Tips για μαμάδες: Πώς θα διατηρήσετε τις βιταμίνες του λάχανου στο ψυγείο
- Λάχανο: Θρεπτικά συστατικά
- Βοηθά στη βελτίωση της πέψης
- Βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
- Πώς να διατηρήσετε τις βιταμίνες του
Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία (βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από τον διαβήτη. Επίσης είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες.
Βοηθά στη βελτίωση της πέψης
Αυτό το τραγανό λαχανικό είναι γεμάτο με φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες ίνες, έναν τύπο υδατάνθρακα που δεν μπορεί να διασπαστεί στο έντερο. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Η κατανάλωση περισσότερου λάχανου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές.
Βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλη η χοληστερόλη είναι κακή, αλλά είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.Ωστόσο, τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη τείνουν επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ειδικά όταν έχουν αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης LDL.Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ανθυγιεινά επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Είναι πολύ εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας
Εκτός από εξαιρετικά υγιεινό, το λάχανο είναι και νόστιμο.Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο και να προστεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων όπως σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά. Αυτό το ευέλικτο λαχανικό μπορεί ακόμη και να ζυμωθεί και να γίνει ξινολάχανο.
Πώς να διατηρήσετε τις βιταμίνες του
Το λάχανο για να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά πρέπει να συντηρηθεί σωστά.
- Αν το φυλάξετε στο συρτάρι του ψυγείου σας ολόκληρο, μπορεί να διατηρηθεί για δύο εβδομάδες και από τη στιγμή που θα το κόψετε, για μία εβδομάδα.
- Το κομμένο κομμάτι διατηρείται καλύτερα, αν το αλείψετε με χυμό λεμονιού και το τυλίξετε με μια διαφανή μεμβράνη.
- Αν ετοιμάζετε λαχανοντολμάδες αλλά δεν θέλετε να ζεματίσετε τα φύλλα του για να μη χαθεί μέρος των βιταμινών του, βάλτε ολόκληρο το λάχανο για 2-3 ώρες στην κατάψυξη.
- Στη συνέχεια βγάλτε το και αφήστε το να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μόλις ξεπαγώσει, θα διαπιστώσετε ότι τα φύλλα του είναι τόσο μαλακά που δεν χρειάζεται να βράσουν για να μπορούν να τυλιχθούν εύκολα.
Με πληροφορίες από το healthline.com