνει αδυναμία κορύφωσης και στην επίμονη προσπάθεια ερεθισμού της κλειτορίδας.
Τα επιστημονικά στοιχεία για την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων στη γυναίκα είναι ενθαρρυντικά, αφού οι γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται πλέον μέσα από πιο εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Βοηθάει η ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στη γυναίκα (μειωμένη επιθυμία, σεξουαλική αποστροφή, διαταραχή οργασμού και διαταραχές πόνου) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας του ατόμου και του ζευγαριού. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην επικοινωνία του ζευγαριού που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας. Πολύ συχνά, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα αντανακλούν μια προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, αλλά και τα μη εκφρασμένα συναισθήματα των συντρόφων μεταξύ τους (συνήθως της γυναίκας προς τον άνδρα) με αποτέλεσμα πολλές φορές να ζητάει μόνη λύση στο πρόβλημα που ίσως αφορά και στους δυο.
Και η σεξοθεραπεία;
Όταν το ζευγάρι έχει μία καλή ποιότητα σχέσης, η σεξοθεραπεία ή sex-therapy ενδείκνυται καθώς μέσα από τον συνδυασμό της εκπαίδευσης και μία σειρά τεχνικών η γυναίκα μπορεί να απελευθερωθεί και να «επιτρέψει» στον εαυτό της να βιώσει την οργασμική της κορύφωση!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Ενημερωθείτε στο Newsbomb.gr για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019