Θηλασμός: Πώς σχετίζονται τα γονίδια με τη χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος
- Γονίδια και θηλασμός - Τι έδειξε νέα έρευνα
- Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι ειδικοί συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη γέννηση. Πολλές είναι οι μαμάδες, ωστόσο,που σταματούν να θηλάζουν νωρίτερα λόγω της χαμηλής παραγωγής μητρικού γάλακτος. Ερευνητές από τo Penn State College of Medicine ανακάλυψαν σε πρόσφατη έρευνα ότι οι γυναίκες που σταμάτησαν αν θηλάζουν λόγω χαμηλής παραγωγής γάλακτος είναι πιο πιθανό να έχουν μία γονιδιακή μετάλλαξη στον μαστικό ιστό. Τα μωρά των γυναικών αυτών είναι επίσης πιο πιθανό να παίρνουν λιγότερο βάρος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος για αυτήν την γονιδιακή μετάλλαξη σε συνδυασμό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της μητέρας όπως η ηλικίας της και ο δείκτης μάζας σώματός τη, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων και η Αμερικανική Ακαδημία Γυναικολόγων συστήνουν τον αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον έξι μήνες καθώς το μητρικό γάλα προσφέρει στο βρέφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη του» αναφέρει dr Steven Hicks, επικεφαλής της έρευνας. «Το 83% των γυναικών δηλώνουν ότι θηλάζουν τα μωρά τους, μόλις το 57% συνεχίζει τον θηλασμό μέχρι και τον έκτο μήνα ή και μετά. Κοινωνικοοικονομικοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στον πρόωρο απογαλακτισμό, αλλά η χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι επίσης ένας από τους λόγους. Εντοπίζοντας τα χαρακτηριστικά των γυναικών που έχουν χαμηλή παραγωγή γάλακτος, θα μπορούσαμε να τις βοηθήσουμε να βρουν τρόπους να συνεχίσουν τον θηλασμό».
Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τα γονίδια της μητέρας με τα θρεπτικά συστατικά που εντοπίζονται στο μητρικό γάλα, όμως λίγες είναι αυτές που έχουν εστιάσει στο πώς τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή του. Στην συγκεκριμένη έρευνα, οι ειδικοί μελέτησαν 18 γονίδια που εντοπίζονται στον μαστικό ιστό σε σχέση με την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Στην έρευνα συμμετείχαν 88 γυναίκες ηλικίας 19 έως 42 ετών μέχρι να γίνει το παιδί τους ενός έτους. Οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες του μωρού τον πρώτο, τον τέταρτο, τον έκτο και τον δωδέκατο μήνα και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και το εάν θήλαζαν αποκλειστικά ή όχι. Οι μητέρες έδωσαν επίσης δείγμα από το DNA τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 45 μαμάδες είχαν χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος και ήταν πιο πιθανό να θηλάσουν για μικρότερο διάστημα και τα μωρά τους να παίρνουν λιγότερο βάρος. Επίσης, οι ερευνητές μελέτησαν το δείγμα από το DNA τους σε σχέση με τα 18 γονίδια που εντοπίζονται στον ιστό του μαστού και βρήκαν ότι η γονιδιακή μετάλλαξη που εντοπίζεται στο γονίδιο MFGE8 είναι πιο συχνή σε γυναίκες με ελλιπή παραγωγή γάλακτος.
«Οι μαμάδες που έχουν αυτήν την γονιδιακή μετάλλαξη παράγουν γάλα, όχι όμως στην ίδια ποσότητα που παράγουν γυναίκες που δεν την έχουν. Ωστόσο, προκλήσεις, όπως η κακή διατροφή, η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να μειώσουν ακόμα περισσότερη την παραγωγή μητρικού γάλακτος» αναφέρει ο Hicks.
Με πληροφορίες από sciencedaily.com