Ύπνο και χρόνο για τον εαυτό τους: Αυτά ζητούν οι μανούλες σήμερα – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα
Οι μαμάδες μικρών παιδιών στην Ελλάδα σήμερα έχουν ανάγκη από ύπνο και ξεκούραση, καθώς αντιμετωπίζουν αυτή τη βασική ανάγκη του οργανισμού τους ως πολυτέλεια, ενώ, ειδικά κατά τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, η ανάγκη για ξεκούραση αυξήθηκε σημαντικά.
Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα μεγάλης έρευνας που έγινε σε 1000 μαμάδες στην Ελλάδα από τη Fisher-Price, που ειδικεύεται σε παιχνίδια και είδη βρεφανάπτυξης και προσχολικής ηλικίας. Την ίδια ώρα, οι μαμάδες απαντούν πως ο χρόνος που έχουν για τον εαυτό τους είναι ελάχιστος και αυτός πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα σε όλα όσα τις ευχαριστούν, από το «σέρφινγκ» στα social media μέχρι την άσκηση ή έναν καφέ με ηρεμία.
Ο καθημερινός «me time» χρόνος των μαμάδων
Λιγότερα από 40 λεπτά αποκλειστικά για τον εαυτό τους δηλώνουν πως έχουν σχεδόν οι μισές μαμάδες παιδιών ηλικίας από 0 έως 7 ετών, δηλαδή σε ποσοστό 47%. Ο λεγόμενος «me time» χρόνος είναι λίγο περισσότερος, δηλαδή από 40 έως 90 λεπτά καθημερινά, για το 37% των μαμάδων, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 16% που δηλώνει πως μπορεί να διαθέτει καθημερινά ακόμα περισσότερο χρόνο για να κάνει πράγματα προς αποκλειστική… ευχαρίστηση και απόλαυση. Οι παραπάνω απαντήσεις, σε επίπεδο μέσου όρου, μεταφράζονται σε 51 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα αποκλειστικού χρόνου για την κάθε μητέρα και τα ενδιαφέροντά της.
Τα ποσοστά αυτά σε αντιπαραβολή με τις επιθυμίες των ίδιων μαμάδων, έχουν μία σημαντική απόκλιση, καθώς:
- Το 31% θα ήθελε μέχρι 40 λεπτά ελεύθερου χρόνου,
- το 29% από 41 έως 90 λεπτά και
- το 40% θα ήθελε περισσότερο χρόνο από 91 λεπτά καθημερινά για να κάνει πράγματα για τον εαυτό του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των μαμάδων στην ερώτηση «τι πραγματικά κάνουν» όταν έχουν αυτά τα λεπτά «ελεύθερου χρόνου» στην ημέρα τους. Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 48% απάντησε πως βλέπει τηλεόραση, ενώ δεύτερη δημοφιλέστερη απάντηση είναι η ασχολία με τα social media (47%). Ακολουθεί η μουσική (45%), το να πιουν ένα τσάι ή καφέ (43%) και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ανάγνωση ενός βιβλίου (42%). Τα τηλεφωνήματα με φίλους (41%), μια βόλτα με τα πόδια (41%), οι online αγορές (39%), ένα μπάνιο (39%) και το μαγείρεμα (37%) ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα, ενώ η άσκηση και ο ύπνος έρχονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα, με ποσοστά 37% και 35%. Τελευταίο, αλλά ωστόσο με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 10% έρχεται στη λίστα το «να μην κάνω απολύτως τίποτα», που κάποιες μαμάδες ονειρεύονται να τους συμβεί μέσα στην ημέρα!
Η πανδημία δυσκόλεψε την κατάσταση για τις μαμάδες στην Ελλάδα
Η μεγάλη έρευνα της Fisher-Price έλαβε χώρα κατά το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2021, δηλαδή μετά από έναν χρόνο πανδημίας και lock down στην Ελλάδα. Περισσότερες από οκτώ στις δέκα μαμάδες απαντούν πως οι συνθήκες πανδημίας, με τα κλειστά σχολεία, την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία, δυσχέραιναν την κατάσταση: Το 82% των μαμάδων με παιδάκια ηλικίας από βρέφη έως επτά ετών συμφωνεί πως η μητρότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκάλεσε μεγαλύτερη εξάντληση και ανάγκη για «me time» χρόνο. Μάλιστα, ένα 35% απάντησε πως «συμφωνεί απολύτως» με αυτή την κρίση ενώ μόλις ένα 5% διαφωνεί.
Επιπρόσθετα, το 80% των μαμάδων συμφωνεί πως η γονεϊκή πίεση που αισθάνεται αυξήθηκε λόγω της πανδημίας. Από το ποσοστό αυτό, το 42% δηλώνει πως ο χρόνος που είχε για τον εαυτό του περιορίστηκε κι άλλο, ενώ ένα 34% παραδέχεται πως κοιμάται λιγότερο καθημερινά εξαιτίας των συνθηκών της εποχής. Μάλιστα, οι μαμάδες αυτές απάντησαν κατά μέσο όρο πως χάνουν δύο ώρες και 46 λεπτά νυχτερινού ύπνου αυτή την περίοδο, καθώς έχουν πολλά στο μυαλό τους (55%), έχουν περισσότερο στρες (52%) ή διότι ούτε τα παιδιά τους κοιμούνται καλά κι αυτό επηρεάζει και τον δικό τους ύπνο (48%).
Μία κατηγορία μαμάδων στην οποία αξίζει να σταθούμε είναι εκείνες που απάντησαν πως κατά την πανδημία συνδυάζουν την ανατροφή των παιδιών τους με την τηλεργασία και ανέρχονται σε ένα 61%. Από αυτές, το 51% απάντησε πως χρειάστηκε να βάλει τις δικές του ανάγκες τελευταίες, ενώ το 33% παραδέχεται πως έπεσε η απόδοσή του στην εργασία.
Ο ύπνος των μαμάδων ως «πολυτέλεια»
Ενδεικτική της θεώρησης που έχουν οι μαμάδες για τον ύπνο είναι το γεγονός πως οι περισσότερες τον αντιμετωπίζουν ως πολυτέλεια: Το 82% συμφωνεί πως από τη μητρότητα και μετά, βλέπει τον ύπνο ως πολυτέλεια, «δώρο», παρά ως κάτι αυτονόητο. Στο πλαίσιο αυτό, το 73% των μαμάδων συμφωνεί πως το καλύτερο δώρο για την Ημέρα της Μητέρας (δεύτερη Κυριακή του Μαΐου), θα ήταν φέτος λίγος χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση: Το 45% θα ήθελε μία ή δύο ώρες παραπάνω στο κρεβάτι, το 35% θα ήθελε σοκολατάκια και λουλούδια, ενώ ένα 14% δεν μπορεί να διαλέξει τι από τα δύο θα ήταν καλύτερο!
Εκτός πάντως από τον ύπνο, οι μαμάδες δηλώνουν πως από όταν απέκτησαν τα παιδάκια τους και μετά, πολυτέλεια είναι και η ηρεμία, η ησυχία (55%), το να βλέπουν στην τηλεόραση ό,τι θέλουν, το να ολοκληρώνουν κάτι χωρίς διακοπές, να πιουν ή να φάνε κάτι ήρεμες και να… πηγαίνουν μόνες τους στην τουαλέτα! Τέλος, όσο για το τι «ονειρεύονται» οι μαμάδες σήμερα, το 44% απαντά πως θέλει «μια βραδιά έξω με φίλους», το 37% «μια ημέρα σε σπα» και ακόμα ένα 37% θα ήθελε «μια βραδιά στο σινεμά με φίλους ή με τον σύντροφο».
Οι μαμάδες θέλουν ύπνο και ξεκούραση και χρόνο για τον εαυτό τους, ώστε να είναι δυνατές, χαρούμενες, υγιείς και γεμάτες ενέργεια για τα παιδάκια τους και για όλη την οικογένεια. Η έρευνα της Fisher-Price απέδειξε με στοιχεία αυτό που οι περισσότερες μανούλες αισθάνονται και γνωρίζουν, αλλά δυσκολεύονται να κάνουν πράξη: Πως η ξεκούρασή τους δεν είναι πολυτέλεια, ούτε δώρο, αλλά ανάγκη! Όπως ακριβώς τα παιδάκια χρειάζονται δημιουργικά αντικείμενα, παιχνίδια, καρεκλάκια και κουκλάκια ώστε να καλύπτουν την ανάγκη τους για εξερεύνηση με τον καλύτερο τρόπο, έτσι και οι μαμάδες χρειάζονται τον «me time» χρόνο τους, με πράγματα που τις ευχαριστούν, ώστε να καλύπτουν τη δική τους ανάγκη για ξεκούραση και χαλάρωση. Κι όπως τα ήρεμα και χορτασμένα παιδιά κοιμούνται καλύτερα, το ίδιο κάνουν και οι μανούλες τους!