Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2021: Προστατεύουμε τον θηλασμό, είναι ευθύνη όλων μας
- Πότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (ΠΕΜΘ)
- Τι δείχνουν τα στοιχεία για το θηλασμό σε παγκόσμιο επίπεδο
- Ποιο είναι το μήνυμα- σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Είναι ασφαλές και περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία από πολλές κοινές παιδικές ασθένειες. Παρέχει επίσης όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του και καλύπτει έως και τις μισές ή περισσότερες διατροφικές ανάγκες του παιδιού κατά το δεύτερο εξάμηνο του πρώτου έτους και έως το ένα τρίτο κατά το δεύτερο έτος ζωής.
Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και λιγότερο επιρρεπή σε διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Ωστόσο, σχεδόν 2 στα 3 βρέφη δεν θηλάζουν αποκλειστικά για τους συνιστώμενους 6 μήνες - ποσοστό που δεν έχει βελτιωθεί εδώ και 2 δεκαετίες.
Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Καθιέρωση
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.
Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.
Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.
Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2021: Σύνθημα
φώτο: waba.org.my
Η #ΠΕΘ2021 θα επικεντρωθεί στο πώς ο θηλασμός συμβάλλει στην επιβίωση, την υγεία και την ευημερία όλων, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί ο θηλασμός παγκοσμίως. Το σύνθημα « Προστατεύουμε Τον Θηλασμό: Είναι Ευθύνη Όλων Μας» συνάδει με τη Θεματική Ενότητα 2 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ2030 για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) η οποία τονίζει τη σύνδεση ανάμεσα στον θηλασμό και την επιβίωση, την υγεία και την ευημερία των γυναικών, των παιδιών και των εθνών.
Απαιτείται να προσεγγίσουμε τον θηλασμό ως ζήτημα της δημόσιας υγείας ώστε να δημιουργηθούν καλύτερα συστήματα για τις φυσιολογικές περιόδους αλλά και για τις καταστάσεις κρίσης.
Λογότυπο της καμπάνιας
Η τριάδα των δύο ενηλίκων και ενός βρέφους του λογότυπου Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) περιβάλλεται από δυο χέρια. Το κόκκινο χέρι στην πάνω πλευρά προσφέρει προστασία ενώ το μπλε χέρι από κάτω παρέχει την υποστήριξη που απαιτείται για να προσεγγίσουμε τον θηλασμό ως ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Το κόκκινο ημικύκλιο από πάνω δηλώνει την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα. Κι αυτό επειδή η προστασία του θηλασμού είναι ευθύνη όλων μας, οπότε όλοι έχουμε κάποιον ρόλο να παίξουμε.
φώτο: waba.org.my
Στόχοι της #WBW2021 / #ΠΕΘ2021
- Να ενημερωθούν όλοι για τη σημασία της προστασίας του θηλασμού
- Να εδραιωθεί η υποστήριξη θηλασμού ως ζωτικής σημασίας ευθύνη για τη δημόσια υγεία
- Να εμπλακούν ιδιώτες και οργανισμούς για μεγαλύτερη επιρροή
- Να υπάρξουν δράσεις σχετικά με την προστασία του θηλασμού για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο “εμβόλιο” ενός μωρού
Σύμφωνα με την UNICEF, αν καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός για 2 έως 23 ώρες μετά τη γέννηση, ο κίνδυνος θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής του παιδιού αυξάνεται κατά 40%. Εάν καθυστερήσει για 24 ώρες και πάνω, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80%.
«Ο πρώτος θηλασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», σχολίασε η επικεφαλής σύμβουλος της UNICEF σε θέματα διατροφής, France Bégin στο επίσημο δελτίο Τύπου του Οργανισμού, προσθέτοντας: «Αν όλα τα μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, τότε πάνω από 800.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο».
Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο “εμβόλιο” ενός μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία από ασθένειες. Επίσης, όταν το μωρό ακουμπάει πάνω στο στήθος της μητέρας του, η άμεση δερματική επαφή του δίνει τα απαραίτητα αντισώματα. Αν αυτή η επαφή καθυστερεί, η πιθανότητα επιβίωσης του μωρού μειώνεται, η παραγωγή γάλακτος της μητέρας ελαττώνεται και μαζί μειώνονται και οι πιθανότητες του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η πρόοδος στον από νωρίς θηλασμό των νεογέννητων είναι πολύ αργή, τα τελευταία 15 χρόνια.
Επίσης, τονίζεται ότι οι γυναίκες δεν έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να ξεκινήσουν να θηλάσουν ακόμη κι αν υπάρχει γιατρός ή μαία κοντά τους. Επιπλέον, κερδίζουν έδαφος άλλα υγρά για τις πρώτες ώρες των μωρών... Αγελαδινό γάλα, ζαχαρόνερο ή άλλα σκευάσματα σε προτιμώνται σε πολλές χώρες. Παγκοσμίως, μόνο το 43% των νεογέννητων κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά, σημειώνει η έρευνα.
Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας προσκαλεί κάθε χρόνο τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους δημόσια, στο πλαίσιο της δράσης του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2010. Στην Αθήνα η συνάντηση γίνεται στο Ζάππειο ενώ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους που ανακοινώνονται στα social media.
Πηγές: sansimera.gr , lllgreece.org, who.int, waba.org.my