Μητρικό ένστικτο: Το έχουν όλες οι μαμάδες ή όχι;
- Τι είναι το μητρικό ένστικτο;
- Είναι το μητρικό ένστικτο πραγματικό;
- Τι μπορεί να κάνει μία νέα μαμά - Συμβουλές από μία ειδικό
Δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος ορισμός για το μητρικό ένστικτο. Σύμφωνα με κάποιους είναι η επιθυμία μίας γυναίκας να γίνει μητέρα, ενώ σύμφωνα με άλλους περιγράφει το πώς μία μητέρα ξέρει ασυναίσθητα τι είναι καλύτερο για το παιδί της. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι το μητρικό ένστικτο είναι η ανάγκη μίας μητέρας να προστατεύσει το παιδί της από οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει, ωστόσο οι παράμετροι οι οποίοι καθορίζουν το μητρικό ένστικτο δεν έχουν τεθεί από την επιστήμη.
Είναι το μητρικό ένστικτο πραγματικό;
Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, στο σώμα της μέλλουσας μητέρας συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης είναι αυξημένα και μετά τον τοκετό και επιδρούν στο δέσιμο μητέρας και παιδιού. Ο θηλασμός ενισχύει επίσης την έκκριση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το δέσιμο μαμάς μωρού.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η εγκυμοσύνη, αλλάζει την δομή του εγκεφάλου της μέλλουσας μητέρας. Για παράδειγμα έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 έδειξε ότι ο βαθμός των αλλαγών στην φαιά ουσία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούσε να προβλέψει πόσο δεμένη θα αισθανόταν μία μαμά με το μωρό της μετά τον τοκετό.
Τα παραπάνω ωστόσο, δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι μία γυναίκα αποκτά αυτό που θεωρούμε μητρικό ένστικτο όταν γίνεται μητέρα.
«Ξέρουμε ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας πράγματι αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας την να προετοιμαστεί για τον τοκετό και τον επικείμενο ερχομό του νέου μέλους. αναφέρει η γιατρός Kayce Hondos. «Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι ο θηλασμός, το άλλαγμα πάνας ή ακόμα και η επικοινωνία με τον γιατρό ότι είναι κάτι που προκύπτει φυσικά στην κάθε μαμά» συμπληρώνει.
Τι μπορεί να κάνει μία νέα μαμά - Συμβουλές από την ειδικό
«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία ανησυχεί μία νέα μητέρα, και το εάν θα έχει το μητρικό ένστικτο δεν είναι ένα από αυτά» αναφέρει η Kayce Hodos.
Είναι προτιμότερο να βρείτε απαντήσεις σε απορίες σας απευθυνόμενοι στους ειδικούς. Για παράδειγμα:
- Απευθυνθείτε στον παιδίατρο για ζητήματα που αφορούν την υγεία του παιδιού.
- Ένας σύμβουλος θηλασμού ή μία μαία μπορεί να σας βοηθήσει το πρώτο διάστημα του θηλασμού.
- Εάν νιώθετε πιεσμένη ή υποψιάζεστε συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή μητέρα. Η υγεία και η ασφάλεια του παιδιού προέχει και αυτήν θα την εξασφαλίσετε με σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς σε συνδυασμό με αποφάσεις καθημερινότητας που καλείστε να πάρετε εσείς. «Υπάρχουν τόσες πληροφορίες καις συμβουλές εκεί έξω που πολλές φορές μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει μία απάντηση για το κάθε τι, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Καμία γυναίκα δεν έχει λύσει όλες τις απορίες της σχετικά με την μητρότητα» αναφέρει η ειδικός και συμπληρώνει:
«Θα παρότρυνα τις νέες μητέρες και τις γυναίκες που σκέφτονται να αποκτήσουν ένα παιδί να εστιάσουν στις αξίες τους και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να τις περάσουν αυτές στα παιδιά τους».
Πηγή: verywellfamily.com