Όλοι έχουμε τη δική μας μαμά στη ζωή ή και στην καρδιά μας

Κάποιες μέρες είναι περισσότερο ξεχωριστές από άλλες.

Και η μέρα της γιορτής της μητέρας, παραμένει σταθερά, από την καθιέρωσή της στις αρχές του 19ου αιώνα έως και σήμερα, μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες συνδεδεμένες με εκδηλώσεις αγάπης, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης απέναντι στη μητέρα.

Στον παγκόσμιο χάρτη, οι εκδηλώσεις και ο τρόπος εορτασμού ποικίλλει, η ημερομηνία διαφοροποιείται, ωστόσο, το μήνυμα παραμένει αναλλοίωτο: «η ξεχωριστή σχέση με τη μητέρα, τον άνθρωπο που έχει με μοναδικό τρόπο διαμορφώσει ένα μέρος του ποιοι είμαστε και πώς σχετιζόμαστε, αξίζει να αναγνωριστεί και να εορταστεί».

Για τα παιδιά που θρηνούν τη μητρική απώλεια, η γιορτή της μητέρας είναι, επίσης, μια ξεχωριστή μέρα. Είναι μια μέρα που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια επώδυνα συναισθήματα, θρήνου και έλλειψης, συναισθήματα αμηχανίας για το τι «πρέπει» ή «αναμένεται» να κάνουν. Και όλα αυτά τα συναισθήματα, που είναι αναπόσπαστες πτυχές του θρήνου τους για την απώλεια της μητέρας τους, μπορεί να γιγαντωθούν από τη σκέψη ή στάση των ενηλίκων ότι τα ίδια δε γιορτάζουν, γιατί «δεν έχουν πια μαμά».

Στην πραγματικότητα, η ίδια μέρα, μπορεί να πυροδοτήσει πολλά περισσότερα από την υπενθύμιση της απώλειας. Αρκεί να εστιάσει κανείς στη φύση της σχέσης μιας μητέρας με το παιδί της, στο μοναδικό αυτό δεσμό, και να αναγνωρίσει την αδυναμία της «απώλειάς» του.

Για κάθε παιδί που βίωσε μια τέτοια σχέση, υπάρχει εσωτερικευμένο το αποτύπωμά της, «αποθηκευμένο», δηλαδή, στην καρδιά και το μυαλό του, το ξεχωριστό αυτό δέσιμο.

Και ακόμα και όταν η φυσική παρουσία παύει να υπάρχει, όπως συμβαίνει με το θάνατο, ο δεσμός αυτός παραμένει και συντηρείται μέσα από τις αναμνήσεις, τα βιώματα και την «κληρονομιά» από τη σχέση του με τη μητέρα του.

Αυτό το δεσμό, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, μπορεί να ξανά-θυμηθεί, να ανακαλέσει, να επεξεργαστεί και, στο βαθμό που το επιθυμεί, να γιορτάσει, καθώς όλοι μας «έχουμε τη δική μας μαμά», στη ζωή ή/και στην καρδιά μας.

Με σεβασμό στον ξεχωριστό τρόπο που ο καθένας από εμάς επιλέγει να θυμάται και να τιμά τους αγαπημένους του, η γιορτή της μητέρας μπορεί να ανοίξει για όλους μας ένα «παράθυρο» κατανόησης και ανάδειξης αυτής της μοναδικής στη ζωή μας σχέσης.

Κέλλυ Μωραΐτη, PhD
Ψυχολόγος
Μέριμνα

Mέριμνα: 'Εργο

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Μέριμνα”, παρέχει ψυχολογική στήριξη σε παιδιά που θρηνούν την απώλεια οικείου προσώπου και ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε όσα πάσχουν από μία απειλητική για τη ζωή ασθένεια, στηρίζοντας παράλληλα και τα μέλη των οικογενειών τους. Παράλληλα, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και εφήβων. Ως επιστημονικός φορέας, η Μέριμνα αναγνωρίζει πως κάποια παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα όταν πάσχουν από μία σοβαρή αρρώστια, όταν πενθούν το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου ή όταν βιώνουν μία τραυματική απώλεια. Λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη το βέλτιστο συμφέρον κάθε παιδιού, δεσμεύεται να προασπίζεται την προστασία των παιδιών και εφήβων που δέχονται τις υπηρεσίες της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved