Mom-shaming: Τρία πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις σε μία άλλη μαμά

unsplash.com / Paul Hanaoka
  • Το να είσαι μητέρα είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του και χωρίς κάποιος να σε σχολιάζει ή να σου λέει τι να κάνεις.
  • Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις και να κάνεις σε μία άλλη μαμά

Συγγενείς, φίλοι, άλλες μαμάδες, όλοι έχουν άποψη για το πώς μεγαλώνεις εσύ το παιδί σου και το τι κάνεις ή τι δεν κάνεις σωστά. Το mom-shaming δυστυχώς υπάρχει, έχεις όμως αναρωτηθεί μήπως κι εσύ συμβάλλεις στην συντήρηση του, έστω και άθελά σου;

Εάν έχεις κρίνει για το οτιδήποτε μία άλλη μαμά, μπες για λίγο στη θέση της και σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ εάν έκαναν σε εσένα αυτήν την κριτική. Επιπλέον, μεν ξεχνάς ότι δεν αρκεί να λέμε στα παιδιά πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε τρίτους, πρέπει να τους το δείξουμε και έμπρακτα και να γίνουμε εμείς το παράδειγμα. Μόνο έτσι θα μάθουν να σέβονται τον διπλανό τους και το εαυτό τους και να εκτιμούν τη διαφορετικότητα

Εάν λοιπόν κάνεις κάτι από τα παρακάτω σε μία άλλη μαμά, σταμάτησέ το σήμερα κιόλας.

Κρίνεις την εμφάνισή της

Είτε είναι καλά ντυμένη, βαμμένη και με μαλλί στην τρίχα, είτε φοράει φόρμες, έχει κότσο και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, δεν σου πέφτει λόγος. Εάν νιώθεις την ανάγκη να την σχολιάσεις, σκέψου πρώτα τον λόγο που έχεις αυτό το συναίσθημα.

Εξίσου έντονο και συχνό είναι το mom-shaming σε ό,τι έχει να κάνει με τα κιλά της εγκυμοσύνης. Άλλες γυναίκες τα χάνουν αμέσως, άλλες μετά από επιμονή και σκληρή προσπάθεια και άλλες ποτέ. Καμία μαμά, σε όποια κατηγορία και εάν αβήκει, δεν θα έπρεπε να κρίνεται και να σχολιάζεται για αυτό.

Την κρίνεις ως γονέα

Κάθε μαμά έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, τα δικά της βιώματα και με βάση αυτά αποφασίζει πώς θα μεγαλώσει το παιδί της. Άλλες μαμάδες είναι πιο αυστηρές με το πρόγραμμα των παιδιών, άλλες πιο χαλαρές. Το ότι έχεις ακολουθήσει εσύ έναν δρόμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ο μοναδικός ή ο πιο σωστός.

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Hollie Santos

Κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις

Εκτός και εάν είσαι κολλητή με αυτήν την μαμά, απόφυγε τις αδιάκριτες ερωτήσεις. Πριν κάνεις λοιπόν μία ερώτηση, αναρωτήσου «θα ήθελα να κάνουν αυτήν την ερώτηση σε εμένα;».

Και ναι, αδιάκριτες ερωτήσεις θεωρούνται και το γιατί μία μαμά δεν έχει περισσότερα ή λιγότερα παιδιά, γιατί άργησε να κάνει παιδί ή γιατί έκανε πολύ νωρίς.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι κάθε μαμά θέλει το καλύτερο για την οικογένειά της. Χαρακτηριστικό της σημερινής κοινωνίας είναι ότι κάθε μητέρα κρίνεται για τις επιλογές της, όποιες και εάν είναι αυτές. Για το αν θα μείνει στο σπίτι με τα παιδιά ή για το αν θα επιστρέψει στη δουλειά. Για το θα βγει με τις φίλες της ή για το εάν παραμελεί τον εαυτό της. Τουλάχιστον μεταξύ μαμάδων, λοιπόν, ας υπάρχει αλληλεγγύη, κατανόηση και υποστήριξη.

Πηγή πληροφοριών: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved